1515
Annons

Spotify går om Google som mest attraktiva arbetsgivare

Sveriges it-anställda har sagt sitt. Landets mest attraktiva arbetsgivare är nu framröstad i Universums stora rakning. Första platsen kniper Spotify från den tidigare vinnaren Google.

Spotify är den attraktivaste arbetsgivaren enligt unga it-anställda.
Spotify är den attraktivaste arbetsgivaren enligt unga it-anställda.Foto:Hampus Andersson, Hampus Andersson, Hampus Andersson, Hampus Andersson

Totalt har 19.400 unga it-anställda, ekonomer, civilingenjörer och högskoleingenjörer deltagit i Universums undersökning för att få fram Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020.

Google backar till andra plats på årets lista över de mest attraktiva företagen bland it-anställda. Företaget som innehaft första platsen de senaste tio åren får se sig besegrade av Spotify som kliver upp på första plats.

Bland topp fem så kliver både Microsoft och Apple upp en placering till tredje respektive fjärdeplats medan Ikea halkar ned från bronsplats till en femteplats. Helt ny på listan är Volvo Cars som går direkt in på plats elva.

Claes Peyron, Universums chef i Norden, Storbritannien och Irland.
Claes Peyron, Universums chef i Norden, Storbritannien och Irland.

I undersökningen har de anställda fått ge betyg på arbetsplatsen rykte, den interna kulturen, ersättningsnivån och möjligheten till att avancera.

En faktor som spelar stor roll, inom alla verksamhetskategorier, är trygg anställning. Undersökningen visar att nästa 50 procent tycker att det är en viktig preferens. Från 2019 har trygg anställning ökat med 3,1 procent och under en tio års period är det en ökning med 19,2 procent.

Enligt Claes Peyron, Universums chef i Norden, Storbritannien och Irland, har coronapandemin lett till att allt fler eftersträvar en trygg anställning och arbetsplats.

”Covid-19 har haft en tydlig effekt på trygghetsperspektivet. Man prioriterar en anställning där man känner sig trygg på jobbet, det är en viktig del när man ska välja arbetsgivare. Trygghet har blivit en del av det som attraktivt”, säger han.

Även fast trygghet är viktigt uppger var tredje anställd att de skulle kunna tänka sig att byta arbetsgivare inom ett år. 

De senaste årens debatt vad gäller klimat och hållbarhet har också satt sina spår. Inom it uppger 36 procent att de skulle välja bort en arbetsgivare om den inte visade ett engagemang vad gäller hållbarhet.

 

 


Innehåll från Mpya DigitalAnnons

Mjukvaruutveckling med betoning på ”mjuk”

När Anton Gunnarsson hos Mpya Digital tog steget in i karriären inom mjukvaruutveckling, låg hans fokus på de tekniska aspekterna. Idag har han nått nya insikter och är övertygad om att betoningen bör ligga någon helt annan stans. 

När Anton började sin karriär var han den första att kasta sig över alla böcker om kodning och programmering, och han lyssnade noga på alla som predikade om testutveckling och andra nymodigheter om teknik och kod. 

– Jag var insnöad i tekniken. Visst, jag lärde mig massor, men ju mer jag jobbar med utveckling  inser jag att den sociala delen av vårt yrke är vad som verkligen betyder något. Det är trots allt i interaktionen med andra som de flesta nya idéer uppstår, understryker Anton, som är Web Developer hos Mpya Digital. 

Tyvärr är det inte helt lätt att skapa miljöer som främjar just det. Brist på tillit och trygghet är något som ofta kan saknas. Men vad är det som gör att man känner sig trygg? Antons övertygelse är att det handlar om att våga vara sårbar och våga prata om känslor. Men som det ser ut idag är det mycket enklare att argumentera om tekniska detaljer än att vara uppriktig med hur man känner. 

– Vilket kanske inte förvånar någon. Men det som förvånar i alla fall mig är att så få ser kraften i att prata om hur man känner eller hur man mår. Att det leder till en bättre miljö för kreativ utveckling och innovativ kod. 

Han tycker att det är dags att vi vågar prata mer om hur det är att vara människa i en tekniktung bransch; hur man ska göra för att må bra och hur man hittar modet att bli den bästa versionen av sig själv, istället för att bara prata om teknik och programmering. 

– Men att använda empati och sårbarhet för att hjälpa sig själv och andra är inte bara utelämnande, det är också skrämmande. Jag vet, för jag jobbar med det varje dag! Men att prata om riktiga känslor och mjuka värden gör att vi bygger förtroende och förståelse för varandra. Vilket i sin tur gör att den där tryggheten växer. Tryggheten att vara sig själv. Tryggheten som gör att vi blir modiga och vågar leda oss själva och andra. Och på köpet växer vi som människor och som team, inte bara som utvecklare. I ordet mjukvaruutveckling finns ordet ”mjuk”. Jag tycker vi ska våga ta fasta på det, avslutar han bestämt. 

Läs mer om Mpya här 

 

Mer från Mpya Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?