1515
Annons

Spotify investerar i distributionstjänst – för att sprida musik till konkurrenter

Spotify tar ännu ett försiktigt kliv in på skivbolagens territorium. Nu investerar streamingjätten i distribitutionstjänsten Distrokid. Bolaget ska hjälpa till att sprida vidare den musik som artister laddar upp direkt på Spotify.

Spotifys grundare och vd Daniel Ek.
Spotifys grundare och vd Daniel Ek.Foto:Banfa Jawla

I slutet på september blev det officiellt att Spotify låter artister ladda upp hur många låtar de vill, gratis och utan hjälp från skivbolag eller tredje part. Artisten ska samtidigt få hälften av intäkterna som genereras.

Tjänsten betatestas fortfarande och är än så länge endast tillgänglig för några hundra inbjudna användare. Men Spotifys plan är att tjänsten ska växa med tiden. 

Som ett led i det går nu Spotify in som delägare i den digitala distributionstjänsten Distrokid. Bolaget har sedan starten 2013 hjälpt flera hundratusen mindre artister att nå ut på olika streamingplattformar, enligt egen utsago.

Läs mer: Spotify låter indie-artister ladda upp sin egen musik 

Tanken är nu att Distrokid ska hjälpa artisterna att sprida den musik som först laddas upp på Spotify till andra plattformar.

Direkta konkurrenter som Apple Music, Deezer, Pandora, Amazon Music, Tidal och Youtube Music kan till exempel vara aktuella. Distrokid levererar redan i dag innehåll till dessa aktörer från indie-artister.

Distrokid är ett San Francisco-baserat bolag som grundades av musikentreprenören Philip Kaplan. Spotifys delägarskap beskrivs som ett "passivt minoritetsägande" och någon summa för investeringen har inte offentliggjorts. 

Årligen omsätter Distrokid runt 4,6 miljoner dollar, motsvarande drygt 40 miljoner kronor, enligt databasen Crunchbase. 

Bolaget fick den 10 oktober i år in riskkapitalbolaget Silversmith Capital Partners i ägarkretsen. Storleken på kapitalrundan var hemlig även då, även om investeringen beskrevs som "betydande".

Den tekniska integrationen av Distrokids tjänst på Spotifys artistsida, "Spotify For Artists", ska påbörjas inom kort.


Innehåll från Indicate meAnnons

Verktyget som lyfter kundtjänsterna

Företagens kundtjänster lyfts ofta fram som den viktigaste kontaktytan mot kunderna. Men i verkligheten saknas ofta verktygen för att ge kundtjänstmedarbetarna rätt information och förutsättningar. Det fick Lina Bjelkmar att starta Indicate me, vars verktyg redan hjälpt många företag att öka kundnöjdheten och få mer motiverade anställda.

”Problemet många kundtjänster brottas med är att de jobbar i silos, att de har många olika system att hantera och att det ofta är svårt att visualisera resultat och effekter. Vi såg att med vårt verktyg kunde vi hjälpa kundtjänstmedarbetarna att få mer information och själva lösa fler ärenden. De kunde leda sig själva i större utsträckning”, säger Lina Bjelkmar, grundare och VD för Indicate me.

Sedan starten 2017 har det gått fort för svenska SaaS-bolaget. Med en tillväxttakt på nära 40 procent och en lönsamhet på närmare 20 visar man alla tecken på att vara ett bolag att räkna med. När Lina Bjelkmar tar fram listan över nya kunder det senaste året märks trettiotalet välkända företag. Och fler är på ingång.

”Det känns fantastiskt att vi kan växa så mycket men ändå vara lönsamma. I år har vi en vision att dubbla organisationen samtidigt som vi också ska utökas till att finnas i fler länder. Många uppskattar det enkla i verktyget, att det samlar all information och visualiserar den i en dashboard för medarbetarna i kundtjänsten. De får direkt informationen de behöver om kundnöjdhet, effektivitet eller produktivitet och får själva möjligheten att ändra det som behövs”, säger Lina Bjelkmar.

Trots att digitaliseringen tagit stora steg framåt de senaste åren så är det fortfarande inte ovanligt med svårförståeliga och oengagerande exceldokument för att följa upp kundtjänsternas arbete. Eller så har man så många system att det är svårt att överblicka all information.

”Nyckeln är att varje medarbetare har tillgång till rätt information i realtid och själv har möjlighet att fatta beslut. Det frigör också en hel del tid från cheferna. Istället för att sammanställa statistik och ta fram rapporter kan de fokusera på att hjälpa sina medarbetare att utvecklas”, säger Lina Bjelkmar.

För de flesta av företagen som använder Indicate me’s verktyg syns det mätbara resultat snabbt, ofta inom bara några månader. Inte sällan handlar det om ökade kundnöjdhetssiffror på mellan 20-40%.

”Det gör oss väldigt glada. Kan vårt verktyg både skapa ökad kundnöjdhet och engagerade kundtjänstmedarbetare så har vi verkligen lyckats. Företags kundtjänst är verkligen en helt avgörande kontaktyta och förtjänar de bästa verktygen och medarbetarna”, säger Lina Bjelkmar.

Läs mer om Indicate me här  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Indicate me och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?