1515
Annons

Ställde in notering i elfte timmen – dubblar förlusten

Rocker lämnar ett dramatiskt år bakom sig. Nu visar en färsk årsredovisning att förlusten växer med nära 100 procent. ”Nu har vi en solid bas att stå på”, säger Rockers vd Jonas Hultin.

Jonas Hultin är vd på Rocker sedan mars tidigare i år.
Jonas Hultin är vd på Rocker sedan mars tidigare i år.Foto:Press

Rocker, som tidigare hette Bynk, hör till den skara neobanker som vill utmana de gamla jättarna med bland annat eget betalkort, lönekonto och lån. 

Bolaget grundades 2016 och samlar nu 246.000 kunder, enligt egen utsago. Det börjar även ge klirr i kassan. 

Under 2021 ökar intäkterna med nära en femtedel och landar på 106 miljoner kronor. Vd:n Jonas Hultin hänvisar delvis tillväxten till en ny teknisk plattform som man lanserade i april samma år. 

”Det beror framför allt på en god kundtillströmning och att vi har en starkare produkt efter att ha lagt mycket resurser på att bygga våra tjänster under 2020 och början av 2021. Nu har vi en solid bas att stå på.” 

Samtidigt fördubblades nästan förlusten till 143 Mkr. Det beror enligt Jonas Hultin på bolagets fokus på kundtillväxt, något som medför stora utgifter för marknadsföring. Även utvecklingen av den tekniska plattformen kostar pengar. 

Förlusten stiger i samband med ett dramatiskt år i bolagets historia. I höstas ställde man in en stundande börsnotering på First North i sista sekund, med hänvisning till att det var bättre att genomföra en privat och säkrad kapitalrunda. Några månader senare lämnade vd:n Hanna Neidenmark och sedan mars i år har Jonas Hultin, som medgrundat Rocker, tagit över

”Jag har grundat Rocker så jag har alltid varit inne i bolaget och kan det väldigt väl. Jag tror att det här har sett mer dramatiskt utifrån än vad det var. Personligen och för organisationen har det inte varit någon större omställning.” 

Med en växande förlust på resultatraden ställer Rocker nu om mot lönsamhet. 

”Den tekniska plattformen kostar, men det är rörliga kostnader. Nu ser vi en bra organisk tillväxt och behöver därför inte satsa lika mycket för att behålla det momentumet. Med en flexibel kostnadsbas är det fullt möjligt för oss att nå lönsamhet.” 

Men när detta kan ske vill bolaget inte avslöja. Jonas Hultin säger dock att det kan ske relativt snart. 

Under hösten och vintern väntar nya produktlanseringar, något som Jonas Hultin hoppas kan skynda på vägen mot lönsamhet ytterligare. 

Under våren har branschsajten Breakit skrivit att Rocker letar efter nya ägare. Jonas Hultin bekräftar att de är öppna för att ta in en ny storägare. Största ägare i Rocker är i dag mediekoncernen Schibsted och LMK Industri med 35 respektive 19 procent av aktierna.

”Vi ser alltid över olika strategiska alternativ. En ny ägare kan vara ett. Vi håller alternativen öppna”, säger Jonas Hultin. 

Hur ser ert behov ut av externt kapital nu?
”Med planen mot lönsamhet klarar vi oss med den kassa vi har.” 

De vill minska personalbristen i vården – backas av ishockeyspelare

Startupen Vivium vill motverka personalbristen i vården med hjälp av en plattform som drar ner på det administrativa arbetet. Nu tar bolaget in färska miljoner, bland annat från två NHL-spelare. ”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA”, säger vd:n Peter Westerholm. 

Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.
Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.

Startupbolaget Vivium vill effektivisera tiden det tar att rekrytera ny personal till den underbemannade vårdsektorn med hjälp av automatisering. 

”Om vi vinner tid i det administrativa arbetet kan vi få tid över som istället kan läggas på patienterna”, säger vd:n och medgrundaren Peter Westerholm som tror att personalbristen delvis beror på ineffektiva rekryteringsmetoder. 

Han är förvånad över att så stora delar av det administrativa arbetet fortfarande sker manuellt.

”Vi märkte att det fanns väldigt mycket som kunde förbättras och att det saknades digitala verktyg,” säger vd:n som själv kommer från vårdbemanningsbranschen. 

På Viviums digitala plattform kombineras schemaläggning och resurshantering för timanställda och bemanningspersonal. Tjänsten kan integreras både i privat- och offentlig sektor.  

”Vi är unika för att vi tagit grepp om helheten. Det finns aktörer som bara sköter schemaläggning, sen finns det de som endast tillhandahåller vikarier. Vi däremot, kombinerar alla delar.” 

Vivium har inte haft någon omsättning sedan starten 2020. Men efter det första halvåret 2022 är bolaget uppe i 400.000 kronor. 

Sedan januari är cirka 300 medarbetare vid Danderyds sjukhus uppkopplade till Vivium. Peter Westerholm menar att sjukhuset tack vare plattformen kunnat göra tidsbesparingar på upp till 75 procent. 

”Vårdpersonalen upplever minskad stress och betydligt enklare hantering av schemaläggning som en effekt av Vivium”, säger han. 

I höst lanserar företaget sin tjänst hos ytterligare en aktör som driver sex olika vårdmottagningar. 

”Målsättningen är att fyrdubbla omsättningen under andra delen av året”, säger Peter Westerholm.

I maj stängde Vivium en runda på nio miljoner kronor med befintliga ägare som investeraren Hidden Dreams, fastighetsentreprenören Fredrik Holmström och serieentreprenören Saeid Esmaeilzadeh. 

Nya till Vivium är bland annat NHL-spelarna Oliver Kylington från Calgary Flames och Patrik Nemeth från New York Rangers, som är vänner till en av grundarna. 

Med pengarna tänker de fortsätta satsa på utvecklingen av plattformen samt på att få ut den hos fler kunder. Tanken är att anställa fler till bolaget som i dagsläget består av fyra heltidsanställda på huvudkontoret, varav tre är grundarna själva, plus 10-15 utvecklare.

Peter Westerholm menar att tjänsten så småningom kan komma att utvecklas för områden utanför vårdsektorn.

”Vivium kan appliceras på alla företag med timvikarier. Vi började i den här vertikalen eftersom grundarteamet kommer ifrån vårdbemanningsbranschen.”

Framöver är planen att expandera. Inom fem år vill Vivium ha tagit klivet utanför den svenska marknaden. 

”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA.” 

Läs mer: Studenternas vårdplattform tar in miljoner från Dropbox-grundare 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera