1515

Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion – vd:n hoppar av

Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion efter likviditetsproblem. Dessutom lämnar vd:n och storägaren Bo Andersson bolaget med omedelbar verkan. Bolaget rasar med nästan 60 procent på börsen.

Vd:n Bo Andersson Klint lämnar Starbreeze, som ansöker om företagsrekonstruktion.
Vd:n Bo Andersson Klint lämnar Starbreeze, som ansöker om företagsrekonstruktion.

Spelutvecklaren Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion. 

"Beslutet baseras på likviditetsbrist och bedöms vara nödvändigt för att ge Bolaget den tid som behövs för att kunna förhandla en långsiktig finansiell lösning samt genomföra operativa och organisatoriska förändringar", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Läs mer: Game over: De är största förlorarna på Starbreeze-krisen 

Starbreeze har haft det riktigt tufft på börsen den senaste tiden, den senaste månaden har kursen imploderat och drygt 70 procent av börsvärdet har gått upp i rök. Di:s analytiker Johan Wendel konstaterade i slutet av november att en nyemission eller konkurs sannolikt var att vänta

Beslutet om företagsrekonstruktion gäller Starbreeze och en handfull dotterbolag. Ansökningarna lämnades in vid Stockholms tingsrätt under måndagen. Efter beskedet rasade Starbreeze med ytterligare 60 procent på Stockholmsbörsen. (Följ kursen här.)

Bolaget meddelar samtidigt att vd:n och storägaren Bo Andersson, som kontrollerar 6,25 procent av kapitalet och 23,72 procent av rösterna, lämnar sitt uppdrag. Han hoppar också av styrelsen tillsammans med Kristofer Arwin.

”Styrelsen och Bo Andersson har kommit överens om detta gemensamt och är överens om att bolaget behöver en annan typ av ledarskap i denna fas”, skriver Ann Charlotte Svensson, ir-chef på Starbreeze i ett mejl till Di Digital.

Mikael Nermark tillträder samtidigt som tillförordnad vd. Han har varit vice vd på Starbreeze sedan 2009.

Di Digital har utan framgång sökt Bo Andersson. Kristofer Arwin avböjer att ge några kommentarer om sitt avhopp.

Bolaget spår att likviditetsbrist kommer att uppstå i januari 2019. Det beror på att de senaste spelen på marknaden har floppat och påverkar bolagets kortsiktiga kassaflöde. Försäljningen av den senaste utgåvan, "Overkill's The Walking Dead", har till exempel inte nått upp till förväntningarna.

I tredje kvartalet hade Starbreeze ett kassaflöde från verksamheten på minus 57,2 miljoner kronor, likvida medel som uppgick till 147,5 Mkr och långfristiga skulder i balansräkningen på nästan en miljard kronor.

Redan den 23 november meddelade Starbreeze att de skulle sjösätta ett stort sparpaket för att sänka kostnaderna. Bolaget bjöd dessutom på en vinstvarning.

I samband med att Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion slopas tidigare kommunicerade finansiella mål. Löftena om ett positivt resultat under 2019 och en omsättning på 2 miljarder kronor under 2020 är inte längre aktuella.

Under företagsrekonstruktionen kommer lön att utgå till de anställda i verksamheten. Däremot kommer leverantörer inte att få betalt för arbete som utfördes före ansökan skickades in.

Kommer rekonstruktionen tvinga fram en avnotering av Starbreeze från börsen?

”Aktien fortsätter att handlas som vanligt fast under observationsnotering”, skriver ir-chefen Ann Charlotte Svensson.


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?