Annons

Solceller lockar miljarder i riskkapital

Alger i kofoder, solparker och lån till småföretag. Det är några av de affärsidéer som lockat färska miljoner i riskkapital, enligt Di Digitals genomgång av månadens finansieringsrundor. 

Från vänster: HP Solartechs solpark i Kalleberga, Volta Greentechs alger i närbild och Olle Lundin, vd för lånegivaren Froda.
Från vänster: HP Solartechs solpark i Kalleberga, Volta Greentechs alger i närbild och Olle Lundin, vd för lånegivaren Froda.Foto:Press/Oscar Olsson

De tuffare tiderna fortsätter att pressa många techbolag. 

När oktober månad summerades stod det klart att mängden investerat riskkapital minskat drastiskt till nivåer som inte setts på flera år, till 700 miljoner kronor

Nedgången följer efter att kriget i Ukraina pressat upp räntorna under året, vilket lett till kraftigt sjunkande värderingar för många bolag. 

November fortsätter delvis i samma ackord. Enligt Di:s genomgång investerades totalt 4.170 miljoner kronor i svenska techbolag. Statistiken dopas kraftigt av franska Omnes Capitals investering i HP Solartech på 2 miljarder kronor, som är en kombination av nyemission och lån. 

Även ett annat solenergibolag, Alight, lockar färska miljarder. Bolaget utvecklar stora solcellsanläggningar för att sedan sälja elen till industriföretag och andra kommersiella elanvändare. 

Andra aktörer som lockar pengar under perioden är det nylanserade fastighetsbolaget Bodil som vill hjälpa privatpersoner att köpa hus med hjälp av en hyrköpmodell. Även ett så kallat Ad Tech-bolag hamnar högt på listan. 

Här är de största kapitalanskaffningarna som Di Digital noterade i november:

HP Solartech – 2 miljarder kronor
HP Solartech har stora planer för att bygga solparker i Sverige de kommande åren. Nu fyller de kassan med två miljarder kronor från franska Omnes Capital i en kombination av nyemission och lån.

Alight – 1,6 miljarder kronor
Solenergibolag som utvecklar stora solcellsanläggningar för att sedan sälja elen till industriföretag och andra kommersiella elanvändare. Bakom tillskottet står fondförvaltaren DIF Capital Partners, som samtidigt köper upp hela Axel Johnsons innehav och blir ny majoritetsägare i Alight.

Bodil – 110 Mkr  
Det svenska proptech-bolaget Bodil tar in färska miljoner från fastighetskoncernen Einar Mattsson AB och fastighetsinvesteraren YLD. 

Adway – 110 Mkr  
Göteborgsgrundade Adway har tagit fram en plattform för marknadsföring och rekrytering genom sociala medier. Bland investerarna finns Octopus Ventures, Spintop Ventures och Brightly Ventures.

Froda – 84 Mkr  
Finansbolaget Froda grundades 2015 och lånar ut kapital till småbolag. Bland bolagets gamla och nya investerare finns H&M:s ordförande Karl-Johan Persson, Klarna-grundaren Victor Jacobsson och teknikprofilen Nicklas Storåkers.

Dib Travel – 60 Mkr  
Bolaget erbjuder en helhetslösning för affärsresande. Bland delägarna finns nu EQT-grundaren Jan Ståhlbergs Trill Invest och sedan tidiagre Ilija Batljan, H&M-familjen Persson och Wallenberg (via investmentbolagen 82:an och 41:an). 

Dema – 40 Mkr  
Dema har utvecklat ett nytt analysverktyg riktat specifikt till e-handelsbutiker. Största investerare är det svenska riskkapitalbolaget J12 Ventures, utöver flera affärsänglar med bakgrund i tekniksektorn.

Dandi – 39 Mkr
Bolaget har utvecklat en avancerad maskininlärningsplattform som ska kunna identifiera fördomar och underliggande orsaker till diskriminering.  

Sesamy – 36 Mkr  
Acastgrundarna Karl Rosander och Måns Ulvestam tar in 36 miljoner kronor till sitt bolag Sesamy, som vill ersätta prenumerationstjänster med engångsköp. 

Finch – 26 Mkr
Bolaget utvecklar en digital samarbetstjänst för arkitekt- och byggbranschen. 

Bright Bid – 25 Mkr
Bolaget har utvecklat en ai-motor som analyserar datapunkter för att på så vis hjälpa bolag att annonsera mer effektivt. Bland investerarna finns Filip Lilja, medgrundare av Einride, Mikael Lindblom, medgrundare och tidigare vd på Medius och Thor-Olof Philogéne, grundare och vd på Stravito.

Volta Greentech – 20 Mkr  
Volta Greentech lovar kraftigt minskade metanutsläpp inom köttindustrin med hjälp av en alg. Nu lockar bolaget nya miljoner från Axel Johnsonsgruppen, Coop-ägaren KFS och köttproducenten Protos.

Claims Carbon – 11,9 Mkr
Grundades 2021 med en idé om att hjälpa försäkringsbolag att minska sitt klimatavtryck. 

Remotivelabs – 9 Mkr
Remotivelabs snabbar upp utvecklingen av mjukvara till fordon. Nu tar Malmöbolaget in nio miljoner kronor från bland annat Volvo Cars. 

Innehåll från WintAnnons

Milersättning, kostförmåner och traktamente 2023 – allt du behöver veta

Nytt år, nya möjligheter. I alla fall om vi pratar om milersättning, kostförmån och traktamente. Inför 2023 har det nämligen skett en hel del efterlängtade uppdateringar vad gäller reglerna kring detta. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint delar med sig av allt du behöver veta om detta under 2023.

De oproportionerligt låga nivåerna för milersättning och traktamente har länge varit en het potatis, i takt med att bränsle- och matpriserna gått upp. Men nu har det äntligen hänt saker på den fronten. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint sammanfattar de nya reglerna och berättar vad du som företagare behöver veta.

Mer klirr i kassan 

Kör du din privata bil i tjänsten? Då kan det vara trevligt att veta att milersättningen, som är till för att täcka en del av utgifterna för drivmedel, slitage och service, har fått sig en efterlängtad ökning. Sedan 2008 har milersättningen legat på 18,50 kr/mil. Och visst kan det kännas lite konstigt att den skattefria milersättningen inte justerats på så pass många år. Speciellt när kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökat markant. Men nu är det alltså dags att slänga ut det gamla och ta in det nya. 

Sedan den 1 januari 2023 är den skattefria milersättningen 25 kr/mil, oavsett drivmedel. Detta gäller alltså för dig som använder din privata bil för tjänsteresor. För dig med förmånsbil landar milersättningen på 12 kr/mil med undantag för elbilar som blir 9,50 kr/mil. 

Läs också: Förmånsbil – allt du behöver veta 

Dyrare att bli bjuden på lunch  

Är du en sådan arbetsgivare som ibland får feeling och vill bjuda dina anställda på en riktig braklunch? Då är det värt att veta att kostförmånen för 2023 har förändrats. 

Du har säkert koll på att att en kostförmån uppstår när du som arbetsgivare bjuder dina anställda på någon form av måltid i samband med tjänsteresa. I och med att den anställde sparat pengar genom att bli bjuden räknas det som en skattepliktig kostförmån. Och som med alla andra förmåner ska den anställde betala en förmånsskatt.

När det gäller kostförmån sker beskattningen i sin tur utifrån ett schablonbelopp. Och det är detta belopp som har blivit en aning högre vilket innebär att vid en bjudlunch behöver det anställde betala lite mer i skatt. 

Årets schablonvärden är följande: 

Fri frukost 55 kr

Fri lunch eller middag 110 kr

Kost för en heldag 275 kr

Tanken är att summan ska motsvara vad en genomsnittlig lunch exempelvis kostar om din anställde skulle käka den på restaurang. Dessutom blir det enklare för dig som arbetsgivare att hålla koll. Det kan lätt bli rörigt med alla siffror om du måste veta vad varje enskild lunch har kostat. 

Läs de senaste artiklarna om företagande och entreprenörskap hos Wint. 

Traktamente ökar med nästan 10 % 

Händer det att du ibland är ute på tjänsteresa eller kanske tillfälligt jobbar på annan ort? Då gör du rätt i att uppdatera dig om de viktigaste reglerna gällande traktamente för 2023. 

Traktamentet finns till som en form av bidrag till dig för att täcka dina levnadskostnader när du är ute på tjänsteresa. Och med det nya året har det högsta skattefria traktamentesbeloppet ökat från 240 kr till 260 kr. Detta gäller traktamente för heldagar. För halvdagar reduceras traktamentet till hälften, precis som tidigare. 

Prisbasbeloppet för traktamente justeras efter den prisutveckling som råder. Med ökade räntor, drivmedel och priser i allmänhet följer även prisbasbeloppet för traktamente samma utveckling. Och tur är väl det. Tänk dock på att maxbeloppet, det vill säga 260 kr, gäller för arbete på en och samma ort i högst tre månader. 

Det är mycket att tänka på som egenföretagare, och det är lätt att villa bort sig bland all information. För Wints kunder däremot, är den vilsenheten ett minne blott. Wint sköter allt från den löpande bokföringen som betalningar till momsdeklarationer eller betalning av fakturor. På Wint finns dessutom en massa kompetenta ekonomer som är redo att steppa in när du behöver rådgivning. Allt för att du ska känna dig trygg i ditt företagande. 

Så fungerar Wints helhetstjänst 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera