1515
Annons

Snabb ökning av andelen kvinnliga partners i riskkapitalbolag

På fyra år har Sveriges ledande riskkapitalbolag gått från att knappt ha några kvinnliga partners alls – till att i många fall ha flera stycken. Men än är det långt ifrån jämställt i sektorn, och många saknar fortfarande kvinnliga delägare helt. 

Kerstin Cooley, partner på Brightly Ventures, och Sophia Bendz, partner på Atomico.
Kerstin Cooley, partner på Brightly Ventures, och Sophia Bendz, partner på Atomico.Foto:Di/TT.

Debatten om den skeva könsfördelningen av riskkapital i techsektorn har gått varm de senaste åren. I flera granskningar har Di Digital kunnat visa att kvinnor får en oproportionerligt låg andel av riskkapitalet som investeras i olika bolag. 

Läs mer: Bolag grundade av kvinnor får endast 1 procent av riskkapitalet

En tänkbar förklaring är att de som har mest makt i branschen, riskkapitalbolagens partners, så ofta är män. Här börjar dock en förändring kunna skönjas. 

För fyra år sedan fanns det nästan inga kvinnliga partners på Sveriges ledande riskkapitalbolag. I dag är de 29 kvinnor, eller 22 procent. Det visar Di Digitals genomgång av de 18 mest tongivande svenska venture capital-bolagen (se listan nedan).

Ökningen började 2015. Det var då det tidigare okända riskkapitalbolaget Moor kom in i matchen med pengar från finlandssvensken Kaj Hed, känd som huvudägare av spelbolaget Rovio. Bolagets vd Kerstin Cooley fick ett uppsving, och är i dag en av Sveriges mest inflytelserika kvinnliga riskkapitalpartners.

”När jag och Katja Bergman startade Moor 2012 tror jag att vi var bland de första kvinnorna i Europa i den positionen. Det fanns inte många kvinnor då”, säger Kerstin Cooley.

För ett år sedan lämnade hon, Katja Bergman och Andy Johnston fonden för att tillsammans med Tobiis TOBII -1,08% Dagens utveckling grundare John Elvesjö starta riskkapitalbolaget Brightly Ventures i Stockholm. VC-bolaget, som alltså har lika många kvinnor som män i partnerledet, har investerat i bolag som Accuminor, Open Payments och Kaching.

”25 procent av bolagen vi investerat i har minst en kvinnlig grundare. Jag kan inte säga om det beror på att vi själva är så stor andel kvinnor i bolaget, men jag tror ändå att det i slutändan har betydelse. Både att vi väljer ut och tittar på idéer med andra ögon och att kvinnliga grundare känner sig mer hemma hos oss”, säger Kerstin Cooley.  

Läs mer: Tobii-grundare startar nytt VC-bolag med avhoppare från Moor 

Följande år, 2016, blev Jessica Schultz den första kvinnliga partnern i Northzones investerarteam. Riskkapitalbolaget är Sveriges mest etablerade inom techsektorn och var bland annat en tidig investerare i både Spotify och Izettle. 

Hon började karriären genom att leta kapital till sin egen startup, det tyska matkassebolaget Hellofresh som i dag är värt drygt 15 miljarder kronor på Frankfurtbörsen. 

Läs mer: Jessica Schultz är Sveriges mäktigaste kvinnliga riskkapitalist  

”Alla behöver en förebild, och jag tror att det är lättare för kvinnliga entreprenörer att nå ut till andra kvinnor inom vc-världen”, säger hon.

Alla behöver en förebild.

Högst upp på Di Digitals lista, med 100 procent kvinnliga partners, finns Backing Minds som grundades 2016 av Susanne Najafi och Sara Wimmercranz. Bolaget startades med ”ett tresiffrigt miljonbelopp” från finansiärer som H&M:s vd Karl-Johan Persson, Oriflame-familjen Af Jochnick samt Collector Bank-grundaren Lena Apler. 

Duon har sedan dess investerat i Denjo Dogs, Transfer Galaxy, Dynamic Code, Virkesbörsen och Horsemeup.

Läs mer: H&M-backad fond ska hitta startup-succéer bortom Stureplan 

”Många vc-bolag har jobbat på det länge. Speciellt de senaste två åren har det skett en dramatisk förändring”, säger Kerstin Cooley på Brightly Ventures.

Om det vittnar även de senaste nyrekryteringarna i branschen. 

Läs mer: Hon blir Atomicos partner i Norden 

Marta Sjögren blev partner på Northzone 2018, och därmed riskkapitaljättens tredje kvinnliga parter. 

Under våren har Ekaterina Gianelli blivit första kvinnliga partner hos Inventure, Linda Höglund partner hos Luminar Ventures och Jessica Rameau partner hos Wellstreet Ventures. 

På frågan varför förändringen sker nu svarar både Kerstin Cooley och Jessica Schultz att debatten bidragit till förändring.

”Ämnet är aktuellt och på allas agendor. I den diskussionen börjar man titta på varför det bara sitter män i vc-bolagen”, säger Kerstin Cooley. 

”Ärligt talat så tror jag inte det var många män i branschen som såg det som ett problem förut. Men diskussionen har fått så mycket uppmärksamhet och sedan började fler och fler inse att det handlar om att skapa värde: mångfald är bevisat bättre för slutresultatet”, säger Jessica Schultz. 

Men trots framstegen anser vissa att förändringen går för långsamt. 

”Jag tycker det är helt skevt att det är så här ojämnlikt och det gör mig arg. Jag funderar mycket på varför det ser ut som det gör”, säger Spotifyveteranen Sophia Bendz.

Sedan hon slutade på Spotify 2014 har hon gjort en rad ängelinvesteringar och ingått i det ”det värdeskapande teamet” på Niklas Zennströms brittiska riskkapitalbolag Atomico, med 7 miljarder kronor i sin senaste fond. 

I november i fjol blev hon Atomicos fjärde kvinnliga partner, med ansvar för jättens investeringar i Norden.

Sophia Bendz tror att fler kvinnliga partners ger en ringar på vattnet-effekt.

”Man ser tydligt effekterna av kvinnliga partners då de i sin tur attraherar fler kvinnliga entreprenörer och det i sin tur resulterar i att fler investeringar görs i kvinnligt ledda bolag. Jag tror också att det leder till att fler unga tjejer väljer att bli investerare”, säger hon. 

Läs fler texter från Di Digitals kartläggning: 

Hon är Sveriges mäktigaste kvinnliga riskkapitalist 

Bankprofilen Lena Apler: ”Kvinnliga VC-partners kan göra en jätteskillnad” 


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?