1515

Spotify kontrar miljardstämning om fejkade streams

För ett halvår sedan stämde Sosa Entertainment Spotify på en miljard dollar. Nu vänder Spotify på steken och stämmer hiphop-förläggaren för att ha skapat fejkade konton och fejkade streams. Marknaden gör tummen upp och aktien stiger. 

Daniel Ek, vd för Spotify.
Daniel Ek, vd för Spotify.Foto:David Paul Morris

I november 2019 rapporterade Di Digital att hiphop-förläggaren Sosa Entertainment i USA, med dess 20-årige grundare Jake Noch, stämt Spotify på över en miljard dollar. Anklagelserna handlade om att Spotify hävdat att deras strömningar varit ”falska”, sedan raderat deras låtar från plattformen och inte betalat för musiken.

Spotify anklagades då för felaktigheter på flera punkter. Det handlade till exempel om att Sosa inte ska ha fått fullt betalt för sin musik, i form av royalties, för över 550 miljoner strömningar på plattformen.

I stämningen stod det att Spotify ”utan förvarning” har börjat radera de berörda låtarna med start i maj 2017. 

Tidigare var Sosa en medlem av Merlin, ett organisation bestående av många olika indie-skivbolag. Men de ska ha kastats ut från organisationen på grund av Spotifys anklagelser, skriver de i stämningsansökan. 

Nu vänder Spotify på steken och stämmer Sosa Entertainment tillbaka i det som i USA kallas en ”countersuit”. I en stämningsansökan, som lämnats in under måndagen, hävdar Spotify att Jake Noch ”utformat ett system för att på konstgjord väg generera hundratals miljoner falska streams” för att ”manipulera Spotifys system och plocka ut oförtjäna royalties på bekostnad av hårt arbetande artister och låtskrivare”, enligt tidningen Billboard.

Di Digital har fått uppgifterna bekräftade av en källa med god insyn. Di Digital har även varit i kontakt med Spotify som avböjer kommentar. 

Spotifys aktie steg under tisdagen med drygt 8,4 procent till 175 dollar, på en stigande börs. Följ kursen här. Enligt en analytiker som Di Digital talat med, men som inte vill bli citerad, tolkas Spotifys stämningsansökan som ett styrketecken, som ökar streamingjättens chanser att gå segrande ur den långvariga tvisten. 

Stämningsansökan bygger enligt Billboard bland annat på skärmdumpar av meddelanden som uppges ha skickats mellan Jake Noch och en ”bot farm”, och diagram som visar att antalet streams på Sosas musik går från noll till hundratusentals på några dagar. Den hävdar även att Jake Noch använde botar för att skapa miljontals falska konton och ändrade namnen på låtar i hans katalog för att få dem att likna de för etablerade hitlåtar, som XXXTentacions ”SAD!” och DJ Snakes ”Taki Taki.”

Jake Noch, som är vd för Sosa och Pro Music Rights, och flera andra musikbolag, har även stämt en rad andra streamingbolag som Apple, Google, Youtube, Amazon, Soundcloud, Pandora, Deezer, Iheartradio, med flera. 

Läs mer: Känd komiker väljer Spotify som exklusiv poddplattform

Av stämningen framgår att Spotify märkte av fejkade streams från Jake Noch konto redan i mars 2016. Sedan dess har parterna lekt katt och råtta. Jake Noch uppges bland annat ha bytt distributörer och andrat namn på en del av sina bolag.

I stämningsansökan kräver Spotify ersättning för bedrägerier, bedrägligt döljande, kontraktsbrott, gottgörelse, orättvis berikning och vilseledande affärsmetoder. 

”Detta var en av de mest oerhörda, bedrägliga streamingverksamheterna från en enskild rättighetsinnehavare som Spotify varit tvungen att ta itu med i hela företagets historia”, står det i stämningsansökan.

Debatten om fejkade lyssningar på Spotify har fått streamingjätten att tala klarspråk de senaste månaderna. I februari i år uppgav Jenny Hermanson, Nordenchef för Spotify, för Di Digital att ”mindre än en procent” av Spotifys streams var manipulerade under fjärde kvartalet 2019.

Läs mer: Spotify om fusket med fejkade lyssningar: ”Mindre än en procent”

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?