Annons

Skypegrundaren: Entreprenörer måste våga lägga ned

Trots att ekonomin försämras måste Europa fortsätta våga starta teknikbolag, menar Skypegrundaren Niklas Zennström, som också understryker att det krävs en kultur där det är okej att ge upp vid misslyckande.

”Grundare måste våga stänga ned bolag”, skriver han i en ledare i Financial Times.

Niklas Zennström har grundat Skype.
Niklas Zennström har grundat Skype.Foto:Joey Abrait (Di).

Enligt Skypegrundaren Niklas Zennström har Europa under de senaste tio åren börjat komma ikapp USA när det kommer till att bygga stora teknikföretag, tack vare att riskaptiten stadigt ökat.

Men i den begynnande lågkonjunkturen menar han att många europeiska teknikentreprenörer kommer ställas inför sitt första stora test. Niklas Zennström är inte orolig över kortsiktiga börsnedgångar, utan att det kan ske ett skifte i mentalitet.

”För mig är det verkliga hotet ett stigma över att misslyckas som lett till att européer generellt drar sig för att starta nya teknikbolag, och som bidrar till att grundare inte heller vågar stänga ned misslyckade bolag”, skriver han i en ledare i Financial Times.

Han menar att det finns risker att det skapas så kallade zombie-bolag, dit talanger och riskkapital stängs in ut att göra någon egentlig nytta. De entreprenörer som misslyckas, som också utgör den absoluta merparten på marknaden, är enligt Niklas Zennström minst lika viktiga som dem som når framgång direkt.

”Statistiken visar att grundare har större chans att lyckas om de har modet att återvända för ett andra eller tredje försök. Sex av tio grundare bakom bolag värderade i till flera miljarder dollar är inte nykomlingar”, skriver han.

När Niklas Zennström grundade ip-telefonitjänsten Skype 2003 tillsammans med dansken Janus Friis var det hans tredje bolag. Dessförinnan hade han bland annat drivit fildelningsprogrammet Kazaa. 

Sett i backspegeln menar han att det har varit värt att ge upp vissa affärsidéer, även om det gjorde ont i stunden.

”Jag investerade tid, svett, stolthet och pengar i alla mina bolag. Varje gång jag lade ned var det läskigt och smärtsamt. Jag lade mycket tid att straffa mig själv för att jag kände en skyldighet till mina kunder, min personal och mina investerare”, skriver han.

Skype köptes av Ebay för 31 miljarder kronor under 2005 men såldes senare vidare till Microsoft. Niklas Zennström driver i dag Atomico med bas i London, som blivit en av Europas allra viktigaste finansiärer inom tekniksektorn med ett förvaltat kapital kring 50 miljarder kronor.

Niklas Zennströms privata förmögenhet uppgår till runt 20 miljarder kronor, enligt Di:s uppskattning.

”Den ekonomiska nedgången skapar möjligheter. Det kan hjälpa Europa att mogna snabbare genom att bygga muskler”, skriver han.

Innehåll från ZeptagramAnnons

Planerad notering av Zeptagram: ”Musikrättigheter nytt tillgångsslag”

Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.
Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.

Zeptagram gör musikrättigheter tillgängliga för musikintresserade investerare och allmänheten. Bolaget genomför en nyemission inför en planerad notering. Musikrättigheter har potential att bli nästa stora tillgångsslag och Zeptagram siktar på att bli en av marknadsledarna.

Zeptagram identifierade i ett tidigt skede möjligheten att förändra musikindustrin med hjälp av blockkedjetekniken. Bolaget har utvecklat två egna plattformar för handel med NFT:er och DNFT:er som hjälper artister att skapa nya intäktsmodeller och tidigarelägga sina intäkter från royalties. Bolaget planerar en notering under nästa år.

Hits som framför av artister som Britney Spears och Justin Bieber

Zeptagrams användare har redan fått möjlighet att köpa musikrättigheter från en rad artister på plattformen, bland annat i några hits som framförs av världskända artister men också ”up-and-coming”-artister som Annyett Royale – som under året har haft topplaceringar på hitlistorna i USA.

– Investerare och fans ges möjlighet att köpa royaltybringande rättigheter och digitala samlarobjekt. Vi är stolta över de rättigheter som våra användare har fått köpa och framgångar för ”vår” artist Annyett Royale, säger Christina Löwenström, VD och grundare av Zeptagram.

Stabil tillväxt och låg korrelation med traditionella tillgångsslag

Royalties betalas ut när musiken spelas och utgör avkastningen för investerare. Royalties följer inte ekonomiska trender i någon större utsträckning. Ökad tillgång till musik via streamingtjänster och sociala medier bäddar för en fortsatt stigande efterfrågan på musik samt växande royalties, menar Christina Löwenström.

Intäkter från streamingtjänster förväntas fortsätta öka i en snabb takt och 2030 stå för mer än 80 procent av intäkterna inom musikbranschen, enligt analysfirman MIDiA. Intäkterna förväntas öka till 89,1 miljarder dollar till 2030 från 51,8 miljarder dollar under 2021.

Musikrättigheter och NFT:er på två plattformar

Musikmarknadsplatsen är ekosystemet för handel med musikrättigheter samt distribution av royalties. Musikmarknadsplatsen bygger på smarta kontrakt som möjliggör delägande av värdefulla rättigheter.

NFT-marknadsplatsen riktar sig till artister och kreatörer som vill skapa digital konst. Investerare och fans kan investera i digital konst genom NFT:er. Utöver digital konst kan NFT:er skapas av albumomslag, specialinnehåll, biljetter, autografer, böcker, digitala souvenirer et cetera.

Zeptacoin – egen grön kryptovaluta

Bolaget har skapat en egen kryptovaluta, Zeptacoin, som finns noterad på fem olika handelsplatser för kryptovaluta, däribland Bitmart, Bittrex och LBank. 

– Zeptacoin är en så kallad grön kryptovaluta vilket innebär att den är energieffektiv, CO2-neutral, snabb och har en bråkdel av transaktionskostnader jämfört med de stora kryptovalutorna, förklarar Christina Löwenström.

Värdet av bolagets innehav av egna Zeptacoin uppgår till uppskattat 30 MSEK (per 10 november 2022).

Handel med aktier innebär alltid en risk. En investering i aktier kan både öka och minska i värde och det är inte alltid säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

 

Mer från Zeptagram

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zeptagram och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera