1515

Spotify-utmanaren Deezer tar in 1,65 miljarder i ny jätterunda

Kinnevik-veteranen Hans-Holger Albrechts streamingtjänst Deezer är techvärldens nästa enhörning. Med nya pengar i kassan, närmare bestämt 1,65 miljarder kronor, ska bolaget ta upp kampen med marknadsledaren Spotify.

Kinnevikveteranen Hans-Holger Albrecht är vd för Spotifyutmanaren Deezer.
Kinnevikveteranen Hans-Holger Albrecht är vd för Spotifyutmanaren Deezer.Foto:Jack Mikrut

Franska Deezer är en utmanare till Spotify, Apple Music och Amazon på den snabbväxande marknaden för musikstreaming. Nu fyller bolaget på kassan med 160 miljoner euro, motsvarande 1,65 miljarder kronor, för att ta upp kampen med giganterna. 

Kapitalrundan leds av storägaren Len Blavatnik, Storbritanniens rikaste person som också kontrollerar skivbolagsjätten Warner Music. Han har sällskap av den saudiska prinsen Al-Waleed bin Talal, teleoperatören Orange och riskkapitalbolaget LBO France.

”Planen är att investera för fortsatt tillväxt. Då främst i marknadsföring och försäljning på våra kärnmarknader i Europa och Latinamerika. Sedan fortsätter vi så klart att utveckla vår produkt”, säger Hans-Holger Albrecht, vd på Deezer, till Di Digital.

Hans-Holger Albrecht har en stark koppling till Sverige. Han var verksam inom Kinnevik-sfären mellan 1997 och 2014 med vd-poster på både mediebolaget MTG och teleoperatören Millicom.

I samband med kapitalrundan stiger Deezers värdering till 1 miljard euro, motsvarande 10,3 miljarder kronor, vilket ger det en status som techvärldens nästa enhörningsbolag.

Läs mer: Intervju: Hans-Holger Albrecht om hur hans Deezer ska utmana Spotify 

Deezer har i dagsläget 14 miljoner aktiva användare i månaden, varav en övervägande majoritet är betalande prenumeranter enligt Hans-Holger Albrecht. I jämförelse hade den globala marknadsledaren Spotify 83 miljoner betalande kunder under andra kvartalet i år.

”Vi är den tydliga utmanaren till Spotify, Apple och Amazon. Bevisligen är vi minst bland de fyra just nu, men det här kommer inte att bli en marknad där en vinnare tar hem allt”, säger han.

Under 2017 omsatte Deezer runt 3 miljarder kronor. Tillväxten i år har varit stark, säger Hans-Holger Albrecht, utan att vilja precisera sig ytterligare.

”Annars hade vi inte kunnat stänga den här rundan. Positivt är att direktförsäljningen till kunder växer och numera utgör en dominant andel av våra intäkter. Vi har lagt mycket resurser på det”, säger Hans-Holger Albrecht.

När Kinnevik-veteranen tillträdde för tre och ett halvt år sedan kom i stället 80 procent av Deezers intäkter från samarbeten med mobiloperatörer, där konsumenterna får rabatterade prenumerationer, likt det Telia tidigare haft med Spotify i Sverige.

Läs mer: Daniel Ek om striden med skivbolagen: ”Det är alltid komplicerat” 

Precis som de flesta andra aktörer på streamingmarknaden är Deezer inte lönsamt. Förlusten under 2017 uppges enligt flera internationella medier ha varit drygt 600 miljoner kronor, ungefär lika stor som marknadsbudgeten, även om bolaget självt inte bekräftat siffran.

”I början måste du investera tungt i marknadsföring och varumärkesbyggande. Det är förlustdrivande. Vi har varit lönsamma ett bra tag på mer mogna marknader, till exempel i Frankrike, så det är inget fel på affärsmodellen”, säger Hans-Holger Albrecht.

Han pekar på att Deezers strategi sticker ut på marknaden, då deras plattform har mer lokalt nischade musikrekommendationer än sina konkurrenter. 

Som ett led i detta har Deezer skrivit på ett stort distributionsavtal med det Dubai-baserade skivbolaget Rotana, som ägs just av prins Al-Waleed bin Talal.

”När det kommer till innehåll och utbud blir vi den största och starkaste musikstreamingtjänsten i Mellanöstern och många andra arabisktalande länder. Det borde rimligtvis leda till att vi sätter avtryck på marknaden”, säger Hans-Holger Albrecht.

För några år sedan avbröt Deezer en planerad börsnotering eftersom investerarna inte visade tillräckligt intresse. Värderingen på omkring 1 miljard euro ansågs för dyr. 

Nu har ni uppnått den värderingen. Spotify har dessutom gått till börsen med ett lyckat utfall. Gör det att ni sneglar på en notering igen? 

”Med det nya kapitalet har vi fått friheten att kunna styra vårt eget öde, så vi kommer  att titta på det när tiden känns rätt. Men jag utesluter absolut inte en börsnotering”, säger Hans-Holger Albrecht.

Läs mer: Osäkerhet kring Acasts börsnotering: ”Vi vill komma närmare lönsamhet”


Innehåll från Snowflake TechnologyAnnons

Powered by Snowflake banar väg för innovation

I dagarna är det dags för andra omgången av Data Cloud-företaget Snowflakes innovationstävling Global Startup Challenge. Med en investeringspott på en miljon dollar riktar sig tävlingen till entreprenörer och startups inom tech, som skapar – eller tänker skapa – innovation inom molnlösningar på Snowflakes plattform. Nu lanseras också programmet Powered by Snowflake, med syftet att förenkla att föra nya innovationer till marknaden.

Skicka in ert bidrag till Global Startup Challenge 

Snowflake Startup Challenge samlar startupföretag i tidig fas för att bygga innovativa applikationer och produkter som drivs av Snowflakes datamoln. Global Startup Challenge hölls första gången 2020 och fick ett enormt gensvar, med hundratals ansökningar från över 50 länder. I år kommer tre finalister att få dela på den en miljon dollar stora prispotten och kommer därtill att få ett visst marknadsföringsstöd av marknadsledande Snowflake. 

– Snowflake Startup Challenge är utformad för att uppmärksamma innovationen i vårt fantastiska startup-community och är en plats där startups från hela världen visar upp alla de kreativa möjligheter som finns för att skapa banbrytande innovationer. Vi var så imponerade av allas idéer 2020 att vi nu verkligen ser fram emot att ta del av årets spännande bidrag. Vi vill därför uppmana så många som möjligt att skicka in sina idéer till oss, säger Tobias Åhlin, Account Executive Sweden, Snowflake. 

Snabbare leverera applikationer i molnet

Ytterligare ett led i Snowflakes innovationssatsning är programmet Powered by Snowflake. Tobias förklarar att syftet med programmet är att ge partnerföretag och applikationsutvecklare möjligheten att snabbare och enklare leverera sina applikationer i molnet. 

– Powered by Snowflake har utvecklats efter feedback från hundratals företag, stora som små, som har använt våra lösningar för att utveckla unika och nyskapande molnlösningar. Förhoppningen är att förenkla processen med att föra ut revolutionerande idéer på marknaden, korta time-to-market och därmed öka tillväxten.

Värdefulla tips för en framgångsrik startup

Tack vare designresurser från Snowflake  – inklusive tekniska experter, workshops och utvecklingsstöd kring dataarkitekturer – möjliggör den nya partnertjänsten för användarna att bygga bättre applikationer, med snabbare utvecklingstid. För att ytterligare optimera arbetet bistår Snowflake också med specialiserade supporttekniker.

– Att sedan omsätta sina innovationer till en framgångsrik affärsverksamhet kan emellertid vara en utmaning. Därför driver vi tillsammans med våra partners också kampanjer av olika slag för att öka produkternas synlighet. Vi har också tagit fram fem värdefulla tips för de som vill bygga en riktigt framgångsrik startup, säger Tobias.

Läs Snowflakes 5 tips för att bygga en framgångsrik startup 

BlackRock vill göra data mer tillgängliga

Som medgrundare till Powered by Snowflake har Snowflake flera framstående aktörer, såsom BlackRock, Adobe, Instacart och Lacework, som redan har tagit tillfället i akt att börja bygga kraftfulla produkter. BlackRock, en ledande aktör inom kapitalförvaltning, har exempelvis utvecklat finanslösningen Aladdin Data Cloud som drivs av Snowflake.

– Vi valde Snowflakes lösning för den unika förmågan att möta de olika kraven hos Aladdin-kunderna. Med programmet Powered by Snowflake tar vi Aladdin Data Cloud till marknaden för att tillgodose de växande behoven i investeringsbranschen med målet att göra data mer tillgängliga och användbara, säger Daniel Gourvitch, Global Head of Platform, Aladdin.

Adobe bygger effektiva och skalbara kampanjer

En annan av grundarna är Adobe som använder Powered by Snowflake för sina Adobe Experience Cloud-applikationer – vilket gör produktteamet på Adobe både snabbare och mer flexibelt.

– Adobe samarbetar med Snowflake för att bygga applikationer som driver interaktiva och användarfokuserade kampanjer som är effektiva och skalbara. Powered by Snowflake-programmet gör att vi kan använda en applikation för många fler användningsområden tack vare enhetlig teknik och att vi snabbt kan leverera personanpassade kundresor i stor skala, säger Adobes VP for Product, Sundeep Parsa.

För att bli Snowflake-partner med tillgång till Snowflakes resurser och Powered by Snowflake, gå in på www.snowflake.com/partners/poweredbysnowflake 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?