1515

Spotify jublar över EU-beslut om Apple

Teknikjätten Apple missbrukar sin dominerande marknadsposition när det gäller strömning av musik, enligt EU-kommissionen.

Apple opponerar sig. Men Spotify, med grundaren och vd:n Daniel Ek, välkomnar beslutet.

”Vi är ett steg närmare att få ett rättvist spelfält”, skriver Spotifys vd Daniel Ek på Twitter.

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager inleder en process mot Apple, vilket gläder Spotifys vd Daniel Ek.
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager inleder en process mot Apple, vilket gläder Spotifys vd Daniel Ek.

 

 

”Genom att sätta strikta regler på App Store som skapar nackdelar för konkurrerande musikströmningstjänster så snedvrider Apple konkurrensen och berövar användare av billigare musikströmningstjänster möjligheten att välja”, heter det i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

En extrainsatt presskonferens väntar i Bryssel klockan 13.

Vestager inledde i fjol somras en utredning av nätjätten, efter klagomål från musikströmningstjänsten Spotify.

”Efter misslyckade försök att lösa situationen direkt med Apple begär vi nu att EU-kommissionen agerar för att säkerställa rättvis konkurrens”, skrev bolagets vd Daniel Ek i mars 2019.

EU:s besked om att det nu inleds en process mot Apple välkomnas av Spotify. Beslutet beskrivs i ett uttalande från Spotify som ett avgörande steg mot att ställa den amerikanska teknikjätten till svars för bolagets konkurrenshämmande affärsmetoder. Spotify tillägger att det brådskar att så snart som möjligt se till att Applemobilen Iphones operativsystem IOS inte snedvrider konkurrensen.

”Idag är en stor dag. Rättvisa är nyckeln till konkurrens. Med EU-kommissionens uttalande så är vi ett steg närmare att skapa en jämn spelplan, vilket är viktigt för hela ekosystemet med europeiska utvecklare”, skriver Spotifys vd Daniel Ek på Twitter.

Apple går inte oväntat till motattack.

”Spotify har blivit den största musikprenumerationstjänsten i världen och vi är stolta över att ha spelat en roll i det”, skriver Apple i ett uttalande.

”Återigen, de vill ha alla fördelarna med App Store, men tycker inte att de ska betala något för det. Kommissionens argument till förmån för Spotify är motsatsen till konkurrens på lika villkor”, tillägger Apple.

 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?