1515

Spår digital revolution i byggsektorn

Byggbranschen står inför ett brutalt, digitalt uppvaknande. Det menar Stefan Larsson, vd för börsnoterade BIMobject. Han råder Sveriges byggjättar att storsatsa på digitala dotterbolag som kan ta vara på de nya möjligheterna fullt ut.

BIMobjects vd Stefan Larsson.
BIMobjects vd Stefan Larsson.Foto:BIMobject

Byggbranschen ligger steget efter många andra branscher när det gäller digitalisering. Det menar Stefan Larsson, vd för börsnoterade BIMobject.

Avancerade CAD-program används visserligen av så gott som alla arkitekter och ingenjörer. Men logistiken kring själva byggprocessen är ofta rörig och ineffektiv.

”Byggvaror som levereras till byggarbetsplatser flyttas i snitt sju gånger innan de används. Material försvinner och nya beställningar måste göras. Dessutom upptäcks ofta problem ute på bygget med produkter som inte passar ihop”, säger Stefan Larsson, vd:n för First North-noterade BIMobject, en slags databas för virtuella modeller av byggvaror.

Skanskas dotterbolag Boklok har kommit en bit

Om tio år spår han att byggjättar som Skanska, NCC och Peab drivs på samma sätt som världens största flyg- och biltillverkare. Då kommer byggprojekt att skapas virtuellt, med digitala byggstenar som speglar verklighetens fönster, hissar och ventilationssystem. Först när utformningen är klar beställs alla delar, för rationell leverans och montering enligt löpandebandprincipen i hangarliknande fabriker. Själva byggandet, eller staplandet av dessa moduler, utförs sedan på några veckor av små team med stora byggkranar. 

Beviset är att detta redan sker, på sina håll, idag.

”I Österrike har vi en kund som heter Cree. De bygger tio våningar höga, miljöanpassade byggnader av trä och betong. De kan bygga en våning om dagen ute på byggarbetsplatsen, med ett team bestående av fem man och en lyftkran”, säger han. 

Byggbolaget Cree använder sig av den digitala branschstandarden BIM (building information modeling) för att rita och uppföra sina byggnader. Det är samma standard som BIMobject använder i sin plattform för e-handel av byggvaror, en slags virtuell Lego-låda för byggsektorn.

BIMobjects virtuella bygglåda används av byggbolag i hela världen.

”Vi hjälper tillverkare att skapa virtuella versioner av sina produkter och lägga in dem i vår visuella BIM-databas. Det rör sig om allt från fönster och fläktsystem till vitvaror och möbler. Arkitekter, ingenjörer, designers och inredare kan sedan kombinera dessa i sina ritprogram och känna sig trygga med att allt passar ihop och levereras i tid”, säger vd Stefan Larsson.

Han menar att de stora byggjättarna har svårt att styra om sina organisationer till en digitalt optimal arbetsmetod. Lösningen är därför att starta dotterbolag som anpassar sina rutiner efter marknadens nya möjligheter. 

”Även detta sker ju redan. Cree är ett dotterbolag till byggjätten Rhomberg Group. Och Skanskas dotterbolag Boklok har kommit en bit. De har ett modulsystem och en egen fabrik. Men byggnaderna begränsas rent estetiskt då man låst sig till egna system”, säger han. 

BIMobject noterades på First North i januari 2014 och steg som en raket de första handelsdagarna. Sedan dess har aktien dock fallit tillbaka något och handlas nu till 14 kronor, att jämföra med teckningskursen på 7,5 kronor.


Innehåll från JetshopAnnons

Composable Commerce är svaret på en kundresa i förändring

Den globala e-handeln utvecklas i extrem fart. Medan det öppnar för spännande möjligheter innebär det också en komplex utmaning för många e-handelsaktörer, inte minst eftersom kundens väg genom kundresan tenderar att förändras minst lika fort.

– Det gäller att ständigt vara redo att ställa om för att möta sina kunder på bästa sätt, vare sig det är via sociala medier eller via live-shopping, som exempel på viktiga orderkanaler, säger Rikard Andersson, kommersiell chef Jetshop.

Med nära två decenniers erfarenhet från e-handeln och dess skiftande premisser har SaaS-leverantören Jetshop samlat på sig en mängd värdefulla insikter kring hur branschen utvecklas. Rikard berättar att en viktig lärdom har varit att de som vill ligga i täten vad gäller konkurrenskraft behöver vara genuint nyfikna, våga testa och sedan ta datadrivna beslut.

– Det innebär i högsta grad att våga prova nya system och att ge sin organisation rätt verktyg för att hålla en hög takt. Ett sådant experimentellt tankesätt kräver dock rätt ramverk och flexibla lösningar för att slå väl ut. Då kan man inte fortfarande arbeta utifrån ett one-stop-shop-koncept genom klumpiga legacysystem, konstaterar han. Dessa monoliter saknar den flexibilitet och snabbrörlighet som krävs för att genomföra de förändringar som är nödvändiga för att fortsätta utveckla sin affär i en ständigt föränderligt klimat.

API-baserad arkitektur

Rikard rekommenderar istället att arbeta utifrån en flexibel, API-baserad arkitektur och att satsa på så kallad Composable Commerce. Med detta koncept är aktörer och varumärken inte längre bundna till monolitiska applikationssviter, utan kan arbeta flexibelt och byta ut de delar som inte uppfyller kraven. Detta kan gälla exempelvis funktionalitet kring personalisering, prisoptimering eller kampanj- och lojalitetshantering.

– Composable Commerce handlar om att ge varumärken och återförsäljare flexibiliteten och verktygen för att smidigt utöka sin handelslösning, verksamhet och tillväxt baserat på affärskrav och strategi. Att man kan komponera sin lösning efter just de system som bäst löser många affärskritiska utmaningar och skapar de bästa kundupplevelserna.

Framtidssäkrar verksamheten

Genom att anamma dessa flexibla, fristående moduler i en helhetsstruktur via API:er kan e-handlare implementera sin egen digitala handelsteknologistack och därmed definiera exakt hur frontend-upplevelsen ser ut och hur verksamheten fungerar på backend.

Således lägger verksamheten grunden för den snabbrörlighet som krävs för att man ska kunna leverera innovativa upplevelser i snabbhet och skala och skilja sig i en allt hårdare konkurrens.

– Detta är ett oerhört effektivt sätt att framtidssäkra sin verksamhet. Moderna lösningar består av kraftfulla applikationer som kommunicerar med varandra genom välformulerade API:er. Det gäller därför att bygga sin lösning på en teknisk bas som möjliggör flexibilitet och att man utökar funktionaliteten genom att byta ut enskilda komponenter istället för hela lösningar. Detta är anledningen till att vi byggt Jetshop Commerce som en API- och molnbaserad SaaS-plattform för e-handlare, som alltid körs på senaste versionen med senaste tekniken.

Jetshop Commerce är en helt headless och API-driven lösning, vilket öppnar upp för att skapa design och funktionalitet som är helt anpassade efter kundens behov och önskemål. Tack vare ett vidsträckt ekosystem av partners ger Jetshop därmed sina kunder möjlighet att välja de lösningar som passar bäst i just deras e-handel, lite som att bygga Lego.

– Vi är Nordens största SaaS-företag inom digital handel och det är en position vi har nått genom att vara lyhörda för e-handlarna och deras behov. Det tänker vi fortsätta med; vi vill spela en aktiv roll vad gäller att hjälpa våra kunder att utveckla sina onlineaffärer och nå sina mål, avslutar Rikard.

Läs mer om Jetshops lösningar för e-handel här 

Lär mer om Composable Commerce 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jetshop och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?