1515

Spotify ökar takten – har nu 60 miljoner betalande användare

Spotify ökar takten inför börsnoteringen. Streamingjätten har fått 10 miljoner nya prenumeranter på drygt fyra månader.

Daniel Eks Spotify tog in drygt 8 miljarder i kapital under 2016.
Daniel Eks Spotify tog in drygt 8 miljarder i kapital under 2016.Bild:Jesper Frisk

Spotify har nu 60 miljoner betalande användare. Det innebär att Spotify har fått 10 miljoner fler prenumeranter på knappt fem månader.

Det innebär att Spotify ökar takten rejält. Det tog nämligen musikjätten ett halvår att gå från 40 miljoner till 50 miljoner prenumeranter.

Siffran går att jämföra med Apple Musics 27 miljoner prenumeranter, som är den senast rapporterade siffran.

Spotify uppgav i juni att man hade 140 miljoner användare totalt, vilket innebär att antalet gratislyssnare uppgår till cirka 80 miljoner.

Läs mer: Så mycket kostar Spotifys nya New York-kontor

Spotify har på senare år erbjudit rabatter till exempelvis familjer och studenter på en rad marknader i syfta att öka tillväxten av användare. Samtidigt har det inte gett samma effekt på försäljningen som en fullt betalande prenumerant, något Spotify noterade i sitt senaste bokslut.

Läs mer: Spotify uppges vara nära nytt stort avtal

Spotify planerar en börsnotering i New York, något bolagets talesperson bekräftade under våren. Noteringen, som ryktas ske utan att nya ägare får chansen att köpa in sig på förhand, kan ske så tidigt som i år.

Enligt Financial Times är Spotifys sista hinder inför börsen ett licensavtal med Warner Music, världens tredje största skivbolag. Om det ros i hamn inom de närmsta månaderna är Spotifys plan att göra börsdebut under det fjärde kvartalet, skriver tidningen.

I fjol ökade Spotifys omsättning med 52 procent till 29 miljarder kronor. Samtidigt växte förlusterna med 133 procent och hamnade på 5,3 miljarder kronor. 

Läs mer: Bekräftat: Spotify noteras i New York


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?