1515

Hästspelet Star Stable växer: ”Vill fördjupa berättelsen”

2017 var ännu ett år av ökad omsättning för spelutvecklaren Star Stable. Men i takt med att bolaget växer har kostnaderna ökat och bolaget gick med förlust.

Star Stables vd Johan Sjöberg.
Star Stables vd Johan Sjöberg.Foto:Pressfoto

Stockholmsbaserade spelutvecklaren Star Stable Entertainment (NTL) växer. Bolaget ökade omsättningen med 23 procent från 131 miljoner kronor 2016 till 161 miljoner förra året.

Under förra året har man skalat samtliga delar av bolaget och det har gett resultat säger bolagets vd Johan Sjöberg.

”Det är en fortsatt gradvis expansion på alla nyckelmarknader. Vi måste fortsätta stadigt globalt i samma takt, det är en fråga om att vi når bredare och bredare med produkten och de användare vi har är lojala, och stannar kvar”, säger han.

I dag har Star Stables spel runt 500 000 användare och appen cirka 600 000. Spelarna sköter om hästar från att de är föl tills det att de blir fullvuxna hästar. Användarna finns i 180 länder och Star Stables produkter finns på 14 olika språk.

Nyligen säkrade bolaget en investering på 160 miljoner kronor när Egmontägda jätten Nordisk Film Games investerade. Det fick förmodligen ägarna att dra på smilbandet i och med att pengarna delades ut till dem i stället för att gå till verksamheten. 

Läs mer: Nordisk Film sadlar på och går in i Star Stable 

Förklaringen var då att bolaget helt enkelt inte är i behov av kapital, snarare handlade det om att få in Nordisk Films kunnande i ledningen och att bredda verksamheten för att få in fler typer av produkter. I dag har man samarbeten med både Egmont och Bonnier Karlsen om magasin och böcker och på det spåret vill man nu fortsätta.

”Vi har en läskunnig målgrupp och vi vet att ett dataspel inte alltid är bästa formatet där man kan fördjupa berättelsen lite mer. Nu vill vi få tag i en person som kan leda det arbetet hos oss”, säger Johan Sjöberg.

Trots att bolaget ökade omsättningen gick Star Stable med en förlust på drygt 3,5 miljoner kronor. Anledningen är enligt vd Johan Sjöberg att man skrivit av en del äldre satsningar som aldrig blev något, vilket nu visar sig när man tagit smällen för det 2017.

”Det vi gjort är att vi gjorde några investeringar under tidiga år som inte gällde kärnprodukten. Där har vi valt att stoppa de utvecklingarna och skriva av de kostnaderna. De har resulterat i större avskrivningar än vad som kanske normalt är brukligt. Vi har städat upp i balansräkningen helt enkelt”, säger han.

Efter flera år av expansion satsar nu bolaget på att öka lönsamheten igen. Enligt Johan Sjöberg har starten på 2018 varit bra och utmaningen nu blir att minska kostnaderna.

”Vi har byggt organisationen aggressivt för att öka, men det måste vi balansera mot att få en högre lönsamhet. Vi har börjat starkt första halvåret och jag är försiktigt optimistisk.”


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?