Annons

Spotifygrundaren ger sig in i vårdbranschen

Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek har pumpat in åtskilliga miljoner i en hittills hemlig vårdsatsning. Nu lanseras Neko Health sin första mottagning, något SvD var först att rapportera. För 2.000 kronor erbjuds en kroppskanningstjänst som sägs upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede. 

Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek och Hjalmar Nilsonne öppnar vårdmottagningar.
Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek och Hjalmar Nilsonne öppnar vårdmottagningar.

I början av 2019 kunde Di avslöja att Spotifygrundaren Daniel Ek startat ett nytt bolag tillsammans med teknikprofilen Hjalmar Nilsonne, som tidigare hade drivit energiföretaget Watty. Sedan dess har Daniel Ek fortsatt att skjuta till pengar i bolaget. I den senaste kapitalrundan i fjol värderades bolaget till 965 miljoner kronor. Daniel Ek äger via investmentbolaget Prima Materia 61 procent av bolaget, medan Hjalmar Nilsonne äger 35 procent. Resterande ägare är bolagets anställda. 

Exakt vad bolaget ska göra har länge varit hemligt, men nu öppnar Neko Health sin första mottagning i Stockholm. Tanken är att öppna mottagningar i fler städer och även i andra länder. För 2.000 kronor erbjuder Neko Health en kroppsskanning som sägs upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede.

Att utveckla scannern har tagit Daniel Ek, Hjalmar Nilsonne och ett trettiotal ingenjörer och läkare fyra år.  Undersökningen, som bara tar några minuter, samlar in över 50 miljoner datapunkter om bland annat hud, hjärta, kärl, respiration och inflammation. Tekniken bygger på artificiell intelligens vars diagnostiska förmåga förbättras över tid. 

Daniel Ek ger en känga till dagens hälso- och sjukvårdssystem, som enligt honom i stora delar utformades för över 50 år sedan.

”Jag tycker det är fascinerande att vi sedan 1965 har haft obligatorisk bilbesiktning. Vi måste kolla våra bilar så att de inte går sönder. Men i vården är vi helt okej med att du kraschar fullständigt, först då kollar vi på det”, kommenterar han.

Hjalmar Nilsonne menar att det här kan vara en ny era för sjukvården. 

”Att tidigt upptäcka och förebygga allvarlig sjukdom skulle innebära att vi kan undvika både det mänskliga lidande och de höga samhällskostnader som svår sjukdom innebär. Med vår teknik och AI är den framtiden nu en möjlighet.”

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Groups dotterbolag först i Sverige med tillstånd att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster

Gräsrotsfinansiering är en investeringsform som länge har varit något av en doldis på investeringsmarknaden. SBL Finans AB (publ) var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att tillhandahålla lånebaserade gräsrotsfinansieringstjänster.

– Detta är resultatet av en komplex ansökningsprocess som vi har kunnat sköta helt och hållet med kompetens in-house, berättar vd Ludwig Pettersson.

Genom gräsrotsfinansering matchas investerare med företag som söker finansiering. En aktör som driver en onlineplattform för matchning eller för att underlätta sådan matchning behöver ha tillstånd från Finansinspektionen, oavsett om finansieringen är lånebaserad eller andelsbaserad. För att bli först ut i Sverige har SBL Finans, dotterbolag till SaveLend Group, drivit tillståndsfrågan hårt och sent i februari kom det positiva beskedet. 

– Detta är en viktig milstolpe för oss, inte minst med hänsyn till vår pågående expansionsresa. Det tillstånd vi har nu kan vi passportera inom hela EU, vilket dels lägger en utmärkt grund för att presentera våra tjänster ute på den europeiska marknaden, dels bidrar till att erbjuda en bredare investeringspalett, förklarar Ludwig Pettersson. 

Intäktstillväxt runt 40 procent

Utvecklingen följer i spåren av SaveLend Groups förvärv av Svensk Kreditförmedling; förvärvet ger investerare på SaveLends plattform tillgång till företagskrediter som kan användas för bostadsutveckling och andra fastighetsrelaterade investeringsinitiativ. Denna utökade tjänst i kombination med tillståndet att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster banar väg för SaveLends uttalade målsättning under 2023: en intäktstillväxt runt 40 procent – med lönsamhet. 

– Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gräsrotsfinansiering innefattar högre krav än övriga P2P-investeringar. Marknaden är tydligt reglerad för att skydda investerarna, vilket vi tycker är mycket positivt. 

Kräver kunskapstest

För att säkerställa att SaveLends investerare förstår investeringsformen kräver bolaget att de som vill investera genomgår ett kunskapstest online. Testet gör det möjligt för investeraren att få förståelse för sin egen kunskapsnivå och risker. Därefter ges investeraren en betänketid på fyra dagar, innan investeringar sker. 

– Detta ställer naturligtvis även höga krav på oss som förmedlare. Vi har alltid arbetat med transparens och tydlighet mot marknaden och när det kommer till gräsrotsfinansiering blir sådana aspekter än viktigare, inte minst nu när vi börjar ta mark internationellt. 

Medan SaveLends expansion ut i Europa ännu befinner sig i startgroparna ser framtiden mycket ljus ut. Efterfrågan på krediter är stor och det finns ett flertal marknader som lämpar sig för SaveLends erbjudande. 

– Vi upplever att det finns ett stort intresse, men ännu finns det flera intressanta vägval att göra. Vår expansion i Europa är ett prioriterat mål för oss, som i och med det nya tillståndet blir än mer aktuellt, avslutar Ludwig Petterson. 

Läs mer om gräsrotsfinansiering och investera hos SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera