1515
Annons

Snabbväxande startup vill bli börsjättarnas megafon

Det lönsamma, snabbväxande startupbolaget Modular Finance utmanar Cision på marknaden för så kallade regulatoriska pressutskick. ”Marknaden är värd cirka 100 miljoner kronor i Norden”, säger grundaren Petter Hedborg.

Från vänster: Teknikchef Rasmus Holm, vd Petter Hedborg och vice vd Måns Flodberg.
Från vänster: Teknikchef Rasmus Holm, vd Petter Hedborg och vice vd Måns Flodberg.Foto:Press.

Alla börsbolag behöver dem. Tjänsterna som hjälper till att skicka ut pressmeddelanden om kurspåverkande händelser. 

I dag domineras marknaden för regulatoriska pressutskick av Cision, ett bolag som köptes ut från börsen 2014. Bolaget hette ursprungligen Sifo Group, bytte namn till Observer och sedan Cision.

Cisions ärkerival är Globe Newswire. De utmanas av aktörer som Be Quoted och, mer nyligen, av My Newsdesk, som annars är ledande inom utskick av generella pressmeddelanden.

Nu ger sig det snabbväxande, lönsamma startupbolaget Modular Finance in i leken med en ny mjukvarutjänst de kallar MFN.

”Vi har redan 60 procent av bolagen på börsens Large Cap-lista som kunder på våra andra tjänster. De har efterfrågat en tjänst för pressutskick som är mer fokuserad på IR, investerarrelationer”, säger Petter Hedborg, vd och grundare på Modular Finance.

”MFN är ett användarvänligt system som lindrar den stress IR-chefer känner inför utskick av pressmeddelanden och rapporter.”

MFN är en mjukvarutjänst som ska göra det enkelt, säkert och tydligt att skicka ut börspåverkande information. Mjukvaran synkar även med Modular Finance databas för att hjälpa börsbolag analysera hur deras information tas emot och hur pass kurpåverkande deras pressmeddelanden är.

”Vi kan även styra formateringen när informationen går ut i kanaler som Bloomberg, Infront och Avanza”, säger vd Petter Hedborg. 

Läs mer: Här är tolv startupbolag bankerna sneglar på

Modular Finance grundades i slutet av 2013 och har 19 medarbetare i Stockholm. Bolaget är främst känt för mjukvarutjänsterna Holdings och Monitor, två analysverktyg för ägardata i nordiska noterade bolag. Man står även bakom Strictlog, en krypterad digital loggbok som förenklar arbetet med regelefterlevnad kring insynspersoner.

”Vi är bra på att utveckla vår mjukvara på egen hand i samarbete med våra kunder. Vi tar även kundsupport på stort allvar”, säger vd:n.

Bolaget ägs i dag till 80 procent av vd Petter Hedborg, hans medgrundare och vice vd Måns Flodberg, samt teknikchefen Rasmus Holm. Resten ägs av Rite Ventures som köpte 20 procent av Modular Finance för 2 miljoner kronor ett halvår efter starten. 

Läs mer: Tinks vd: ”Om fem år finns inga personliga bankmän” 

Bolaget omsatte 19 miljoner 2017 och hade samma år en vinst på närmare 9 Mkr.

”Vår målsättning är att fortsätta växa med 40-50 procent de kommande åren, med bibehållen lönsamhet”, säger vd Petter Hedborg.


Innehåll från BillogramAnnons

Svenskarna tummar på hållbarhetstänket när elpriset stiger

Nära hälften av svenskarna kan tänka sig att byta till ett mindre hållbart energialternativ om det innebär att deras egen månadskostnad för el sänks. Det visar en ny undersökning som utförts av Novus på uppdrag av Billogram.

Läs mer och ta del av alla undersökningsresultat här 

Undersökningen gjordes i mars 2022 i syfte att ta reda på hur de stigande elpriserna har påverkat slutkundernas inställning, ageranden och önskemål gentemot sina energileverantörer. Nu släpper Billogram en rapport där resultaten har sammanställts.

Enligt undersökningen har omkring 8 av 10 konsumenter märkt av att elräkningen blivit högre under hösten och vintern. Många uppger att deras inställning till sin elleverantör har försämrats på grund av de höga priserna, och en betydande del säger att de redan har gjort aktiva förändringar i sina elavtal till följd av detta. Det mest anmärkningsvärda är dock att nära hälften – 45 procent – av de tillfrågade säger sig vara villiga att byta till ett mindre hållbart elalternativ om det sänker deras egna månadskostnader.

Privatekonomin går före hållbar el

Hållbarhet och miljöfrågor har länge präglat de svenska energibolagen och deras arbete. Drygt en fjärdedel av världens koldioxidutsläpp kommer från produktion av el och värme, och elektricitetens ursprung har därför stor betydelse för miljön. I Sverige har vi idag världens högsta andel förnybar energi. Dessutom är svenskarnas miljömedvetenhet stor och miljöfrågan har länge påverkat kundernas inställning till, och val av, energileverantörer.

Att så många nu säger sig vara villiga att byta till mindre hållbara alternativ tyder på en utbredd priskänslighet bland konsumenterna. Det går i linje med en SCB-undersökning från 2021 som visade att allt fler svenskar oroar sig för hushållets ekonomi – en oro som kan antas ha ökat med vårens börsnedgångar och Riksbankens nyliga höjning av reporäntan. 

Så kan elbolagen möta kundernas behov genom krisen 

Få upplever sig ha informerats om stigande elpriser av sin leverantör

Energikrisen har i flera månaders tid fått stor uppmärksamhet, och ibland helt dominerat, i svensk media. Det är också via traditionella medier som majoriteten säger sig ha tagit del av mest information kring de höga elpriserna. Bara 6 procent upplever sig ha fått information direkt från sin elleverantör.

Rapporteringen i media har i hög grad kretsat kring de bakomliggande orsakerna till krisen. Mindre fokus har lagts på information av mer konkret karaktär, kopplad till kundernas egna kostnader – trots att det är vad konsumenterna själva vill veta mer om. I undersökningen uppgav 76 procent att de skulle uppskatta att få information som förklarar den höga kostnaden direkt på sin faktura. Andra ämnen som kunderna gärna vill informeras om direkt av sin leverantör är regeringens elpriskompensation, sätt att minska sin elförbrukning samt hur man går tillväga för att producera egen el. 

Läs hela rapporten och ta del av alla undersökningsresultat här 

 

Mer från Billogram

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Billogram och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?