1515

Spotify, Tinder och Epic Games går samman – för att besegra Apple

Spotify fortsätter sitt krig med Apple – och bygger en armé för att avancera. Tillsammans med 12 andra app-utvecklare organiserar de sig för ”rättvisa förhållanden” mellan Apple och Google och mindre aktörer.

Daniel Ek kraftsamlar med 12 andra utvecklare för att ”göra appekonomin mer rättvis”. Måltavlan för den nya koalitionen är Apple och i viss mån Google.
Daniel Ek kraftsamlar med 12 andra utvecklare för att ”göra appekonomin mer rättvis”. Måltavlan för den nya koalitionen är Apple och i viss mån Google.

”Coalition for App Fairness”, koalitionen för app-rättvisa, har totalt 13 medlemmar, bland annat Epic Games, Basecamp och Match som äger Tinder.

”De har gemensamt sagt att ’vi är inte ensamma i det här, och kanske ska vi driva det här gemensamt’”, säger Sarah Maxwell, en talesperson för den nya koalitionen enligt New York Times.

Gruppen beskrivs som en välgörenhetsorganisation utan vinstintresse. Alla ska dock ha betalat en avgift till koalitionen för att driva frågorna.

En hemsida som publicerats under torsdagseftermiddagen svensk tid, ”appfariness.org”, listar tio punkter som samarbetsbolagen vill se uppfyllda.

Läs mer: Konkurrensexperten: Så stor chans har Spotify och Epic Games att besegra Apple AAPL 0% Dagens utveckling

Bland punkterna står att läsa att bolagen vill ”kunna kontakta sina kunder” genom apparna för att kommunicera reklambudskap, en fråga som är central för Spotify. 

”Slippa höga avgifter” är en annan punkt på agendan som känns igen från den svenska streamingjättens kritik. Apple tar en avgift på uppemot 30 procent för betalningar som görs i appbutiken

De stora techbolagen är under attack från flera håll. USA:s justitiedepartement förväntas inleda en konkurrensutredning mot Google redan nästa vecka med anledning av bolagets dominans på sökområdet.

EU har inlett sin egen undersökning av Apples hantering av andra utvecklare i sin App store samt betalmetoded Apple pay.

I börjar av sommaren sa Spotifys chefjurist Horacio Gutierrez till Di Digital att är stolta över att gå i täten för den här kampen mot Apple.

”Apple har utformat reglerna för att skada oss och andra rivaler”, sa han och påpekade några av ”orättvisorna”:

”Vi får till exempel inte kommunicera till kunderna att de kan uppgradera till premium billigare utanför Apples butik.”

Läs mer: Apples rabatt ett långfinger till Spotify – men därför kan vd:n vara lugn

Redan på måndag väntas Epic Games och Apple mötas i domstol i USA över den konflikt som uppstått kring spelet Fortnite. Spelet är borttaget från Apples App store efter att Epic avsiktligt brutit mot techjättens reglerna. Det hela är en kampanj från Epic Games för att få Apple makt testad i domstol.

Både Epic Games och Spotify delägs av kinesiska Tencent.


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?