1515

Sorterar ut foto-berget med ai: Tar in Creandum som delägare

Riskkapitalbolagen Creandum och EQT Ventures plöjer ned 1,5 miljoner euro, motsvarande 15,3 miljoner kronor, i ai-styrda bildbiblioteket Kive. Bakom programmet står en frustrerad reklamregissör. 

Programmets teknologi kategoriserar användarens bilder utifrån kategorier som bygger på användarens innehåll och kan känna igen alltifrån ljusstyrka till mänskliga uttryck och ansikten. Plattformen fungerar som ett metalager för alla bildkällor och fungerar både som portofolio och presentationsverktyg.

Bakom bolaget står Olof Lindh, välrenommerad regissör och reklammakare med tunga uppdragsgivare som H&M och Spotify. Han såg ett behov att skapa ett smidigare sätt att ha koll på den uppsjö med bildmaterial som skapas. 

”Kive var först ett verktyg bara för mig själv. När jag började som regissör var det för att jag älskade kreativitet. Men ju mer jag höll på med det, desto mer kändes det som att min tid och energi åts upp av saker som inte alls var kreativa som att pitcha, presentera och skapa dokument. Jag ville ta bort friktionen och komma tillbaka till den kreativa energin”, säger Olof Lindh.

Kreatören, som kodat på egen hand sedan barnsben, började snickra på projektet för två år sedan, ofta efter jobbet.

”Jag har alltid gillat att bygga grejer, det kom ganska naturligt att bygga en produkt jag vill ha”, kommenterar Olof Lindh.

Olof Lindh är än så länge solo, men med pengarna söker han nu efter duktiga medarbetare. 

”Mitt fokus nu är att bygga ett team i världsklass. Vi ska bygga produkten tillsammans med industrin - göra ett verktyg för kreatörer ”, fortsätter han. 

Fredrik Cassel, partner på Creandum och den som ledde riskkapitalbolagets satsning på Spotify, var såld från första stund.

”Olof Lindh imponerade på oss direkt. Som kreatör har han en unik position att ta en ny mjukvara till marknaden som riktar sig direkt till likasinnade”, säger han, och beskriver Kive som smidig och banbrytande för användarna.

Ted Persson på EQT Ventures lägger till:

”Kive tacklar en marknad som hittills är underutvecklad när det gäller mjukvara. Vi har sett en del startups på området men Kive gjorde oss väldigt uppspelta. Alla som är intresserade av skärningen mellan kreativitet och teknologi borde söka sig till Kive”, avslutar han.

 


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?