1515

Spotify bromsar in – kan skjuta på börsdebuten

Jakten på nya prenumeranter står Spotify dyrt. Tillväxten sjönk under tredje kvartalet och på helåret kan den nästan halveras, avslöjar Di Digital. Nu kan streamingjätten skjuta på noteringen i New York.

Spotifys vd Daniel Ek under en presskonferens i Tokyo 2016.
Spotifys vd Daniel Ek under en presskonferens i Tokyo 2016.Foto:Bloomberg

Svenska Spotify är än så länge dubbelt så stora som marknadstvåan Apple när det kommer till strömmad musik.

I augusti hade Spotify 60 miljoner betalande användare – en skara som i år har vuxit snabbare än någonsin, bland annat tack vare omfattande rabattkampanjer och familjeabonnemang.

Men Spotifys tillväxt kostar. Nyligen fick ägarkretsen veta att tillväxten under det tredje kvartalet var lägre än under perioden april–juni, enligt Di Digitals källor. Siffrorna gäller vid en jämförelse med föregående kvartal.

Bakslaget kommer eftersom Spotify lägger stor vikt vid att locka nya prenumeranter.

Läs mer: Det hemliga spelet bakom Spotifys börsnotering

Till exempel kan fem personer som bor på samma adress numera dela på en prenumeration för 149 kronor i månaden. Samtliga fem personer räknas då som en fullvärdig prenumerant, enligt Di Digitals uppgifter.

Därmed kan Spotify fortsätta att kommunicera kraftigt växande användarsiffror samtidigt som intäkterna per användare minskar.

Den svenska streamingjätten ser ut att vara på väg mot sin lägsta tillväxtsiffra hittills på årsbasis. Intäkterna ser ut att öka med omkring 30 procent till knappt 40 miljarder kronor i år, enligt Di Digitals uppgifter. Det är att jämföra med 52 procent under 2016.

Spotify, som väntas nå en värdering på 130 miljarder kronor på New York-börsen, kan dessutom vara på väg att skjuta upp sin notering.

I den senaste rapporten till delägarna nämner bolaget inte några börsplaner alls, enligt Di Digitals källor. Tidigare har bolaget återkommande uppgivit att en notering planeras under fjärde kvartalet i år eller första kvartalet 2018. Det kan innebära att Spotify skjuter på noteringen ytterligare.

Ju längre Spotify väntar, desto dyrare kommer noteringen att bli.

Läs mer: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen 

Spotify tog i mars 2016 ett lån på 8 miljarder kronor. Räntan på lånet – i form av rabatt på Spotify-aktier i samband med bolagets notering – har sedan dess stigit från 20 procent till omkring 25 procent, enligt flera personer med insyn. Amerikanska riskkapitalbolaget TPG är den största långivaren, ihop med bland andra Dragoneer och svenska Folksam och AMF.

I fjol omsatte Spotify drygt 29 miljarder kronor med en förlust på drygt 5 miljarder kronor. I år ser förlusterna ut att öka i absoluta tal, även om minusresultatet krymper som andel av försäljningen.

Di Digital avslöjade nyligen att Nasdaq erbjudit Spotify en notering i New York med en sekundär listning i Stockholm. Bolaget har dock inte visat något intresse utan planerar i stället att noteras på Wall Street-börsen New York Stock Exchange.

Analys: Martin Blomgren: ”Mycket framgång inbakad i Spotifys värdering”

Inför noteringen har bland andra Cristina Stenbeck och Disneys tidigare operativa chef tagit plats i Spotifys styrelse. Det är Netflix-veteranen Barry McCarthy, Spotifys finanschef, som haft störst inflytande över noteringsprocessen, enligt Di Digitals uppgifter.

De svenska grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har enligt uppgift inte haft särskilt starka åsikter om ”var eller hur” Spotify noteras.


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?