1515

Spotify stäms på 9,6 miljarder kronor

Musikförläggaren Sosa Entertainment i USA stämmer den svenska streamingtjänsten Spotify på 9,6 miljarder kronor. Anklagelserna handlar om att Spotify hävdat att deras strömningar varit ”falska”, sedan raderat deras låtar från plattformen och inte betalat för musiken.

Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek.
Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek.Foto:Henrik Montgomery/TT

Musikförläggaren Sosa Entertainment stämmer den svenska streamingtjänsten Spotify på ”över 1 miljard dollar”, motsvarande minst 9,6 miljarder kronor. Det rapporterar Music Business Worldwide.

Sosa Entertainment, och deras dotterbolag Pro Music Rights som också ingår i stämningsansökan, är baserade i amerikanska Florida och ägs av Jake P. Noch.

Spotify anklagas för felaktigheter på flera punkter. Det handlar till exempel om att Sosa inte ska ha fått fullt betalt för sin musik, i form av royalties, för över 550 miljoner strömningar på plattformen.

I stämningen står det att Spotify ”utan förvarning” har börjat radera de berörda låtarna med start i maj 2017. Sosa Entertainment menar att det skulle bero på att Spotify sagt att deras låtar strömmats ”onaturligt” många gånger och att de hade ”manipulerats”. Det ledde fram till att Spotify inte betalade tillräckligt mycket ersättning för musiken.

Sosa menar däremot att alla 550 miljoner lyssningar är ”äkta”, och pekar på att en av deras låtar strax innan borttagningarna fanns med på Spotifys egna populära spellista ”New Music Friday”. 

Tidigare var Sosa en medlem av Merlin, ett organisation bestående av många olika indie-skivbolag. Men de ska ha kastats ut från organisationen på grund av Spotifys anklagelser, skriver de i stämningsansökan. Deras musik ska därefter ha börjat raderats från andra streamingplattformar som Deezer, Soundcloud och Google Play.

Vid sidan om de tre stora skivbolagen – Sony, Universal och Warner – är Merlin en av Spotifys viktigaste förhandlingspartners. Merlin var tidigare delägare i Spotify, men sålde sina aktier till ett värde om över 100 miljoner dollar i samband med börsnoteringen i april i fjol. Sosa Entertainment menar att de skulle ha rätt till ”10-tals miljoner dollar” av vinsten vid försäljningen.

Sosa Entertainment fortsätter sedan anklagelserna genom att hävda att Spotify fortsatt att strömma deras låtar ”hundratusentals gånger” utan avtal, vilket lett fram till att de inte fått någon kompensation alls.

Spotify har valt att inte kommentera stämningen, skriver Music Business Worldwide.

Genom historien har Spotify stämts vid flertal gånger av olika musikrättighetsinnehavare. Så sent som i januari 2018 nådde man en förlikning utanför rättssalen med förlaget Wixen, efter att de stämt Daniel Eks företag på 1,6 miljarder dollar.

Läs mer: Spotify slipper miljardsmäll – gör upp med Wixen Music 

 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?