1515
Annons

Spår digital revolution i byggsektorn

Byggbranschen står inför ett brutalt, digitalt uppvaknande. Det menar Stefan Larsson, vd för börsnoterade BIMobject. Han råder Sveriges byggjättar att storsatsa på digitala dotterbolag som kan ta vara på de nya möjligheterna fullt ut.

BIMobjects vd Stefan Larsson.
BIMobjects vd Stefan Larsson.Foto:BIMobject

Byggbranschen ligger steget efter många andra branscher när det gäller digitalisering. Det menar Stefan Larsson, vd för börsnoterade BIMobject.

Avancerade CAD-program används visserligen av så gott som alla arkitekter och ingenjörer. Men logistiken kring själva byggprocessen är ofta rörig och ineffektiv.

”Byggvaror som levereras till byggarbetsplatser flyttas i snitt sju gånger innan de används. Material försvinner och nya beställningar måste göras. Dessutom upptäcks ofta problem ute på bygget med produkter som inte passar ihop”, säger Stefan Larsson, vd:n för First North-noterade BIMobject, en slags databas för virtuella modeller av byggvaror.

Skanskas dotterbolag Boklok har kommit en bit

Om tio år spår han att byggjättar som Skanska, NCC och Peab drivs på samma sätt som världens största flyg- och biltillverkare. Då kommer byggprojekt att skapas virtuellt, med digitala byggstenar som speglar verklighetens fönster, hissar och ventilationssystem. Först när utformningen är klar beställs alla delar, för rationell leverans och montering enligt löpandebandprincipen i hangarliknande fabriker. Själva byggandet, eller staplandet av dessa moduler, utförs sedan på några veckor av små team med stora byggkranar. 

Beviset är att detta redan sker, på sina håll, idag.

”I Österrike har vi en kund som heter Cree. De bygger tio våningar höga, miljöanpassade byggnader av trä och betong. De kan bygga en våning om dagen ute på byggarbetsplatsen, med ett team bestående av fem man och en lyftkran”, säger han. 

Byggbolaget Cree använder sig av den digitala branschstandarden BIM (building information modeling) för att rita och uppföra sina byggnader. Det är samma standard som BIMobject använder i sin plattform för e-handel av byggvaror, en slags virtuell Lego-låda för byggsektorn.

BIMobjects virtuella bygglåda används av byggbolag i hela världen.

”Vi hjälper tillverkare att skapa virtuella versioner av sina produkter och lägga in dem i vår visuella BIM-databas. Det rör sig om allt från fönster och fläktsystem till vitvaror och möbler. Arkitekter, ingenjörer, designers och inredare kan sedan kombinera dessa i sina ritprogram och känna sig trygga med att allt passar ihop och levereras i tid”, säger vd Stefan Larsson.

Han menar att de stora byggjättarna har svårt att styra om sina organisationer till en digitalt optimal arbetsmetod. Lösningen är därför att starta dotterbolag som anpassar sina rutiner efter marknadens nya möjligheter. 

”Även detta sker ju redan. Cree är ett dotterbolag till byggjätten Rhomberg Group. Och Skanskas dotterbolag Boklok har kommit en bit. De har ett modulsystem och en egen fabrik. Men byggnaderna begränsas rent estetiskt då man låst sig till egna system”, säger han. 

BIMobject noterades på First North i januari 2014 och steg som en raket de första handelsdagarna. Sedan dess har aktien dock fallit tillbaka något och handlas nu till 14 kronor, att jämföra med teckningskursen på 7,5 kronor.


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?