1515
Annons

Spelprofilen tar in pengar till sin quizplattform

Spelveteranen Martin Walfisz bolag Planeto tar in två miljoner kronor. Pengarna ska gå till att få ut Planetos nästa quizplattform på marknaden.

Innan Planeto grundade Martin Walfisz spelstudion Massive i Malmö, idag en av Sveriges största spelutvecklare. Foto: Nina Åkerberg
Innan Planeto grundade Martin Walfisz spelstudion Massive i Malmö, idag en av Sveriges största spelutvecklare. Foto: Nina ÅkerbergBild:Nina Åkerberg

 Enligt nyhetstjänsten Rapidus är det tre privatpersoner som står bakom kapitaltillskottet. 

"De är silent partners som inte har för avsikt att lägga sig i den dagliga verksamheten. Pengarna ska gå till att fortsätta rulla ut de första apparna innan vi når break even, säger Sara Sterner, vd för Planeto till Rapidus.

Enligt handlingar från Bolagsverket som Di Digital har tagit del av värderas Planeto till omkring 10 Mkr i nyemissionen. 

Planeto har utvecklat den bildbaserade spelplattformen Quizma, som i december lanserades tillsammans med magasinet Illustrerad Vetenskap. Det var det första spelet som släpptes sedan grundaren Martin Walfisz köpte tillbaka spelbolaget i augusti förra året. 

Planeto ägdes tidigare av Bonnier Publications, som var med och lanserade Planetos tidigare spelsuccé Quiz Battle. Bonnier Publications gick in som delägare i Planeto 2012 och våren 2015 övergick hela bolaget i Bonniers ägo. Martin Walfisz sålde sina andelar men stannade kvar i bolaget som vd. Men i augusti förra året köpte Martin Walfisz tillbaka Planeto och har fram till nu varit ensam ägare till spelutvecklaren. 

Läs mer: Nu släpper spelveteranen nytt frågesportspel

Martin Walfisz är en veteran på den nordiska spelscenen. Redan år 1997 grundade han spelstudion Massive i Malmö, som såldes år 2002 till Vivendi Universal. Han stannade kvar som vd för bolaget fram till 2009, då Massive såldes vidare till franska Ubisoft.

Läs även: Massive-chefen: 'Kommer göra regionen rikare'

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera