1515

Soundcloud till salu – ägarna vill ha 1 miljard dollar

Den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud är till salu, uppger nyhetsbyrån Bloomberg. Grundarna sägs vilja ha 1 miljard dollar, motsvarande drygt 8,6 miljarder kronor, för bolaget. 

Soundclouds grundare Eric Wahlforss och Alexander Ljung i Berlin
Soundclouds grundare Eric Wahlforss och Alexander Ljung i BerlinFoto:TT / Diane Bondareff

Musiktjänsten Soundcloud (NTL) grundades år 2006 i Stockholm men drivs sedan flera år från Berlin. Grundarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss har tillsammans byggt upp en av världens största musiktjänster, som dock har mer gemensamt med exempelvis Youtube än med prenumerationstjänster som Spotify och Apple Music.

Di Digital har i flera artiklar uppmärksammat bolaget, som för bara ett år sedan såg ut att vara nära ruinens brant.  Det trots över 125 miljoner användare världen över och ett enormt bibliotek av musik för dem att ta del av.

Sedan dess har bolaget fått till avtal med flera skivbolag och lanserat prenumerationstjänsten Soundcloud Go, en direkt konkurrent till betaltjänster som Spotify. Så sent som i mitten av juni tog bolaget in 800 Mkr i ny finansiering och fick då Twitters riskkapitalbolag som delägare.

Men nu är bolaget till salu, uppger nyhetsbyrån Bloomberg. Soundclouds ägare sägs vara på jakt efter en köpare som är beredd att betala 1 miljard dollar för bolaget, motsvarande drygt 8,6 miljarder kronor. I den senaste finansieringsrundan värderades Soundcloud till drygt 6 miljarder kronor, enligt Bloomberg. 

Processen uppges dock vara i ett tidigt skede, och än finns ingen köpare på kroken, enligt Bloomberg.

Foto:

Soundcloud har sedan starten tagit in över 2,1 miljarder kronor i riskkapital. Grafik och data från nordictechlist.com.

Det har länge spekulerats i att det sociala nätverket Twitter, som just nu tampas med stillastående användarsiffror och en fallande börskurs, har övervägt ett uppköpsbud på Soundcloud.   

I februari i år kunde Di Digital avslöja att Soundcloud tagit ett jättelån på totalt 650 Mkr för att hålla verksamheten vid liv. Sedan dess, i och med finansieringsrundan där bland andra Twitter deltog, tycks dock bolagets finansiella situation ha förbättrats. 

Foto:

Räknat i antal låtar är Soundcloud den överlägset största musiktjänsten på marknaden (statistiken är från maj 2016 och siffrorna kan ha ändrats sen dess).

När Di Digital intervjuade Soundclouds grundare Eric Wahlforss i våras talade han om bolagets nya avtal med skivbolagen som ett stort genombrott. Han pekade även ut prenumerationstjänsten Soundcloud Go som en avgörande satsning för bolagets framtid.

”Det har varit ett jäkla jobb att få ombord alla från majorbolag till indiebolag”, sa Eric Wahlforss. ”Alla de stora skivbolagens grenar har ganska mycket inflytande och olika åsikter om hur världen borde se ut.”

Soundclouds senaste offentliga årsredovisning är från 2014. Då omsatte bolaget motsvarande drygt 165 Mkr, med en förlust på motsvarande 372 Mkr. 

Läs även: Exklusiv intervju – Soundclouds grundare talar ut


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?