Annons

Spanska jobbappen satsar i Sverige – köper teknikprofilens bemanningsbolag

Den spanska jobbplattformen Jobandtalent, som finansieras av Softbank och Blackrock, köper det svenska bemanningsföretaget Pema. Säljare i affären är Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Varenne, som 2016 blev majoritetsägare.

Tassos Karamouzis, Sverigechef på Jobandtalent (till vänster), är mycket nöjd med köpet av Tommy Jacobsons Pema.
Tassos Karamouzis, Sverigechef på Jobandtalent (till vänster), är mycket nöjd med köpet av Tommy Jacobsons Pema.

Jobandtalent är en digital plattform som för samman arbetssökande och uppdragsgivare med hjälp av maskininlärning, en sorts modern motsvarighet med ett traditionellt bemanningsföretag. 

Genom en app kan användarna leta efter jobb, skicka in en ansökan, ladda upp dokument och signera anställningsavtalet. Jobandtalent blir sedan arbetsgivare på pappret, som uppger att de följer gällande lagstiftning och praxis vad gäller lön och villkor i varje enskilt land.

Bolaget grundades i Madrid 2009 av Juan Urdiales och Felipe Navio och finns i dag i åtta länder: Spanien, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Mexiko, Colombia, Portugal och Sverige. Antalet kundföretag som hittar personal via Jobandtalent uppgår till över 1 500 globalt, enligt egen utsago.

I början av 2021 tog mjuvarubolaget in motsvarande 1 miljard kronor i nytt kapital från den japanska jätten Softbank och deras Vision Fund, samtidigt som de säkrade en kredit från Blackrock om knappt 850 miljoner kronor. En annan känd delägare är Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico.

Bolaget är i första hand fokuserade på att hjälpa kundföretag inom logistik, e-handel, lager och industri att hitta arbetskraft. Under 2020 anställdes fler än 80 000 personer genom Jobandtalents plattform, samtidigt som omsättningen i fjol ökade med mer än 100 procent till motsvarande 5 miljarder kronor med ett positivt resultat.

Nu har Jobandtalent börjat etablera sig i Sverige på allvar. Som ett led i satsningen förvärvar man bemanningsföretaget Pema, som i fjol omsatte runt 600 Mkr. 

”Efter en noggrann kartläggning av den svenska bemanningsbranschen och en första kontakt med Pema och de största ägarna tidigare i år så har pusselbitarna fallit på sin plats. Vi är väldigt glada att vi nu kan tillkännage den här affären”, säger Tassos Karamouzis, Sverigechef på Jobandtalent, i en kommentar.

Pema har sina rötter och allra starkaste närvaro i Östergötland, men har totalt cirka 1 300 medarbetare i hela landet. Utöver de anställda får Jobandtalent tillgång till deras nätverk av kunder. Målsättningen är nu att nå intäkter över 1 miljard kronor i Sverige under 2022.

Parterna har däremot inte offentliggjort köpesumman i affären, men enligt Di:s uppgifter värderades Pema till ungefär 200 Mkr. 

Säljare är affären är Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Varenne, som 2016 blev majoritetsägare i Pema vid sidan om grundaren Magnus Andersson samt Michael Gozzi.

”Vi har hittat en aktör inom bemanningsbranschen som ligger i framkant och som kommer att förstärka vårt erbjudande på marknaden. Jag kommer att följa bolaget på nära håll och fortsätta bidra till dess utveckling”, säger grundaren Magnus Andersson.

Tommy Jacobson har gjort sig känd som en profil inom tekniksektorn, och är bland annat delägare i Truecaller och Zound Industries genom sitt andra investeringsbolag Zenith.

”Vi har i Jobandtalent funnit en bra och långsiktig ägare till Pema-koncernen. De kommer att kunna satsa och vidareutveckla verksamheten på ett bra sätt”, kommenterar Tommy Jacobson.

Innehåll från ProactAnnons

Hybrid cloud – men var borde jag spara mitt data?

Molnteknologi är i dag en av de viktigaste faktorerna för en stark tillväxt. Att kombinera lokalt data med molntjänster möjliggör en flexibilitet som ger goda förutsättningar för nya affärsmodeller att växa fram. Här kommer Proacts gedigna erfarenhet av datalagring in.

Förr var det tillgängligheten av data som var fokus och utmaning för många organisationer, man jobbade hårt med exempelvis spegling av data mellan sina datacenter, vilket var tekniskt jobbigt och kostsamt. I dag är det enklare, nu är det dataskydd och säkerhet som seglat upp som den viktigaste frågan. I samband med den ökade konsumtionen av molntjänster ställs alla organisationer inför utmaningen hur och var deras värdefulla data ska lagras och skyddas. Många tjänster tillhandahåller lagring i själva applikationen, men detta är ofta inte optimalt då man skapar öar av data, menar Mattias Tamme, Presaleschef på Proact.

– Tänk på att ingen annan älskar ditt data som du, data är ofta en organisations mest värdefulla tillgång! 

För ökad kontroll pekar dock trenden på att fler och fler verksamheter idag väljer att kombinera lokalt lagrade data med molntjänster, en så kallad hybridlösning. Här ligger Proact i framkant, med skräddarsydda lösningar som matchar såväl den egna verksamheten som slutkundens krav.

Erfarenhet av säkra lagringslösningar

Proact är ett svenskgrundat men numera internationellt it-bolag med specialistkompetens inom molntjänster och lagring. Efter 28 år inom data management har man tillsammans med teknikleverantörer såsom NetApp, Commvault, Rubrik med flera utvecklat den erfarenhet som krävs för att skapa agila, kostnadseffektiva och säkra lagringslösningar, oavsett var man väljer att lagra sina data.  

Det kan vara ett avancerat och riskabelt jobb att flytta stora mängder data, och i synnerhet om informationen ska vara tillgänglig under perioden den flyttas. Molnplattformen Proact Hybrid Cloud är utvecklad i syfte att förenkla IT-infrastrukturen och därmed frigöra tid och skapa flexibilitet och frihet för verksamheten. Det är helt upp till kunden var ens data ska lagras: lokalt, hos Proact, i ett publikt moln – eller i en hybrid av samtliga alternativ.

– Vår definition av hybrid cloud handlar om att hitta den rätta mixen av olika typer av IT-lösningar som erbjuder en dynamisk flexibilitet, utan tekniska hinder. Kunden väljer externa eller interna IT-leverantörstjänster beroende på projekt, typen av data och legala krav, säger Mattias Tamme.

Säkerhet i flera lager

Med stora mängder data som är kritisk för verksamheten blir säkerhetsaspekten viktigare än någonsin, och något som alltid behöver tas i beaktning. Här har Proact stor erfarenhet att skydda organisationer mot till exempel ransomwarehot.

– Säkerhetslandskapet har ändrats markant, det räcker inte längre med brandväggar och antivirussystem, man behöver bygga säkerhet i flera lager och designa med inställningen att man garanterat förr eller senare kommer att drabbas av någon typ av intrång, säger Tamme och lyfter komplexiteten i att planera för sin datalagring.

– Allting passar inte i molnet och allt passar inte i samma moln. I dag har kunder en mer nyanserad och mogen moln-strategi än för ett par år sedan då publika moln var lösningen på alla problem. Nu ser vi i stället att många bygger sina egna privata moln – ”cloud on the ground”-organisationer – och de allra flesta kör hybrida miljöer. Det ger friheten att välja den bästa plattformen för varje enskild uppgift och möjliggör på så vis agilitet, avslutar Mattias Tamme. 

 

Mer från Proact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Proact och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera