1515

Spotify kodade med barn: Vi har lärt oss massor

400 femteklassare samlades under tisdagen i Stadshuset i Stockholm för att lära sig mer om programmering. Flera techbolag var på plats, däribland Spotify som ser samverkan mellan ideell sektor, näringslivet och skolan som ett bra sätt att få in programmering i klassrummen.

400 barn samlades i Stadshuset i Stockholm under tisdagen för att lära sig mer om programmering. Foto: Sophie Johansson/Claremont
400 barn samlades i Stadshuset i Stockholm under tisdagen för att lära sig mer om programmering. Foto: Sophie Johansson/Claremont

I början av mars aviserade regeringen att programmering ska införas som ett inslag i undervisningen redan från första klass.

Läs mer: Regeringen inför programmering från första klass

Flera svenska techbolag har engagerat sig i frågan om programmering för barn. I det såkallade startupmanifestet – som har skrivits under av flera svenska startupprofiler – är ett av förslagen att programmering ska prioriteras redan från förskolan och uppåt.

Under tisdagen samlades programmerare från Spotify, Microsoft, Informator, Sigma och Ericsson i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm för att utforska programmering tillsammans med 400 barn, under eventet Stadshushacket.

I närliggande Gyllene salen i Stockholms Stadshus samlades omkring 100 lärare för att testa på olika program för att få in programmering i klassrummen.

Enligt Spotifys globala HR-chef Katarina Berg som var på plats har även musiktjänsten "lärt sig massor" under dagen.

"Vi lär oss otroligt mycket av hur barn och ungdomar upptäcker nya sätt att lösa problem och skapa spel med hjälp av programmering. Vi ser även betydelsen av den samverkan mellan ideell sektor, näringslivet och skolan som möjliggör att introducera programmering i skolgången, på riktigt. Femteklassarna som är här är otroligt peppade och ambitiösa kodhjältar", säger Katarina Berg till Di Digital.

Enligt henne är det viktigt för Sverige att tidigt introducera programmering för barn och ungdomar. Det hjälper även ungdomarna när de så småningom ska ut på arbetsmarknaden.

Foto:
Foto: Sophie Johansson/Claremont

"Vi ser programmering som en förutsättning i arbetet att säkerställa att Sverige ska kunna förbli ett innovationsland och för att ta vara på de unga talanger som vi har i landet."

Hon säger att Spotify jobbar aktivt med olika initiativ för att introducera programmering till fler, bland annat genom "kodstugor" på kontoren i Göteborg och Stockholm.

"Vi kommer också att fortsätta att lägga ett stort fokus på att introducera unga tjejer för programmering, lyfta fler kvinnliga förebilder och på sikt få fler intresserade av en potentiell framtida karriär inom teknik."

Stadshushacket arrangerades av den ideella föreningen Kodcentrum tillsammans med Stockholm stads programmeringskommission.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?