1515

Spotify anmäler Apple till EU

Spotify anmäler Apple till EU-kommissionen. Enligt Daniel Ek ska elektronikjätten ha blockerat tjänsten från plattformar som Siri och Homepod.

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek.Foto:Banfa Jawla/Hampus Andersson

Spotify har under flera år klagat på hur Apple AAPL +1,65% Dagens utveckling behandlar bolaget i App Store, där elektronikjätten även erbjuder en konkurrerande tjänst i form av Apple Music.

Nu har Spotify anmält bolaget till EU-kommissionens konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Det meddelar bolaget på onsdagen.

”De senaste åren har Apple infört regler kring App Store som med flit begränsar valfriheten och hämmar innovation på bekostnad av användarupplevelsen”, skriver Daniel Ek i ett blogginlägg.

Han menar att Apple har agerat ”både spelare och domare” när man ”avsiktligt har förfördelat andra apptillverkare”.

Apple ska enligt Daniel Ek ha blockerat Spotifys uppdateringar vid flera tillfällen och blockerat bolagets app från flera nya plattformar.

”Det har till exempel rört sig att stänga ute Spotify och andra konkurrenter från Apple-tjänster som Siri, Homepod och Apple Watch”, skriver Daniel Ek.

Hela Listan: Daniel Eks fem smockor mot Apple 

För att ta betalt via App Store behöver Spotify och andra apptillverkare betala 30 procent av intäkterna därifrån till Apple under kundens första år. Sedan sjunker andelen – som kritiker kallar för en ”Apple-skatt” – till 15 procent.

”Vi vill att EU-kommissionen gör något åt det vi anser är konkurrenshämmande beteende”, säger Spotifys chefsjurist Horacio Gutierrez i ett telefonsamtal med journalister på onsdagen.

Sedan åtminstone 2016 har Spotify klagat på Apples agerande offentligt. Det rör till exempel Spotifys möjligheter att kommunicera direkt med kunder som ansluter via App Store.

Spotify har inte uppgett vilken ekonomisk skada de anser sig ha fått av Apples agerande.

Di Digital har sökt Apple för en kommentar.

Redan 2016 ställde sig den amerikanska senatorn Elizabeth Warren på Spotifys sida i frågan om App Store och Apple Music. Elizabeth Warren är nu en av demokraternas primärvalskandidater inför nästa års presidentval.

Konkurrenskommissionären ska tidigare ha granskat Apples affärer i musikbranschen.

Under 2015 uppgav New York Post att Margrethe Vestagers medarbetare granskade huruvida Apple hade gått ihop med de stora skivbolagen för att stänga ute gratiserbjudanden som Spotifys. Den granskningen verkar dock inte ha lett till något ärende.

Nyligen förvärvade Spotify de två amerikanska poddbolagen Gimlet Media och Anchor för sammanlagt 3,2 miljarder kronor.

I samband med förvärven redovisade Spotify en rörelsevinst på 94 miljoner euro under fjärde kvartalet 2018.

Samtidigt spådde bolaget förluster på strax under 4 miljarder kronor för helåret 2019. Förlustprognosen och en sjunkande snittintäkt per användare fick aktien att vända nedåt på Wall Street.  

Efter ett tungt sista kvartal har Spotifys aktie stigit med 28 procent hittills i år. Som jämförelse har de stora techbolagens index Fang+ stigit med 15 procent.

Vid tisdagens stängning stod kursen i 145,33 dollar. Det gav ett marknadsvärde på drygt 26 miljarder dollar, eller 246 miljarder kronor.

Läs mer: Spotifys finanschef: ”Vi förhandlar om fler förvärv” 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?