1515

Spotify högst värderade techbolag i Europa – här är hela listan

Techbolagen i Europa tar täten på Silicon Valley - aldrig har det investerats så mycket i de europeiska enhörningarna. Högst upp på tronen är Spotify, som spås nå en värdering på 50 miljarder inom tre år, enligt en rapport från GP Bullhound. 

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek.Foto:TORU YAMANAKA

Streamingjätten Spotify SPOT +0,12% Dagens utveckling kommer som första techbolag i Europa värderas till 50 miljarder dollar, motsvarande 477 miljarder kronor, inom tre år. Det skriver den svenska investmentbanken GP Bullhound i den färska rapporten 'Titans of Tech: All Change at the Top'. 

I nuläget är Spotify värderat till 23,9 miljarder dollar, motsvarande 228 miljarder kronor.

På andra- och tredjeplats i rapporten kommer betalbolaget Adyen med en värdering på 202 miljarder kronor, och MobilEye – som utvecklar teknik för självkörande bilar – med en värdering på 147 miljarder kronor. 

Läs mer: Microsofts vd i exklusiv intervju: Vi kommer alltid att titta på svenska uppköp 

Den positiva utvecklingen är en följd av att den europeiska tekniksektorn försätter att växa snabbare än den amerikanska, skriver investmentbanken. Fortsätter det på samma väg kommer europeiska bolag som Spotify, Farfetch och Adyen i framtiden kunna mäta sig med bolag som Uber och Facebook från Silicon Valley, menar Carl Wessberg, partner på GP Bullhound, i ett pressmeddelande. 

”Vår rapport visar att vi har all anledning att se optimistiskt på styrkan i den europeiska tekniksektorn och potentialen att få fram en så kallad ”titan” före 2021. En av anledningarna till detta är att tillgången till kapital har förbättrats enormt under de tre senaste åren”, säger Carl Wessberg. 

Sedan förra året har det tillkommit 21 nya enhörningar, det vill säga startups med en värdering på minst en miljard dollar. Dessutom har antalet enhörningar i Europa nästan trefaldigats sedan 2014, från 30 till dagens 84.

Under 2018 sattes också ett nytt rekord för investeringar i Europas enhörningar: 28 miljarder dollar, närmare 265 miljarder kronor. Det är nästan tio gånger så mycket som de 3 miljarder dollar som investerades för fem år sedan. 

Läs mer: Betaljätten Paypal gör ny affär – investerar 100 miljoner i svenskarna 

Totalt återfinns åtta svenska bolag på listan. Förutom Spotify tar också videochattjänsten Skype, Blocket-kopian Avito.ru, betaltjänsten Klarna, spelföretagen Evolution EVO +6,47% Dagens utveckling Gaming, King Digital och Mojang samt kortläsaren Izettle plats på listan. De många namnen placerar Sverige på en tredjeplats. Flest enhörningar återfinns i Storbritannien och Tyskland. 

GP Bullhound har sedan tidigare investerat i Spotify och Klarna. 

 

 


Innehåll från HogiaAnnons

Stora fördelar med branschspecifik lösning för HR, lön och ekonomi

System för HR, lön och ekonomi är något alla företag behöver för att få verksamheten att fungera. Men beroende på vilken bransch man verkar inom ser behoven olika ut. Hogia har specialiserat sig på just branschinriktad expertis för att kunna ge sina kunder bästa möjliga stöd oavsett vilka utmaningar området innebär.

Alla företag har sina egna unika utmaningar och samma gäller för olika branscher. Ekonomi-, personal- och lönesystem är en stor del av många verksamheters dagliga arbete och något som fungerar allra bäst när det är väl anpassat. Hogia har därför nischat sig inom skräddarsydda helhetslösningar för olika branscher. Hogiagruppen består av 30 bolag med olika expertisområden. 

– Alla vi branschbolag inom Hogia vill jobba så nära våra kunder som möjligt och vara pålästa kring utmaningarna de möter i sin vardag. Varje bolag har sin branschspecifika support som kan sina kunders avtal och allt som rör lön och ekonomi inom det området, berättar Malin Karmteg, Sales Manager på Hogia Professional Systems.

Växer och krymper med kunderna

Förutom att ha stenkoll på allt från handelsavtal till kollektivavtal så erbjuder Hogia en helhetslösning tack vare ett brett utbud av branschinriktade programvaror. Hogia har även goda relationer med externa samarbetspartners inom olika nischer.

– Vi vill att våra lösningar ska vara hållbara över tid och att vår relation med kunden är ett långsiktigt partnerskap. Kunden ska kunna växa eller krympa i storlek med oss, och vi hjälper dem oavsett vilken fas de befinner sig i. Att få stötta en kund som förvärvar ett nytt bolag, går in i ett nytt verksamhetsområde eller omvandlar delar av sin verksamhet och kunna bidra med vår kunskap är något vi brinner för, säger Caroline Alfredsson, Sales Manager på Hogia Industrial Systems. 

– Vi har en styrka i att vi erbjuder en helhet och ett väldigt brett utbud. Vi kan erbjuda en lösning med terminalsystem, löne- och ekonomisystem och ett transportplaneringsystem till exempel. Sedan så underlättar det att vi pratar kundernas språk och kan både avtalen och terminologin i branschen, fyller Peter Törnqvist, Bolagschef på Hogia Public Systems, i. 

Tillgänglig support

Det personliga är något som genomsyrar hela verksamheten och något som blir särskilt synligt i Hogias support. Medarbetarna sitter i Stenungsund och kan nås inom ett par minuter via både mejl och telefon. Man får också prata med samma team varje gång vilket bygger upp ett förtroende, förklarar Malin Karmteg.

– Många kollegor i branschen går ifrån den personliga supporten men vi tror starkt på att man vill kunna ringa in och prata med någon utan att det ska vara telefonkö och svårt att komma fram. Vi har märkt att detta skapar trygghet och en nära relation till kunderna, avslutar hon.

Läs mer om Hogias lösningar här 

Läs mer om Hogias hållbarhetsarbete här 

 

Mer från Hogia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?