1515

Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Spotify försöker aktivt påverka hur politiker världen över ska ta sig an skatteminimerande företag. Nu kan Di Digital avslöja att bolagets vd Daniel Ek gör sina investeringar från Cypern.

Spotifys vd investerar i andra bolag via ett bolag som är registrerat Cypern.
Spotifys vd investerar i andra bolag via ett bolag som är registrerat Cypern.Foto:Rotfuchsin/Flickr

Spotify (NTL) har sitt säte i Luxemburg, stora kostnader i Sverige och försäljning över hela världen. Streamingjätten motverkar aktivt politiska åtgärder som ska minska skatteflykt.

Läs mer: Så motverkar Spotify regler om skatteflykt

Sedan tidigare är det känt att Martin Lorentzon (NTL), Spotifys ena grundare, förvaltar sina pengar på Cypern. I slutet av 2013 hade han 269 miljoner kronor i tillgångar i det Cypern-registrerade bolaget Rosello.

Nu kan Di Digital avslöja att Spotifys andra grundare, vd:n Daniel Ek (NTL), också har ett investmentbolag på Cypern. Alla hans kända investeringar pekar nämligen dit.

D.G.E. får antas stå för Daniel Georg Ek

Den som säljer aktier på Cypern slipper reavinstskatt så länge aktierna ligger i ett utländskt bolag. Flera amerikanska delstater klassar landet som ett skatteparadis.

Daniel Ek har tidigare investerat i Student.com (NTL), en brittisk bostadsförmedlingstjänst för studenter som drivs av den Spotify-anknutna entreprenören Shakil Khan. Journalisten Sofia Ek, Daniel Eks fru, har också investerat i det svenska blodtestbolaget Werlabs (NTL) ihop med en rad andra techprofiler.

Båda dessa innehav går att spåra till det Cypern-registrerade bolaget D.G.E. Investments.

Läs mer: Werlabs sålde blodanalyser för 18 miljoner

Daniel Ek står själv inte som aktieägare, utan bolaget ägs i sin helhet av Cyproman Services, ett bolag som tillhandahåller finansiella tjänster för ”förmögna individer”, större företag och banker.

Det framgår i handlingarna att D.G.E. Investments är kopplat till Spotify Technology, musikjättens moderbolag i Luxemburg. ”D.G.E.” får antas stå för Daniel Georg Ek, som är Spotify-grundarens fullständiga namn.

Det cypriotiska bolaget har investerat 1 miljon kronor i Werlabs, enligt svenska Bolagsverket. Aktierna i Student.com har kostat sammanlagt 8,2 Mkr, enligt cypriotiska handlingar. D.G.E. Investments registrerades på Cypern 2011.

Di Digital har sökt Daniel Ek för en kommentar.

Läs mer: Här är Sveriges 27 techmiljardärer

Läs den andra delen i Di Digitals granskning:

Foto: Joey Abrait

Så motverkar Spotify regler om skatteflykt

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?