1515
Annons

Sparpaket på Klarna – gör sig av med 10 procent av alla anställda

Klarna är nästa teknikbolag som genomför omfattande neddragningar.

Ungefär 10 procent av personalstyrkan kommer att få lämna bolaget, vilket motsvarar 700 tjänster, bekräftar Klarna för Di.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.Foto:Jonas Eng; Jack Mikrut

Betaljätten Klarna har under de senaste åren växt i en explosionsartad takt och har i dag runt 7.000 anställda. Nu kommer beskedet att vd:n Sebastian Siemiatkowski väljer att säga upp ungefär 10 procent av personalstyrkan, mot bakgrund av den frostiga kapitalmarknaden för snabbväxande teknikbolag med höga förluster.

Därmed försvinner ungefär 700 tjänster från bolaget, bekräftar Klarna för Di. Enligt bolaget är det roller i hela organisationen som kommer att påverkas av neddragningarna. Anställda vid Klarnas olika kontor i Europa kommer att erbjudas att lämna bolaget mot ett avgångsvederlag.

Beskedet aviserades till Klarnas samtliga anställda i ett förinspelat meddelande på måndagseftermiddagen. Vd:n Sebastian Siemiatkowski ska i samtalet ha uppmanat de anställda att arbeta på distans under resterande delen av veckan, enligt Di:s uppgifter. 

Exakt vilka anställda som kommer att få lämna bolaget kommer att utkristalliseras i närtid, uppger bolaget. Noterbart är att Klarna inte har tecknat kollektivavtal med ett fackförbund för sina anställda i Sverige, precis som nio av tio andra bolag inom tekniksektorn.

Beskedet kommer mot bakgrund av att Klarna uppges vara ute på kapitalmarknaden med målet att ta in uppemot 10 miljarder kronor. I transaktionen väntas Klarnas värdering sjunka kraftigt. Enligt uppgifter till Di handlar det om ett prisfall på minst 20-30 procent, vilket skulle ge bolaget en värdering kring 300 miljarder kronor – att jämföra med den värdering på 390 miljarder som uppnåddes i fjol när Softbank klev in som ny delägare.

”Alla tillväxtbolag måste visa en väg till lönsamhet för att kunna resa kapital”, säger en delägare i Klarna, som vill vara anonym.

Di har sökt Klarna, men vd:n Sebastian Siemiatkowski avböjer en intervju angående neddragningarna med hänvisning till tidsbrist och att han nu lägger fokus på personalen. Uppgifterna om att Klarna skulle vara ute och leta kapital till en klart lägre värdering vill bolaget heller inte kommentera, utan en talesperson kallar det hela för ”spekulationer”.

Under våren 2022 har andra stora svenska teknikbolag som Trustly, Storytel och Kry genomfört omfattande personalneddragningar för att skära ned på sina kostnader.

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera