1515

Spotifys hemliga besked: Vi är snart värda 200 miljarder

Spotify går mot en ny rekordvärdering och aktiepriset pressas upp inför börsnoteringen i USA. Men det är oklart om bolaget lyckas försvara aktiepriset.

Vd:n Daniel Ek, vars Spotify nyligen kommit med goda nyheter till ägarkretsen.
Vd:n Daniel Ek, vars Spotify nyligen kommit med goda nyheter till ägarkretsen.Foto:Bloomberg

Spotify, den förlusttyngda men klart marknadsledande streamingtjänsten för musik, väntas noteras i New York så tidigt som under första kvartalet i år.

En jätteinvestering från Tencent banar vägen till börsen. Transaktionen värderar hela Spotify till drygt 21 miljarder dollar, eller 166 miljarder kronor, enligt handlingar som Spotifys moderbolag registrerat i Luxemburg. Priset var cirka 5 300 dollar per aktie.

Men Spotifys värdering kan vara på väg att stiga ännu mer.

Bolagsvärdet kan snart uppgå till knappt 200 miljarder kronor. Det är den siffran Spotify har kommunicerat till sina större aktieägare, enligt uppgift till Di Digital. Värderingen är mer än dubbelt så hög som den som rapporterades under våren 2017.

Ökningen väntas ske när Spotifys personal och långivare tecknar hundratusentals aktier de har rätt till men som ännu inte registrerats.

Spotify skulle därmed värderas lika högt som de svenska industrijättarna Sandvik och Assa Abloy – med skillnaden att Spotify noteras i New York.

Läs mer: Pensionsjätte tankar Spotify-aktier för halva priset

Det råder dock viss osäkerhet kring om Spotify kan försvara sin rekordvärdering.

Vad är det egentliga aktiepriset?

Spotifys befintliga ägare har fortfarande möjlighet att teckna aktier till samma pris som Tencent, enligt uppgift till Di Digital. Än så länge är det oklart om någon annan tidigare ägare har valt att hänga på Tencents investering.

Något som också sätter den höga värderingen på spel är att den svenska pensionsjätten AMF nyligen tecknade Spotify-aktier för nästan halva priset.

”Om AMF tecknar sig så lågt och Tencent så högt, vad är då det egentliga aktiepriset?” frågar sig en person med insyn i Spotify som inte vill träda fram med namn.

Läs mer: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen 

Något som talar för att Spotifys rekordvärdering går att upprätthålla är att aktien i den inofficiella gråhandeln just nu säljs för cirka 5 000 dollar, enligt uppgift till Di Digital.

Det skulle indikera att Spotify just nu är värt nära 170 miljarder kronor. En del av det aktiepriset försvinner dock i kommission till den som mäklar själva gråhandeln, vilket gör att just det priset kan vara i överkant.

Spotifys förhoppning är att aktien ska vara dyrare än så.

Tanken är att rekordpriset man uppnådde när Tencent investerade tas emot som ett riktmärke av aktiemarknaden. I praktiken skulle det priset kunna utgöra Spotifys inofficiella teckningskurs, trots att bolaget valt att skippa en nyemission inför sin okonventionella direktnotering.

Läs mer: Spotify skippar nyemission inför noteringen

Det var i december som Spotify lämnade in sin ansökan om börsnotering till amerikanska finansinspektionen, SEC.

Under sitt senaste räkenskapsår omsatte Spotify 29 miljarder kronor. Samtidigt drog man på sig drygt 5 miljarder kronor i förluster.

Nyligen rapporterade Di Digital att omsättningen kunde väntas öka med cirka 30 procent för räkenskapsåret 2017. Spotify är enligt handlingar i Luxemburg fortfarande skyldigt flera långivare drygt 5 miljarder kronor.

Den nyemission som Tencent medverkade i gav Spotify cirka 9,5 miljarder kronor i eget kapital, enligt handlingarna. Spotify kan dock redan ha åtagit sig att återinvestera en del av de pengarna i Tencent-koncernen.

Di Digital har sökt Spotify för en kommentar.

Läs nästa del ur Di Digitals avslöjande:

Foto: Bloomberg

Pensionsjätte tankar Spotify-aktier för halva priset


Mer om Spotifys värdering i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kanh-mklazalandomednyanatbutikenafound-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?