1515

Spotify-konkurrenten Pandora köps upp i miljardaffär

Radiotjänsten Pandora, en av Spotifys största konkurrenter i USA, köps ut från börsen i en affär värd knappt 31 miljarder kronor.

Pandoras ledning, med grundarna Joe Kennedy och Tim Westergren i spetsen, i samband med bolagets börsnotering 2011.
Pandoras ledning, med grundarna Joe Kennedy och Tim Westergren i spetsen, i samband med bolagets börsnotering 2011.Foto:Richard Drew

Internetradiobolaget Pandora, som har pekats ut som en av Spotifys största konkurrenter i USA, köps ut från New York-börsen. 

Bolaget förvärvas av det börsnoterade sattelitradioföretaget Sirius XM Holdings i en aktieaffär värd cirka 3,5 miljarder dollar, motsvarande 30,7 miljarder kronor.

Erbjudandet motsvarar en premie på 13,8 procent mot den genomsnittliga viktade aktiekursen hos Pandora under de senaste 30 dagarna.

Pandora Media har ett börsvärde på 21,2 miljarder kronor, i jämförelse med Spotifys nuvarande värdering på 276 miljarder kronor.

Sedan affären gick i lås har Sirius XM backat 5 procent i förhandeln då bedömare och analytiker oroas över prislappen. Däremot rusar det skadeskjutna Pandora med 18 procent inför börsens öppning.

Läs mer: Musikindustrin i USA vädrar morgonluft 

Pandora grundades år 2000 och fungerar som ett slags personaliserad radiotjänst. Användaren skriver in en eller flera favoritartister och Pandora spelar sedan upp musik av liknande artister i samma genrer.

Modellen har inneburit att bolaget inte behövt ha samma sorts avtal med skivbolagen som de renodlade streamingtjänsterna. Pandora är dessutom enbart tillgängligt i USA.

Under 2017 tecknade dock bolaget regelrätta distributionsavtal med de stora skivbolagen och lanserade en premiumprodukt utan avbrott för reklam – för att direkt kunna konkurrera med Spotify och Apple Music. 

När den av Niklas Zennström grundade musiktjänsten Rdio gick i konkurs 2015 köpte Pandora bolagets tillgångar för motsvarande 655 miljoner kronor. Affären var en del i satsningen att lansera en Spotify-liknande tjänst för strömmad musik.

Men hittills har Pandora bara lyckats knyta till sig runt 6 miljoner betalande prenumeranter, per det andra kvartalet 2018. Det är långt färre än både Apple Music, med 50 miljoner betalande prenumeranter globalt, och Spotify, med 83 miljoner premiumkunder världen över.

Läs mer: Spotify-utmanaren Pandora överväger försäljning 

Enligt styrelserna för Pandora och Sirius skapar affären det största musikföretaget i världen med förväntade intäkter på över sju miljarder dollar, motsvarande 61,5 miljarder kronor, under 2018. Det nya företaget kommer också att ha starka långsiktiga tillväxtmöjligheter, heter det.

Transaktionen väntas bli slutförd under det första kvartalet 2019, efter sedvanliga godkännanden, och är enhälligt uppbackad av styrelserna för båda företagen.

Redan sommaren 2017 köpte Sirius XM Holdings uppemot 19 procent av aktierna i Pandora, som har pekats ut som en uppköpskandidat på marknaden i flera år. Även vid tillfället ska parterna ha fört samtal om ett förvärv, men förhandlingarna rann då ut i sanden. 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?