1515

Spotify köper startup som grundades förra året

Spotify köper upp London-baserade Sonalytics, vars teknik ska användas för att förbättra den svenska musikjättens erbjudande.

Spotify har köpt det London-baserade Sonalytic för en okänd summa och flaggar för kommande produkter som använder musikanalysbolagets teknik. Det framgår av ett inlägg på Spotifys hemsida.

Den svenska musiktjänsten uppger att Sonalytics teknik för att identifiera ljud bland annat kan användas för att förbättra Spotifys personliga spellistor.

Bolagets tjänster har inte riktats direkt mot slutkunder. Istället har man erbjudit ett webbaserat gränssnitt för små kunder och en API för större kunder.

Läs även: Daniel Ek om misstaget som kunde ha dödat Spotify

Enligt techsajten Techcrunch är det tillräckligt med en sekund av en låt för att Sonalytics mjukvara ska kunna identifiera en låt. Tekniken ska även klara av att identifiera en låt trots att den har förändrats på vissa sätt. Den kan bland annat användas för att spåra upphovsrättsskyddat material.

Det här ska göra det möjligt för dj:s att lagligt ladda upp remixer av låtar och erbjuda en ny inkomstkälla för artister vars inspelningar har samplats, enligt musiksajten Musicweek.

Läs även: Spotify når ny milstolpe med 50 miljoner användare

Dessutom har bolaget utvecklat en maskinlärningsbaserad tjänst för musikrekommendation som bygger på användarnas feedback, kontexten musiken spelas i och andra användares lyssningsmönster. 

Bolaget grundades så sent som förra året. Det var de minskade intäkterna i musikbranschen som var inspirationen för bolaget, enligt grundarna själva.

Läs även: Spotify uppges satsa på hi-fi-betaltjänst

I november förra året köpte Spotify amerikanska Preact vars molntjänst analyserar användarbeteenden.

Läs mer: Spotify köper amerikanskt dataföretag


Hör en analys av Spotifys köp av Sonalytic i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/femalefounders-snapsborsdebutochspotifysnyauppkop

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


Innehåll från TableauAnnons

Så skapade Deutsche Bank en datastyrd organisation – genom att fokusera på individen

Det krävs bara en person för att skapa förändring, brukar man säga. Samma gäller oftast inom organisationer. De som lyckas bäst med att driva digital förändring och öka dataförståelse internt uppmuntrar individer inom företaget att anamma detta. Med den strategin, kombinerat med rätt plattform för dataanalys kunde Deutsche Bank se märkbara resultat.

Den moderna ledaren förväntas bära många hattar idag. De ska skapa värde, driva hållbarhetsinitiativ och vara digitala aktivister. Men den viktigaste insikten för ledare som vill ligga i framkant inom digital transformation och att arbeta datadrivet är tydlig: I dagens snabbrörliga landskap måste man kunna fatta välgrundade, mer effektiva beslut snabbt. 

– Data hjälper oss att få kontroll över vår organisation och styra den mer agilt. När vi pratar data transformation är det inte bara tillgängligheten som är viktig, utan hur vi konverterar den till insikter som bidrar till beslutsfattande, säger Arif Panjwani, head of client analytics and insights inom corporate treasury services på Deutsche Bank. 

– De flesta förstår att data är en viktig tillgång men fortfarande är det så att allt för få vet hur de ska få ut det faktiska värdet från datat, fyller Fredrik Holmgren, säljchef på Tableau i Norden, i. 

Genomsyrar hela organisationen

Deutsche Bank har en stark datakultur och har tagit fasta på faktumet att de anställda behöver få hjälp att förstå och använda data i sitt dagliga arbete. Denna inställning genomsyrar nu alla delar av beslutsfattandet i hela organisationen – något som genererat imponerande resultat både internt och för bankens kunder. 

– Kunder förväntar sig mer av oss och de vill att vi ska kunna förutspå deras behov och proaktivt bygga nya digitala lösningar, konstaterar Arif Panjwani. 

Bankens interna prediktiva analys-plattform har inte bara hjälpt banktjänstemän och säljavdelningen att göra just detta, utan också gett dem möjlighet att använda information för att kunna förstå vad som händer på kontonivå, och hjälpa till att sätta ihop lösningar som kan underlätta för kunden.

Tre huvudsakliga utmaningar

Trots att det bara krävs en person för att leda förändring inom en organisation så behöver hundratals, ibland tusentals, människor förändra sina arbetssätt för att den övergripande förändringen ska få effekt. 

Så vad behöver ledare inom finanssektorn göra för att uppnå detta? Deutsche Bank hade tre huvudsakliga utmaningar i början av sin transformation: Samla in data och tvätta den, implementera mjukvara för att visualisera datat och skapa en genomgående, datacentrerad kultur. På denna resa behöver man också inkludera användaren. 

– Däri ligger ofta en utmaning. Många börjar på en låg nivå av dataförståelse och det är viktigt att uppmuntra användare att utbilda sig själva och förse dom med bra källor till information så att de kan bli självgående. Dataförståelse innebär att du själv ska kunna tänka kritiskt kring vad du ser, säger Fredrik Holmgren.

”Investera i rätt plattform”

För Deutsche Bank blev skiftet till en mer datastyrd kultur betydligt enklare tack vare dataanalys-mjukvaran som användes. 

– Att investera i rätt plattform är väldigt viktigt när du vill göra analys tillgängligt när som helst, var som helst, avslutar Arif Panjwani. 

Läs mer här  

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?