Annons

Sophie Stenbeck hyllar sin bror – blir partner i Max Ventures

Sophie Stenbeck hedrar sin yngre bror genom att bli partner i hans riskkapitalbolag. Under det nya namnet Max Ventures ska hon investera i nära 30 unga techbolag. ”Det var mer eller mindre allt Max pratade om”‚ säger hon.

Sophie Stenbeck, äldre syster till avlidne Max Stenbeck, med sin nya affärspartner Ryan Darnell utanför kontoret i New York.
Sophie Stenbeck, äldre syster till avlidne Max Stenbeck, med sin nya affärspartner Ryan Darnell utanför kontoret i New York.Foto:Pontus Höök

Vid Max Stenbecks skrivbord på nedre Manhattan sitter numera hans fyra år äldre syster.

Sophie Stenbeck var under en tid osäker på om hon ville bli partner i sin brors bolag Basset Investment Group. Men tre år efter Max plötsliga bortgång i diabetes är hon nybliven partner på riskkapitalbolaget, som nyligen bytte namn.

Numera heter bolaget Max Ventures.

”Det kändes helt naturligt att fortsätta med något som Max älskade, som han var väldigt bra på och som många inte kände till att han sysslade med”, säger Sophie Stenbeck i en intervju med Di Digital.

Vi brukade lyssna på Kinneviks telefonkonferenser

Nu håller bolaget på att stänga sin andra fond, där Sophie Stenbeck själv är investerare. Pengarna ska gå till närmare 30 svenska och amerikanska startupbolag över två års tid.

”Bolaget är döpt efter Max men namnet beskriver också hur vi gillar att göra saker”, säger Sophie Stenbeck.

Basset Investment Group bildades av Max Stenbeck och Ryan Darnell 2013. På den tiden var e-handlaren Zalando och ryska radannonssajten Avito kronjuvelerna i Kinneviks digitala portfölj.

”Vi brukade lyssna på Kinneviks telefonkonferenser och prata om hur de digitala ekosystemen utanför USA skulle utvecklas”, säger Ryan Darnell.

Tillsammans hann de investera i 14 bolag. I portföljen finns än i dag det svenska bloggnätverket Bloglovin, mathandlaren Boxed och det indiska transportbolaget Zoomcar. De utbytte information med Sophie Stenbeck, som då investerade främst i samhällsnyttiga projekt.

Max Stenbeck ska ha varit mycket engagerad i sina investeringar.

”Det var mer eller mindre allt han pratade om med mig. När han gick bort var jag inte säker på om jag kunde fortsätta eftersom det var Max kapital och Max medarbetare”‚ säger Sophie Stenbeck.

Läs mer: Kinnevik investerar 80 miljoner i budbolaget Budbee 

Att investera i unga entreprenörer lockade. Under en prövoperiod lade hon och Ryan Darnell till ytterligare 13 bolag i portföljen. Till slut bestämde de sig för att bli partners ihop och döpa om bolaget i Max namn.

I Soho på Manhattan är kontoret relativt oförändrat. Den samtida konst som Max Stenbeck köpte till kontoret hänger kvar. Det hänger ett porträtt av honom med sin bassethund. I rummet intill står ett foto av pappa Jan Stenbeck med en hund av samma ras.

Tanken med Max Ventures är att hitta svenska startups som kan dra nytta av bolagets nätverk i USA. Till sin hjälp har bolaget Natalia Brzezinski, en ”god vän” som dessutom är vd för Daniel Ek och Ash Pournouris stjärnprydda techkonferens Symposium.

”Vi ser att techbolag expanderar globalt mycket snabbare än tidigare. Det är särskilt tydligt i Sverige, där man har en mindre hemmamarknad. Kompetensen är inte längre koncentrerad till Silicon Valley. Och grundare av techbolag söker sig till ekosystem utanför deras hemländer i ett mycket tidigare skede”, säger Ryan Darnell.

Max Ventures har redan investerat i ett nytt svenskt techbolag, säger han. Sedan blir han tystlåten.

”Jag tror inte att bolaget vill att vi presenterar nyheten åt dem”‚ säger Ryan Darnell.

Innehåll från WintAnnons

Hög tid att maxa lön och utdelningsutrymme

Plötsligt är vi inne på upploppet av 2022 och det är hög tid att planera för att kunna maxa K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint ger dig koll på läget och guidar dig i några av årets kanske viktigaste frågor.

Inför årets slut är det alltid mycket att tänka på för egenföretagaren. Dels vill du få in de där sista affärerna, dels är årets sista veckor sista chansen att se över ditt löneuttag för att påverka ditt utdelningsutrymme. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, ger dig tipsen för att maxa lön och utdelning.

Har du tagit tillräckligt i lön?

Att du själv styr din lön varje månad ger dig möjlighet till smart inkomstplanering. Börja alltså med att ställa dig frågan om du tagit ut rätt lön under året - och har du inte gjort det går det fortfarande att justera. Här kommer lite siffror som kan vara bra att ha med sig när du räknar på din årslön.

Om du tagit ut 483 000 kronor under året når du upp till både högsta sjuk- och föräldrapenninggrundande inkomst.

2022 är den maximala årslönen 554 900 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det blir ungefär 46 200 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 procent på varje krona i statlig skatt. 

Men det kan det kanske vara värt? Åtminstone om du vill kunna maximera din allmänna pension. För att nå upp till den gränsen måste du nämligen plocka ut en årslön på minst 572 600 kr – det vill säga 47 700 kr i månaden – under 2022. Då överstiger du brytgränsen för statlig skatt med 1 500 kr per månad.

Sammanfattningsvis kan vi säga att lönen styr inkomstskatt och sociala förmåner, men också hur stor utdelning du kommer kunna göra från ditt bolag nästa år. Om det finns vinst kvar i bolaget efter lön och andra kostnader, kan du ta ut utdelning efter räkenskapsårets slut. Läs vidare så förklarar vi mer.

Läs mer: Så funkar Wint i företagarens vardag 

Beräkna utdelningen

Det finns två sätt att räkna ut gränsbeloppet för dig som delägare i fåmansbolag, huvudregeln och förenklingsregeln. I slutet av kalenderåret är det därför viktigt att vara medveten om hur ditt gränsbelopp kommer räknas ut, och hur du kan påverka ditt utdelningsutrymme.

Kom också ihåg att du delar på utdelningsutrymmet med eventuella andra delägare i bolaget, så om du äger 50 procent av bolaget har du rätt till halva utdelningsutrymmet.

Huvudregeln

Det är den totala summan av kontanta löner till anställda i bolaget, och eventuella dotterbolag, under året som är relevant för huvudregeln. 50 procent av de totala löneutbetalningarna kan sedan tillgodoräknas som gränsbelopp. Ju högre lönekostnader under året, desto större utdelningsutrymme med andra ord.

Ett krav för att delägaren ska kunna tillämpa huvudregeln är att delägaren själv, eller någon närstående, har tagit ut lön över en viss gräns. För 2022 behöver du plocka ut en årslön som motsvarar 426 000 kronor + 5 % av bolagets totala kontanta löner under året. Om det endast är du som tar ut lön ur bolaget innebär det en årslön på minst 448 500 kr, eller 37 400 kr per månad.

Genom att tillämpa huvudregeln kan man ofta säkra ett högre gränsbelopp. Uttagskravet på lön behöver dock vara uppfyllt. Annars förloras möjligheten att beräkna gränsbeloppet utifrån det lönebaserade utdelningsutrymmet.

Förenklingsregeln

Förenklingsregeln kan tillämpas om kraven för huvudregeln inte uppfylls. Då används ett schablonbelopp för att räkna upp gränsbeloppet. För ingången av inkomståret 2023 är schablonbeloppet 195 250 kronor. Förenklingsregeln går att tillämpa oavsett om man har tagit ut någon lön eller inte från aktiebolaget.

Tycker du att detta låter krångligt? Då är du inte ensam. Därför har Wint byggt sajten k10.nu som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du också vill maximera din utdelning.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera