1515

Spannmålsbörs lockar nya delägare: ”Finns ingen pristransparens”

Spannmålsbörsen Skira, som snart lanserar i hela Sverige, skördar fyra nya delägare. ”Det finns i dag ingen pristransparens i branschen”, säger vd:n Niklas Ericson.

Skiras team (från vänster): Niklas Ericson, Matilda von Rosen, Joel Glemne, Felicia Bindekrans.
Skiras team (från vänster): Niklas Ericson, Matilda von Rosen, Joel Glemne, Felicia Bindekrans.Foto:Press

Den svenska digitala spannmålsbörsen Skira fortsätter att växa. Efter en ny emission har bolaget lyckats locka till sig fyra nya delägare, både affärsänglar och investeringsbolag. 

Tillsammans investerar de totalt 4,3 miljoner kronor.  

”Med den nya investeringen kommer vi att kunna växla upp vår affär och intensifiera vårt säljarbete”, säger Niklas Ericson, Skiras vd och medgrundare. 

Skira är en digital spannmålshandelsplattform som vill underlätta kontakten mellan bönder och de olika aktörerna i lantbruksbranschen samt skapa transparens.

På plattformen kan lantbrukare köpa spannmål av varandra och sälja till högstbjudande.

Läs mer: Handelsplattformen Pepins omsättning sjunker – ”ett svagt börsår” 

”Normalt brukar lantbrukare sälja sin vara till några få köpare som de har personlig kontakt med. Det finns i dag ingen pristransparens i branschen utan de stora köparna tillhandahåller endast indikativa priser som sällan ger en korrekt prisbild framför allt när det kommer till olika typer och kvaliteter”, säger Skiras vd och medgrundare Niklas Ericson.

De som nu investerar i Skira är Pontus Gustafsson och det tidigare NHL-proffset Mattias Weinhandl genom Pluscap, Wilhelm Arnör och Lars Dahlbom genom Arndahl och affärsängeln Lars Svensson. Dessutom investerar techprofilen Tuva Palm som en del av det brittiska riskkapitalbolaget Atomicos ängelprogram.

”På plattformen kan lantbrukare konkurrensutsätta sin vara på så vis få mer betalt. Med hjälp av nya kanaler och transparens betalar även köparna mindre för samma vara”, säger Niklas Ericsson.

Bolaget, som bildades 2016, sammanräknar 500 registrerade kunder i bland annat Skåne, Småland, Västra Götaland och Östra Götaland och räknar med att lansera i hela Sverige i mitten på september.

Hittills är Skiras omsättning blygsam. Under 2018 omsatte bolaget en halv miljon kronor, med förluster på 2,5 miljoner kronor.

Före den nya emissionen ägdes Skira av grundarna Niklas Ericson och Joel Glemne samt mediehuset LRF Media.

Förra året vann Skira Di Digital Startup Tour i Linköping.

Läs mer: Hennes digitala spannmålsbörs vinner i Linköping: ”Jag har harvat och plöjt” 

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?