Hoppa till innehållet

Annons

Spotify högst värderade techbolag i Europa – här är hela listan

Techbolagen i Europa tar täten på Silicon Valley - aldrig har det investerats så mycket i de europeiska enhörningarna. Högst upp på tronen är Spotify, som spås nå en värdering på 50 miljarder inom tre år, enligt en rapport från GP Bullhound. 

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek.Foto:TORU YAMANAKA

Streamingjätten Spotify kommer som första techbolag i Europa värderas till 50 miljarder dollar, motsvarande 477 miljarder kronor, inom tre år. Det skriver den svenska investmentbanken GP Bullhound i den färska rapporten 'Titans of Tech: All Change at the Top'. 

I nuläget är Spotify värderat till 23,9 miljarder dollar, motsvarande 228 miljarder kronor.

På andra- och tredjeplats i rapporten kommer betalbolaget Adyen med en värdering på 202 miljarder kronor, och MobilEye – som utvecklar teknik för självkörande bilar – med en värdering på 147 miljarder kronor. 

Läs mer: Microsofts vd i exklusiv intervju: Vi kommer alltid att titta på svenska uppköp 

Den positiva utvecklingen är en följd av att den europeiska tekniksektorn försätter att växa snabbare än den amerikanska, skriver investmentbanken. Fortsätter det på samma väg kommer europeiska bolag som Spotify, Farfetch och Adyen i framtiden kunna mäta sig med bolag som Uber och Facebook från Silicon Valley, menar Carl Wessberg, partner på GP Bullhound, i ett pressmeddelande. 

”Vår rapport visar att vi har all anledning att se optimistiskt på styrkan i den europeiska tekniksektorn och potentialen att få fram en så kallad ”titan” före 2021. En av anledningarna till detta är att tillgången till kapital har förbättrats enormt under de tre senaste åren”, säger Carl Wessberg. 

Sedan förra året har det tillkommit 21 nya enhörningar, det vill säga startups med en värdering på minst en miljard dollar. Dessutom har antalet enhörningar i Europa nästan trefaldigats sedan 2014, från 30 till dagens 84.

Under 2018 sattes också ett nytt rekord för investeringar i Europas enhörningar: 28 miljarder dollar, närmare 265 miljarder kronor. Det är nästan tio gånger så mycket som de 3 miljarder dollar som investerades för fem år sedan. 

Läs mer: Betaljätten Paypal gör ny affär – investerar 100 miljoner i svenskarna 

Totalt återfinns åtta svenska bolag på listan. Förutom Spotify tar också videochattjänsten Skype, Blocket-kopian Avito.ru, betaltjänsten Klarna, spelföretagen Evolution EVO -0,83% Dagens utveckling Gaming, King Digital och Mojang samt kortläsaren Izettle plats på listan. De många namnen placerar Sverige på en tredjeplats. Flest enhörningar återfinns i Storbritannien och Tyskland. 

GP Bullhound har sedan tidigare investerat i Spotify och Klarna. 

 

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera