1515
Annons

Spelveteran tillbaka i hetluften – startar nytt bolag efter succén

För drygt ett år sedan sålde han det sista av sitt innehav i spelutvecklaren Avalanche Studios. Nu gör Christofer Sundberg oväntad comeback i branschen.

”Vi kommer troligen att ha 40–50 anställda nästa år och satellitstudior i USA och Australien”, säger han.

Avalanche-grundaren Christofer Sundberg startar ett nytt spelbolag.
Avalanche-grundaren Christofer Sundberg startar ett nytt spelbolag.

Christofer Sundberg släppte tidigare i veckan bomben att han startar ett nytt bolag under namnet Liquid Swords. Namnet är en blinkning till både en hiphopskiva från 1995 av GZA och favoritstaden New York, vars skyskrapor han refererar till som ”svärd”. 

Allt har gått väldigt snabbt, bara några månader från spelidé till startat företag.

”Jag hade inga planer att börja med spel igen förrän i somras då jag fick en idé till ett jag skulle vilja göra. Det har varit väldigt mycket en one man show hittills”, säger han.

Spelveteranen Christofer Sundberg grundade Avalanche Studios 2003. När han sålde sin andel 2018 till Egmontägda Nordisk Film landade 290 miljoner kronor på kontot. I affären värderades bolaget till 1,2 miljarder kronor. 

Läs mer: Spelgrundare blev 290 miljoner rikare – kliver ned 

På papperet skulle han fortsätta som kreativ chef men hoppade av ett år senare. Sedan dess har tiden ägnats åt swimrun-utrustningsbolaget ARK, men han ska fasa ut sig själv där i lagom takt. Nu är det spelutveckling som gäller. 

”I dag är vi bara fyra. Alla jobbar hemifrån. Det är väldigt småskaligt fortfarande. Jag kan inte säga vilka de andra är ännu, det kommer nästa år. De sitter fast i avtal med nuvarande arbetsgivare.”

Utvecklingen sker på spelmotorn Unreal Engine och basen blir en gammal turbinfabrik i Sickla, söder om Söder i Stockholm.

”Jag tycker att det blivit så mycket fokus på annat än spelutveckling i branschen. Jag vill tillbaka till känslan av garage, avskalat och lite rått där man fokuserar på spel.”

Planen är att göra ett så kallat AAA-spel, ett storspel för konsol och pc, något som normalt betyder uppemot hundra miljoner kronor eller mer i utvecklingskostnader. 

”Pengarna kommer från mig själv, men sedan pratar jag med sådana som kan tänka sig att investera och även traditionella spelförlag. Det kan bli så att vi tar in hjälp för att dela den ekonomiska risken eller gå via ett förlag med förskottsroyalty. Eller en kombination av båda. Vi har ingen brådska att få det på plats.”

Hur mycket finns i kassan?

”Det vill jag inte gå in på, men det finns pengar.”

Målet är inte att skapa ett nytt Avalanche.

”Jag har inga ambitioner att vi ska växa till en 200-mannastudio. Istället kör vi en semi-distribuerad modell med huvuddelen i Stockholm och sedan några mindre studior med början i USA och Australien. Vi har tittat på Holland också.”

”I Stockholm kommer vi att vara mellan 40 och 50 nästa år. På de andra ställena får vi se hur fort vi växer, men det är bara ett spel som är aktuellt nu.”

Och vad kan du avslöja om det?

”Det blir ett stort open world action-spel där man vill dela med sig av det man gör i spelet till andra, vilket vi lyckade jäkligt bra med i Just Cause 2 på Avalanche.”

Låter som något Youtube-streamer-vänligt?

”Absolut. Hög skrytfaktor på det man hittar på i spelet.”

Paradoxalt nog har Christofer Sundberg under sabbatsåret efter att ha lämnat Avalanche fått mer egen speltid, framför allt så kallade open world-spel, där spelaren har stor frihet att skapa sin egen spelupplevelse.

”Jag har spelat mer nu än när jag jobbade med spel och tittat tillbaka bland annat på det vi gjorde på Avalanche och vad man skulle ha kunnat göra bättre. När alla de där tankarna började bli många och jag insåg att det fanns en helhet i min egen idé förstod jag att det kan bli bra.”

Efter ett par verbala testballonger bland vänner och bekanta i branschen var det ingen tvekan.

”När det känns hundra procent rätt brukar jag trycka på knappen och köra. Då behövs inga tester i fokusgrupper. Tror jag på det själv har jag övertygat den svåraste kunden som finns att sälja spelet till. Just nu känner jag att den här är alldeles för bra för att inte förverkligas. Det måste göras – om inte annat så för min egen skull.”

Är du överraskad av responsen i sociala medier över att du är tillbaka i spelindustrin?

”Det är jättekul, väldigt många uppmuntrande, värmande hälsningar medan en del tror att jag blivit galen som vill tillbaka till ’game dev hell’ igen. Jag fick också frågor om vi kommer att ta plats på börsen, men de har jag inte ens brytt mig om att svara på.”

Någon oro för hur pågående pandemi kan påverka de högtflygande planerna verkar inte finnas.

”Det känns som ett bra läge att starta nu när det är kaosartat och skakigt samtidigt som det finns ett jättesug bland de investerare jag pratat med, och från branschen, att jobba på ett stort och spektakulärt spel igen.”

När kommer kodknackandet igång?

”I början av nästa år hoppas jag att vi kan sitta på samma ställe. Jag vill inte att folk sitter i sina egen källare och jobbar. Det är lite tråkigt. Inom tre år är det rimligt att vi släpper det första spelet. Det är inte roligt att sitta och jobba med ett spel längre än så.”

Som ekonomiskt oberoende sitter du tryggt?

”Absolut. Men jag har alltid jobbat bäst när jag varit lite hungrig. Det har varit ett tankehinder att komma över, att inte vara för bekväm bara för att man har pengar på banken. Samtidigt är det skönt att kunna investera själv i något jag verkligen tror på, det skickar ut rätt bra signaler.”

Han är själv förvånad över hur snabbt han trots sina 25 år i spelindustrin blivit ringrostig och tappat jargongen i branschen.

”Jag satt där med mina läsglasögon och det tog några samtal där jag verkligen kände att jag måste rycka upp mig. Men nu har jag kommit in i det igen.”

 

 


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?