1515

Spotify startar talangjakt för poddare

Spotifys offensiv i poddvärlden rullar vidare. En ny talangjakt startas nu i Sverige för att hjälpa fram blivande poddstjärnor. ”Hela branschen behöver bli bättre på att lyfta röster som inte hörs eller syns i dag”, säger Jenny Hermanson, nordisk vd för Spotify.

Jenny Hermansson är vd för Spotify i Norden.
Jenny Hermansson är vd för Spotify i Norden.Foto:Alexander Donka och Di.

Spotify har genomfört Sound Up i en handfull länder de senaste åren. Det är ett fyra veckor långt program där 20 utvalda lärs upp i att göra en poddcast.

Tanken är att lyfta fram grupper som i dag saknas i poddvärlden: kvinnor och icke-binära som riskerar att bli, eller blir, utsatta för rasism på grund av hudfärg, kultur, språk, religion och eller etnicitet.

”Vi startade Sound Up i USA 2018 för att vi såg ett tydligt behov av att höja andra röster, bredda representationen. Vi vill möjliggöra att fler röster blir lyssnade till - det är viktigare än någonsin i dessa tider”, säger Jenny Hermanson, nordisk vd för Spotify. 

Sedan starten i USA har Spotify arrangerat Sound Up i Storbritannien, Australien och Tyskland och gör det i år förutom i Sverige även i Brasilien.

Bland de poddar som skapats i och med programmet är vetenskapspodden Dope Labs av Titi Shodiya och Zakiya Whatley. En annan är Non-Player Conversations som kretsar kring gaming av Shonte Murray-Daniels.

De som ansöker behöver bara ha en idé för vilken slags podd de vill göra. De 20 som väljs ut i första rundan coachas och drillas i höst via nätet i allt från teknik till storytelling. Hälften av dem går vidare till en andra omgång som genomförs i början av nästa år. 

I slutänden väljs två personer ut som får finansiellt stöd att faktiskt producera en podcast. Enligt Spotify äger samtliga deltagare rättigheterna till sina poddidéer.    

Ansökningstiden går ut i slutet av juli, hur många tror ni kommer att söka?

”Många! Jag hoppas att alla kvinnor och icke-binära som upplever att de blir, eller riskerar att bli, utsatta för rasism samt har en poddidé söker.” 

Vilka sitter i juryn?

”Det är en erfaren grupp med redaktörer, producenter och kulturella experter på Spotify.”

Hur mycket finansiellt stöd kommer de två som väljs ut att få?

”Ett bra stöd för att täcka hela produktionen och marknadsföring av podden.” 

Vilka poddar lyssnar du själv på?

”Raseriet och Grown Ups Read Things As They Were Kids är två av mina absoluta favoriter, sedan blir det mycket true crime och dokumentärer också. Podcasts har verkligen en unik förmåga att skapa starka känslomässiga band till sina lyssnare, många av de poddare jag lyssnar på varje vecka känns som nära vänner.”

Om du tvingades göra en egen podd, vad skulle det handla om eller i vilket ämne?

”Då skulle jag definitivt ta tillfället i akt att skapa en podd där jag får möjlighet att träffa och intervjua några av mina förebilder inom ledarskap. Ledare som förtjänar att uppmärksammas men kanske inte alltid hamnar i rampljuset.”

Läs mer: Efter skrotade tv-satsningen – nu gör Spotify nytt försök med serier i poddformat 


Innehåll från GetacceptAnnons

Försäljning digitalt – kan ge upp till 30% högre hitrate

Att sälja digitalt kan lätt förknippas med en opersonlig säljprocess. Det blir svårare att visa vår personlighet, och offerten drunknar i en mailkorg tillsammans med minst tio andra. Så hur gör man för att inte bara klara av, utan till och med förbättra, sin försäljningsprocess när man säljer digitalt? 

– Det handlar om att hitta kommunikationskanaler som inte redan är mättade, säger medgrundaren av Vainu, Mikko Honkanen.

På Vainu har man tagit i bruk GetAccept i sina säljprocesser för att bättre kunna följa varje steg av säljprocessen via data - inte bara genom magkänsla. När de testade att skicka avtal både med och utan GetAccepts videofunktion, fick de högre stängningsfrekvens på de offerter som skickades med videopresentation. 

– Även om många vet att video är bra i alla möjliga sammanhang idag, är det ändå få B2B-bolag som nyttjar det. Därför är det en kommunikationskanal som gör det enkelt att sticka ut, menar Mikko Honkanen.

När Samir Smajic, VD och medgrundare av GetAccept, startade företaget 2015 så var det redan tydligt att digitalt var framtiden för B2B-försäljning. Sedan har utvecklingen gått snabbare än man räknat med.

– Att kunna ge en riktigt bra digital kundupplevelse, dubblar enligt McKinsey & Co sannolikheten för att stänga affären. Och det gör man inte genom att bara skicka en massa mail. E-signering är ett sätt att öka sin hitrate, men adderar man funktioner som engagerar, exempelvis chatt, video, en snygg paketering av sitt avtal och automatiska påminnelser, så ökar sannolikheten ännu mer.

Bland de som använder GetAccept så har de som använder fler engagerande funktioner i sina utskick upp till 30% högre hitrate, än de som endast skickar iväg ett avtal för e-signatur. Ingen vill ha en tråkig säljprocess, och kan man hitta sätt att göra den intressant och interaktiv kommer inte bara kunden bli nöjdare, utan du skapar också en snabbare och smidigare försäljningsprocess. 

– Det ligger kvar en gammal myt om att bolag inte är redo att börja arbeta såhär, och att det bara funkar på mindre affärer. Faktum är att data visar att 70% av företag är beredda att göra affärer upp till fem hundra tusen kronor i en onlinemiljö. En annan vanlig fördom är att kundens kund vill ha det på det traditionella viset. Men det är inte sant. Vi får ständigt kommentarer från våra kunder där de berättar om hur nöjda deras kunder blivit med det nya, förenklade sättet att signera avtal. Och det får våra kunder att se bra ut, säger Samir Smajic. 

Att komma igång med en mer engagerande digital säljprocess behöver varken vara tidskrävande eller svårt. I GetAccept har du allting samlat och får både översikt, automation och kommunikation i ett och samma verktyg. Att komma igång behöver inte ta mer än någon timme - även för det lite större säljteamet. 

Lär dig mer och boka en demo med GetAccept idag! 

 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?