1515

Spanska jobbappen satsar i Sverige – köper teknikprofilens bemanningsbolag

Den spanska jobbplattformen Jobandtalent, som finansieras av Softbank och Blackrock, köper det svenska bemanningsföretaget Pema. Säljare i affären är Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Varenne, som 2016 blev majoritetsägare.

Tassos Karamouzis, Sverigechef på Jobandtalent (till vänster), är mycket nöjd med köpet av Tommy Jacobsons Pema.
Tassos Karamouzis, Sverigechef på Jobandtalent (till vänster), är mycket nöjd med köpet av Tommy Jacobsons Pema.

Jobandtalent är en digital plattform som för samman arbetssökande och uppdragsgivare med hjälp av maskininlärning, en sorts modern motsvarighet med ett traditionellt bemanningsföretag. 

Genom en app kan användarna leta efter jobb, skicka in en ansökan, ladda upp dokument och signera anställningsavtalet. Jobandtalent blir sedan arbetsgivare på pappret, som uppger att de följer gällande lagstiftning och praxis vad gäller lön och villkor i varje enskilt land.

Bolaget grundades i Madrid 2009 av Juan Urdiales och Felipe Navio och finns i dag i åtta länder: Spanien, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Mexiko, Colombia, Portugal och Sverige. Antalet kundföretag som hittar personal via Jobandtalent uppgår till över 1 500 globalt, enligt egen utsago.

I början av 2021 tog mjuvarubolaget in motsvarande 1 miljard kronor i nytt kapital från den japanska jätten Softbank och deras Vision Fund, samtidigt som de säkrade en kredit från Blackrock om knappt 850 miljoner kronor. En annan känd delägare är Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico.

Bolaget är i första hand fokuserade på att hjälpa kundföretag inom logistik, e-handel, lager och industri att hitta arbetskraft. Under 2020 anställdes fler än 80 000 personer genom Jobandtalents plattform, samtidigt som omsättningen i fjol ökade med mer än 100 procent till motsvarande 5 miljarder kronor med ett positivt resultat.

Nu har Jobandtalent börjat etablera sig i Sverige på allvar. Som ett led i satsningen förvärvar man bemanningsföretaget Pema, som i fjol omsatte runt 600 Mkr. 

”Efter en noggrann kartläggning av den svenska bemanningsbranschen och en första kontakt med Pema och de största ägarna tidigare i år så har pusselbitarna fallit på sin plats. Vi är väldigt glada att vi nu kan tillkännage den här affären”, säger Tassos Karamouzis, Sverigechef på Jobandtalent, i en kommentar.

Pema har sina rötter och allra starkaste närvaro i Östergötland, men har totalt cirka 1 300 medarbetare i hela landet. Utöver de anställda får Jobandtalent tillgång till deras nätverk av kunder. Målsättningen är nu att nå intäkter över 1 miljard kronor i Sverige under 2022.

Parterna har däremot inte offentliggjort köpesumman i affären, men enligt Di:s uppgifter värderades Pema till ungefär 200 Mkr. 

Säljare är affären är Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Varenne, som 2016 blev majoritetsägare i Pema vid sidan om grundaren Magnus Andersson samt Michael Gozzi.

”Vi har hittat en aktör inom bemanningsbranschen som ligger i framkant och som kommer att förstärka vårt erbjudande på marknaden. Jag kommer att följa bolaget på nära håll och fortsätta bidra till dess utveckling”, säger grundaren Magnus Andersson.

Tommy Jacobson har gjort sig känd som en profil inom tekniksektorn, och är bland annat delägare i Truecaller och Zound Industries genom sitt andra investeringsbolag Zenith.

”Vi har i Jobandtalent funnit en bra och långsiktig ägare till Pema-koncernen. De kommer att kunna satsa och vidareutveckla verksamheten på ett bra sätt”, kommenterar Tommy Jacobson.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?