Hoppa till innehållet

Annons

Nu lanseras Spotify-dödaren Youtube Music i Sverige

På måndagskvällen lanserar Google sin musiktjänst Youtube Music i Sverige. För samma prenumerationsavgift som Spotify kan Youtube Music bli den svenska musiktjänstens största hot.

Youtube Music lanseras i Sverige.
Youtube Music lanseras i Sverige.Foto:pressbild

I mitten av maj började Google rulla ut Youtube Music i USA, Australien, Nya Zeeland, Mexiko and Sydkorea. Techjätten har haft andra musiksatsningar innan denna, som Google Play, men Youtube Music är definitivt den största. Genom att erbjuda både en gratistjänst med reklam och en premiumtjänst för cirka 10 dollar i månaden, kommer den att direkt konkurrera med Spotify.

Arbetet med den nya musikstreamingstjänsten har pågått i cirka 14 månader och den släpps nu i ytterligare några utvalda marknader – däribland Sverige där tjänsten går live under måndagskvällen.

Di Digital har fått testa Youtube Music Premium inför lanseringen. I stora drag liknar appen Spotifys och med hjälp av lokala experter på Youtube innehåller den en stor katalog med svenska artister. Förutom musiken finns även självklart musikvideo och även annat extramaterial som intervjuer med artister. Enligt Youtubes produktchef för  musik T. Jay Fowler så kommer man att investera kraftigt i marknadsföring i alla de länder där tjänsten lanseras, inklusive Sverige.

”Vi bygger inte en ”byt-till-oss”-kampanj från dag ett, utan vi vänder oss till Youtube-användare och självklart kommer vi att också att uppmuntra alla att ladda ner och testa tjänsten. Vi tror att vi kan ge en fantastisk tjänst för personer i Sverige. Allt finns där”, säger T. Jay Fowler till Di Digital. 

Youtubes intäkter genereras till största del av reklam som visas för bolagets 1,3 miljarder användare. Men för sin musiktjänst är reklamintäkterna något som Youtube är villig att minska på, efter påtryckningar från skivbolagen. För en prenumerationsavgift på 99 kronor i månaden kommer svenska användare kunna slippa reklamen.

”Självklart ger prenumerationstjänster mer pengar till skivbolagen. Men vi tror verkligen att vårt fokus ska ligga på konsumenten, både nu och i framtiden”, säger Lyor Cohen,  global chef för Youtube Music.

”På många sätt tror jag att det här är kritiskt för musikbranschen. En av mina största rädslor har varit att distributionen av musik ska bli väldigt konsoliderad. Den bästa möjligheten för artisterna och för skivbolagen är att ha flera aktörer inom distribution. Om den är för konsoliderad så finns det risk för att värdet hamnar enbart i distributionen”, fortsätter han.  

Lyor Cohen är efter över 30 år i musiksvängen numera global chef för Youtube Music.
Lyor Cohen är efter över 30 år i musiksvängen numera global chef för Youtube Music.Foto:Joey Abrait

Lyor Cohen är ett känt namn i musiksvängen. Bland annat ansvarade han för Warner Musics förhandlingar som ledde till att skivjättens artister började synas på Youtube 2006 och senare för avtalet mellan Warner och Spotify inför den svenska musiktjänstens USA-lansering. Det var efter att ha drivit den egna musikagenturen 300, med backning av bland annat Google, som han tillsattes som Youtubes globala musikchef i slutet av 2016. 

Läs även: Di Weekends intervju med Lyor Cohen – Hiphopens oväntade innovatör

Youtube som betalade enbart 856 miljoner dollar, motsvarande 7,3 miljarder kronor, i rättigheter till musikbolagen i fjol kommer att få se den siffran öka. I jämförelse betalade Spotify närmare 23,7 miljarder kronor, i musikrättigheter 2016. 

”I jämförelse är Spotify och Apple de klassiska återförsäljare där musikskaparna faktiskt inte vet vilka deras konsumenter är. Om man tittar på Snapchat och Instagram är de klassiska sociala medieplattformar. Det enda stället där skivbolag och artister kan göra allt på samma gång, tjäna pengar, få vetskap om konsumenten och interagera socialt med sin publik är på Youtube”, säger Lyor Cohen. 

På ett liknande sätt som Spotify har Youtube Music sina egna listor, med alltifrån ny musik till listor som Feelgood EDM. På sin hotlist har Youtube Music även de senaste musikvideorna.

Youtube Musics app har liknande utbud som Spotifys app.
Youtube Musics app har liknande utbud som Spotifys app.Foto:pressbild

Det som skiljer Spotify och Youtube Music mest åt är möjligtvis sökfunktionen. Genom att använda Youtubes framtagna sökmotor och förfinat den över tid, har bolaget möjliggjort sökningar på låtar utan att uppge namnet på dem.

På Di Digital testar vi sökfunktionen i Youtube Music med textraden "ge mig arsenik". Låten "Känn ingen sorg för mig Göteborg" dyker upp som nummer två i låtlistan efter Håkan Hellströms demo "Ge mig arsenik" från 1999. 

Vi gör ett par andra sökningar som "jag måste bort från alla krav" och Towa Carsons "Jag måste ge mig av" dyker korrekt upp. Söker även på "hipster med vissling" och ”Young Folks” med Peter Bjorn and John är ett av toppresultaten.

På Spotify dyker inga resultat upp för samma sökningar. 

Innehåll från LitiumAnnons

Rapport: digitala satsningar en konkurrensfördel i B2B

Nyligen presenterade Litium för sjunde året i rad sin undersökning Nordic Digital Commerce in B2B. Studien baseras på svar från 920 personer från nordiska bolag och visar att digitaliseringen av handeln inom B2B fortsätter att växa stadigt, med tydliga fördelar för både företag och kunder.

– Företag som inte följer digitaliseringstrenden riskerar att erbjuda en sämre kundupplevelse och tappa kunder över tid, säger Malin Bodolla hos Litium.

Pandemin orsakade en kraftig ökning av digitala investeringar inom de flesta branscher. Inom B2B har utvecklingen haft en något långsammare takt, men Litiums granskning visar att över hälften av de tillfrågade B2B-bolagen antingen har påbörjat – eller accelererat – sin försäljning i digitala kanaler. Rapporten visar att det trots lågkonjunktur är få som bromsar ner: 72 procent anger att deras investeringar är oförändrade och endast 4 procent anger att de avser minska sina investeringar inom digital handel. 13 procent planerar istället att öka sina investeringar. 

– Trenden mot digitalisering inom B2B-försäljning fortsätter stadigt att växa och förväntas inte bromsa in. Det blir därför viktigt för produktbolag att hitta de verktyg som faktiskt gör skillnad för deras effektivitet och kundupplevelse, konstaterar Malin Bodolla.

Hon förklarar vidare att digitaliseringsresan ofta påbörjas med syfte att förenkla intern administration och intern effektivisering, men pekar på att årets studie visar ytterligare fördelar med digitala investeringar: 

– Ökad digitalisering av handeln resulterar ofta i att kunden får en bättre upplevelse och relation till företaget, exempelvis genom self-service-tjänster eller enkel tillgång till viktig information när de själva behöver det. 

Ökad fokus på kundinsikter och kunskapsutbyte

Detta menar Malin Bodolla går i linje med en mer övergripande trend, där ett större antal B2B-företag lägger mer tid och resurser på att öka insikterna kring kundresan och kartlägga kundernas behov. Tidigare skedde sådana åtgärder mer ad-hoc men allt fler bolag har nu detta som en del i ett systematiskt arbetssätt.

– I mitt tycke är detta ett genombrott: trots tuffare tider ser vi att ett ökande antal företag gör en extra insats för att förstå kundernas behov och vanor i sin kundresa för att använda dessa insikter som grund för att anpassa sitt erbjudande. Att på detta sätt arbeta med ett tydligt fokus på kundinsikter säkerställer att bolagens investeringar kommer att gagna både det egna företaget och kunderna. 

Årets undersökning visar också på en ökad vilja att dela kunskap om utmaningar och resultat, vilket i sin tur bottnar i ökad erfarenhet av det digitala såväl som en vilja att både diskutera och förstå utmaningar. 

– Litium har alltid haft en uttalad målsättning om ökat kunskapsutbyte på marknaden och jag är otroligt glad över att så många tar initiativ för att dela insikter, lärdomar och erfarenheter! I år har vi fått så många idéer, öppna kommentarer och tips att vi kunde göra ett helt kapitel kring respondenternas tips och råd till andra företag – det kommer att gynna oss alla över tid. 

Balans mellan kostnadskontroll och investeringar 

Det är viktigt att sikta på en balans mellan kostnadskontroll och investeringar, speciellt i tider av lågkonjunktur, betonar Malin Bodolla. Det handlar om att göra välavvägda prioriteringar och satsa på investeringar som faktiskt gör skillnad, till exempel genom att öka effektiviteten eller förbättra kundupplevelsen.

– Man kanske inte kan göra allt man vill, därför är det viktigt att ha en tydlig strategi och förståelse för sin kunds behov och förändringar över tid. Med hänsyn till att kunder idag ställer allt högre och mer föränderliga krav är det avgörande att påbörja detta arbete så tidigt som möjligt. Det handlar om att vara flexibel och snabb att agera när nya möjligheter dyker upp. 

Det Malin Bodolla säger är relevant även i fråga om att rekrytera och behålla medarbetare. På samma sätt som konsumenter kräver digitaliserade processer och tjänster, förväntar sig arbetsmarknaden bästa tänkbara verktyg för att vara effektiv. 

– Man vinner långsiktigt på att förbereda sig nu för en framtida högkonjunktur. Genom att göra nödvändigt grundarbete nu blir man redo när marknaden vänder. Fundera över vad som är viktigast för just er och se till att börja agera. De som inte satsar kommer att ha svårt att komma ikapp de som redan kommit igång, avslutar hon.

Läs Litiums rapport här 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera