1515

Spotify-tungviktare vill bygga bolag på egen hand

Hon var ansvarig för lanseringen av Spotify på flera marknader och har även suttit som operativ chef på poddplattformen Acast. Nu har Mengmeng Du lämnat startupjättarna för att bygga sitt eget bolag.

Spotify-veteranen Mengmeng Du startar ett eget bolag.
Spotify-veteranen Mengmeng Du startar ett eget bolag.Foto:Jesper Frisk.

Mengmeng Du har länge varit en av teknik-Sveriges tyngsta doldisar. På meritlistan har hon bland annat rollen som ansvarig för Spotifys lanseringar i flera länder.

Hon lämnade Spotify 2014, då hennes dåvarande roll skulle medföra en flytt till New York. Mengmeng Du valde att stanna i Sverige och rekryterades snabbt till ett annat startupbolag med fokus på internationell expansion – poddplattformen Acast.

”Jag letade efter något som skulle likna min resa på Spotify när bolaget var i ett tidigt skede. Men det är svårt att göra den resan igen, och frågan är om det egentligen var det som skulle kännas mest utmanande för egen del”, säger Mengmeng Du.

Den nya uppsatta rollen som operativ chef på Acast kunde inte ge Mengmeng Du samma känsla av eufori som hon hade känt på Spotify.

”Jag hade nog redan då börjat känna en längtan efter att starta ett eget bolag och var inte så lockad av att vara den enda icke-grundaren i en stor ledningsgrupp”, säger hon.

Mengmeng Du lämnade Acast efter cirka ett år och i stället för att börja om på ytterligare ett startupbolag med global expansion i sikte, valde hon att starta det egna bolaget GetGeek tillsammans med John Angelmo.

Bolaget fungerar som ett Uber för teknikkunniga privatpersoner som kan hyras in för att erbjuda tekniksupport till både privatpersoner och småföretag. Det kan röra sig om att få  uppkopplade prylar att prata med varandra, skrivaren att fungera eller lösa problem med e-mail.

Jag hade nog redan då börjat känna en längtan efter att starta ett eget bolag och var inte så lockad av att vara den enda icke-grundaren i en stor ledningsgrupp.

Mengmeng Du tycker att det är ett problem att många i dag tvingas förlita sig på teknikkunniga familjemedlemmar för att få it-support. GetGeek (NTL) öppnar möjligheten att få extern hjälp.

”Det är svårt för folk att veta vem man ska kontakta. Hittills har vi byggt upp ett nätverk med cirka 30 certifierade geeks som vill ha extrainkomster under helger och kvällar”, säger Mengmeng Du. 

I jämförelse med exempelvis Acast och Spotify är GetGeek ett lokalt bolag, och därför måste lanseringen ske en stad i taget. Andra bolag som har en liknande affärsmodell är exempelvis startupjätten Uber och svenskgrundade Sellpy.

”Vi har precis startat så vi är inte redo att ta in kapital. Det tar tid att rekrytera rätt personer som är både teknikkunniga och kundvänliga för att bygga ut nätverket och det är vårt fokus nu. När vi har gjort det är det möjligt att vi tar in kapital för att marknadsföra tjänsten”, säger Mengmeng Du.

Läs även: Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2017

Mengmeng Du sitter även i en rad styrelser och i regeringens innovationsråd. I och med arbetet på GetGeek har hon dock dragit ner på antalet styrelseuppdrag och även uppdragen som rådgivare åt andra startupgrundare. De bolag hon fortfarande har en styrelseplats i är Skandia, Netonnet och Finnair.

”När man kommer från startupvärlden är det lärorikt att få en inblick i de längre tidshorisonterna i det mer etablerade näringslivet. Samtidigt vill jag gärna hjälpa till med att göra de här bolagen lite snabbare i svängarna”, säger hon.

Mengmeng Du är en av de profiler som kommer att medverka vid Di Digitals event Female Founders.


 Mer om Mengmeng Du:

Mengmeng Du har en magisterexamen i Computer Science från KTH och även en magister i företagsekonomi från Handelshögskolan i Stockholm.

Hon arbetade som managementkonsult på Bain & Company innan hon började jobba på startupscenen. Hon har bland annat arbetat för Stardoll, Spotify och Acast. 

Mengmeng Du har suttit i en mängd styrelser: Filippa K, Skånska byggvaror, Qliro Group, Skandia, Netonnet, Finnair och även i regeringens nationella innovationsråd.

Mengmeng Du är 36 år.


 Mer om Female Founders: 

Di Digital Female Founders är ett event där vi hyllar de kvinnliga grundarna, makthavarna och investerarna som just nu hjälper kvinnliga tech-stjärnor att nå sin fulla potential. 

Förutom ett pitchevent med fyra startupbolag som tävlar om en plats på Di Digital Startup Tour i höst kommer evenemanget även att gästas av stjärninvesteraren Lena Apler, Backings Minds Sara Wimmercranz samt Spotify-veteranen Mengmeng Du. 

Under Di Digital Female Founders den 23 maj kommer även årets viktigaste kvinnliga grundare att koras. Få din biljett här.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?