Annons

Spotify krossar förväntningar – 10 miljoner fler användare än väntat

Spotify ökade antalet användare med 10 miljoner fler än vad både bolaget och marknaden hade väntat sig. Dessutom blev rörelseförlusten under det fjärde kvartalet klart lägre än befarat.

Spotifys vd, styrelseordförande och medgrundare Daniel Ek.
Spotifys vd, styrelseordförande och medgrundare Daniel Ek.Foto:Peter Brinch och Hampus Andersson.

Musikströmningsjätten Spotify rapporterade på onsdagen sitt bokslut för det fjärde kvartalet. Antalet månatligen aktiva användare uppgick till 489 miljoner, hela 10 miljoner över Spotifys egen prognos samt analytikernas förväntningar, enligt Bloomberg. Av dessa uppgick antalet betalande kunder till 205 miljoner, jämfört med Spotifys egen prognos och marknadens estimat som bägge var 202 miljoner.

Omsättningen kom in på 3,16 miljarder euro, i linje med väntat. Annonsintäkter utgör en mindre del av bolagets totala försäljning, totalt 449 miljoner euro, men växte med 14 procent på en i övrigt tuff annonsmarknad. Därmed skönjas en ljusning, under det föregående kvartalet växte de reklamfinansierade intäkterna enbart med 3 procent.

Rörelseförlusten skrevs till 231 miljoner euro, vilket var klart lägre än Spotifys egen prognos om minus 300 miljoner euro och analytikerkårens estimat om 290,7 miljoner euro. Bruttomarginalen blev 25,3 procent, högre än bolagets och marknadens förväntningar som bägge var 24,5 procent.

Spotify aviserade nyligen att bolaget ska säga upp ungefär 6 procent av personalstyrkan, motsvarande ungefär 600 anställda. Neddragningarna innebär att Spotify tvingas ta en engångskostnad på 35–45 miljoner dollar, motsvarande 358–460 miljoner kronor. I ett öppet brev uppgav Daniel Ek att Spotifys löpande kostnader ökade dubbelt så snabbt som intäktstillväxten under 2022, vilket han inte längre menar är hållbart.

Engångskostnaden kommer belasta Spotifys resultat under det innevarande första kvartalet. Spotifys egen prognos är att rörelseförlusten därför kommer landa på 194 miljoner euro, mot analytikernas förväntningar om 123,1 miljoner euro. Därutöver kommer bruttomarginalen att sjunka till 24,9 procent, enligt Spotifys prognos, mot väntade 25,3 procent enligt Bloombergs estimat. Spotify uppger dock att de ska sänka sina rörelsekostnader genom hela 2023 och framåt genom effektiviseringar.

Spotifys prognos är att bolaget kommer att nå 500 miljoner aktiva användare i slutet av mars, vilket är betydligt fler än de 492,9 miljoner som analytikerna hade väntat sig. Bolaget tror att 207 miljoner av dessa kommer vara betalande kunder, strax över analytikerkårens estimat om 205,8 miljoner. Omsättningen spås bli 3,1 miljarder euro.

I förhandeln på Wall Street, klockan 12:30 svensk tid, stiger aktien med ungefär 3 procent.

Innehåll från OxceedAnnons

Därför använder SaaS-bolagen Oxceed till sin finansiella rapportering

Flexibelt, säkert och enkelt – det är några av anledningarna till att allt fler SaaS-bolag väljer Oxceed som rapporteringsverktyg. 

Oxceeds innovativa lösning ger företag en bättre överblick av sin ekonomi och underlättar arbetet med att ta fram rapporter och beslutsunderlag.

– SaaS-bolag rör sig snabbt, då är det en stor fördel att ha ett flexibelt och användarvänligt verktyg för att kunna skapa skräddarsydda rapporter och rätt beslutsunderlag, säger Jonathan Bernelöv, CFO på Oxceed.

Bolag inom SaaS-branschen behöver ofta ta snabba beslut och är i behov av tillgång till data i realtid. Med Oxceeds lösning kan SaaS-bolagen titta på nyckeltal som skiljer sig från andra branscher och affärsmodeller. Dessutom synkas Oxceed automatiskt med bokföringssystemet, vilket gör att all data förs in automatiskt och minimerar risken för fel. Många av SaaS-bolagen som arbetar med Oxceed nyttjar även möjligheten att göra en likviditetsbudget för tolv månader framåt. 

– Det är ett kraftfullt verktyg som uppskattas av många. Likviditeten är i många fall det viktigaste för ett SaaS-bolag att hålla koll på. Du behöver kunna prognostisera löpande på ett enkelt sätt för att alltid ha en uppdaterad bild av din burn rate och din cash runway. Det är möjligt i vår lösning, säger Jonathan Bernelöv. 

Ladda ner: 10 nyckeltal för SaaS-företag

Skräddarsyr och målgruppsanpassar rapporter

I Oxceeds verktyg kan bolag skräddarsy rapporter med egna nyckeltal, vilket är en vanlig orsak till att SaaS-bolag väljer Oxceed. En annan anledning är möjligheten att kombinera icke-finansiella data med bokföringsdata i rapporterna, dessa funktioner gör att bolag på ett smidigt sätt kan ta fram vikiga nyckeltal som till exempel snittintäkt per kund. 

– Att skapa nyckeltal av finansiella och icke-finansiella data och få det presenterat på ett standardiserat sätt i rapporter som sätter siffrorna i ett sammanhang är något som värderas högt av SaaS-bolagen. Att kunna skräddarsy rapportmallar gör det också lätt att bygga rapporter för olika målgrupper, något som är värdefullt för bolag som exempelvis vill skapa tydliga rapporter för investerare, säger Jonathan Bernelöv. 

Underlättar rapportering för techbolag

SaaS-bolaget Zynca, som arbetar med att automatisera rekryteringsprocesser, har valt Oxceed för att underlätta sin rapportering. Zyncas CFO Zeljko Arezina använder Oxceed som ett stöd för att effektivisera verksamheten och menar att verktyget både sparat tid och gett företaget en bättre överblick av ekonomin. 

– Genom Oxceed kan jag gå in både på en mer övergripande nivå och göra en mer detaljerad analys för att hitta de ställen där vi är ineffektiva, säger Zeljko Arezina och lägger till: 

– Att föra in data manuellt medför alltid en risk för fel. Med Oxceed elimineras den riskfaktorn, vilket är helt fantastiskt. Techbranschen är extremt kapitalkrävande och det är därmed viktigt att ta rätt beslut om kostnader och investeringar, något som Oxceed verkligen underlättar för oss. 

Läs vidare: Techbolag i tillväxt effektiviserar med Oxceed

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera