Fredrik Sidfalk har tidigare gjort sig känd som en av personerna bakom spelbolaget Betsson BETS B -0,97% Dagens utveckling och senare även kasinosajten Mr Green. Båda bolagen har gett gyllene avkastning när de blivit uppköpta. På senare tid har han grundat och plöjt ned närmare 40 Mkr i hälsoappen Nona där han är ensam ägare och brodern Niklas Sidfalk är vd.
Men det som nu bokstavligen håller Fredrik Sidfalk på tårna är en ny investering i appbolaget Raqt, som beskrivs som ett Spotify för pickleballspelare.
”Jag testade första gången våren 2021 och blev 'hooked' direkt. Efter tredje gången byggde jag en bana hemma i trädgården. Nu spelar jag två timmar om dagen – minst”, säger han.
Fredrik Sidfalk är med sina 14 procent en av fem delägare i appbolaget Raqt. Grundarna Gunnar Svalander, Ulf Öller, Mårten Lundmark, Jens Larsson och Peter Ericsson har majoriteten i bolaget.
Den digitala plattformen lanserades i fjol, finns nu på fem språk och är en så kallad freemiumtjänst.
”Vi har ett tävlingssystem i världsklass där allt är automatiserat. Vem som helst kan egentligen dra igång sin egen tour och koppla vilka turneringar och varumärken till som helst. Affärsmodellen utgår från att intäkterna delas i samtliga transaktioner”, säger Gunnar Svalander som är vd i Raqt.

Bolaget har även ett samarbetsavtal med Staylive som hjälper till med direktsändningar av matcher och turneringar strömmas via Raqt TV.
”Redan i somras började vi sända alla tourtävlingar både på den svenska och andalusiska touren. Vi har även större projekt klara för 2023 bland annat ett Pickleball Guinness World of Records i Madrid i mars”, säger Gunnar Svalander.
För att Raqt ska nå några större intäktsströmmar krävs en kritisk massa användare som långt ifrån uppnåtts hittills.
”Det tuffaste jobbet är det vi gör nu att få fler att börja spela. Det sköna är att man kan ta ut frustrationen i bolagsbyggandet på banan”, säger Fredrik Sidfalk, som har en rådgivande roll i företaget.
Hittills har Raqt dragit in 7 Mkr i en så kallad såddrunda. Planen nu är att under första kvartalet fylla på kassan för fortsatt expansion, framför allt i Europa men siktet är även inställt på USA.
”Vi ska ta in nytt kapital i en runda på 30 Mkr för att bredda ägarbilden och där jag är med och finansierar. Hur stor del är inte bestämd ännu. Det viktiga är att vi får in rätt typ av investerare”, säger Fredrik Sidfalk.

Pickleball är ett hopkok av tennis, badminton och pingis. Det spelas med rektangulära racketar av kompositmaterial som är något större än ett pingisracket och en plastboll som liknar en innebandyboll.
När Di senast skrev om sporten för drygt tre sedan var antalet svenska spelare inte fler än ett tusental. Enligt Gunnar Svalander, som själv föll pladask för sporten 2017 och nu även är ordförande i Svenska pickleballförbundet, har den siffran växt till drygt 4.000 i ett hundratal klubbar.
”Vi har ingen färsk siffra nu och det beror på hur man räknar eftersom pickleball ofta är en del av någon annan verksamhet. Tittar man enbart på föreningar landar man på 40 till 50, men det växer kolossalt just nu”, säger han.
På andra håll är hastigheten ännu högre. I USA uppges pickleball vara den snabbast växande sporten. Mediajätten CNBC rapporterar att antalet spelare på ett år ökat från omkring 5 miljoner till 36,5 miljoner.
Hajpen lockar många framträdande profiler, något det ansedda magasinet Vanity Fair nyligen uppmärksammade i ett reportage.
Bland entusiasterna finns exempelvis filantropen Melinda Gates och filmstjärnorna Leonardo di Caprio, Jamie Foxx och George Clooney. En annan skådespelare, Will Ferrell, har till och med gått in som delägare i märket Paddletek. NFL-hjälten Tom Brady, basketjättarna LeBron James och Kevin Durant har investerat i sporten och golfspelarna Annika Sörenstam och Phil Mickelson är namn som nämns som aktiva spelare.

Sett över hela världen har pickleball kommit igång i över 70 länder och fler läggs till i snabb takt. I USA har ett lobbyarbete rullat igång för att sporten ska vara med i OS i Los Angeles 2028.
Att pickleball skulle gå in i väggen på samma sätt som padel gjort i Sverige med överetablering av hallar och konkurser som följd viftar Gunnar Svalander bort.
”Pickleball är enklare att lära sig och kan spelas var som helst så länge det finns en plan yta. Många spelar på badmintonplaner eller tejpar upp linjerna på en tennis- eller padelbana”, säger han.