1515
Annons

Spanska fotbollsligan fälls för att tjuvlyssna på fans genom app

Spanska fotbollsligan La Liga bötfälls för att ha tjuvlyssnat på 50 000 mobiler. 

Foto:Emilio Morenatti

Nu bötfälls spanska fotbollsligan La Liga för att ha tjuvlyssnat genom sina fans mobiler. Det är den spanska datainspektionen AEPD som dömer ligan till böter på 250 000 euro, motsvarande 2,6 miljoner kronor, skriver The Telegraph. 

Det är genom La Ligas app som man aktiverat mobiltelefonernas mikrofoner för att sedan avlyssna fotbollsmatcher som sänts på tv. Därefter har geofunktionen aktiverats, för att visa var mobilerna befunnit sig. På så vis har fotbollsligan kunnat se om appanvändarna befunnit sig på en plats med en godkänd licens för att sända ligans matcher, eller om de använt en olaglig signal. 

Datainspektionens utredning fann att 50 000 mobiler hade blivit avlyssnade. 

Ligan har tidigare gått ut med att de förlorar 400 miljoner euro, motsvarande runt 4 miljarder kronor, på illegala licenser. 

Den spanska datainspektionen slår fast att La Liga begått ett ”väldigt allvarligt dataskyddsintrång” genom att inte informera sina användare om att deras app aktiverade mikrofonen. 

La Liga samtycker inte med Datainspektionens beslut och menar att domen inte är rättvis, enligt The Independent. 

Läs mer: Efter mångmiljardförlusten: Uber bränner pengar på fotboll 

Indikationer på konjunkturtopp i techbranschen

Vinstregnet kan vara över för asiatiska teknikjättar. Stigande kostnader pressar, samtidigt som efterfrågan kan vara på väg att minska när kunderna väljer att sälja från lagren, enligt en ny rapport.

Foto:Joe Buglewicz, Vincent Yu

Under pandemin har oro för störningar i leveranskedjorna fått flera företag att fylla på sina lager. Enligt en färsk rapport från den franska investmentbanken Netaxis ökade lagerandelen av taiwanesiska bolags totala tillgångar från 18 procent under perioden 2015–2021, till 22 procent under årets första kvartal.

Taiwan – med sin starka tekniktillverkningssektor – är känslig för svängningar och kan därmed ses som en tidig indikation på utvecklingen inom techbranschen i övriga Asien.

Pressade av högre räntor och lägre konsumentefterfrågan – bland annat till följd av inflationen på flera håll i världen – väljer nu flera företag att sälja av sina lager och väntar med att själva lägga nya ordrar. 

Asiatiska teknikbolag som sydkoreanska Samsung och taiwanesiska TSMC har redan meddelat att de skalar ned produktionen eller varnat för vad lagerutförsäljningen hos kunderna kan innebära.

Det kan framför allt slå mot Taiwan, där minskade exportordrar redan märks gentemot storkunderna USA och Kina.

”I takt med att kunder försenar beställningar för att sälja av sina lager kommer fler tillverkare att tvingas sänka priserna och ge rabatter, vilket också kommer att ha en inverkan på bruttomarginalen. Detta innebär att den starka tillväxten i omsättning och bruttomarginal de senaste två åren kan nå en konjunkturtopp”, skriver investmentbanken i rapporten. 

Samtidigt syns tecken i Japan på att man fortfarande försöker att öka lagren av komponenter och råmaterial, där det fortfarande råder brist vilket fått bolag att skjuta upp tillverkningen av konsumentprodukter som riskokare och tvättmaskiner, enligt Nikkei Asia.

Enligt Netaxis kommer till och med den starka halvledarbranschen i Asien att påverkas, men där kan efterfrågan hållas uppe av en fortsatt starkt tillväxt i bland annat bilsektorn och datacenter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera