1515

Skräpbolaget Tiptapp tar in 20 miljoner

Tiptapp hämtar upp allt skräp du har hemma för att du ska slippa åker till återvinningen. Nu fyller Stockholmsbolaget på kassan med ytterligare 20 miljoner kronor.

Tiptapps grundarteam från vänster: Fredric Rylander, David Höök, Anders Lövbrand och Tim Bjelkstam.
Tiptapps grundarteam från vänster: Fredric Rylander, David Höök, Anders Lövbrand och Tim Bjelkstam.Foto:pressbild.

För ett år sedan tog Tiptapp (NTL) in 10 miljoner kronor av bland annat Avito-grundarna Jonas Nordlander (NTL) och Filip Engelbert (NTL) samt vd:n för Vostok New Ventures, Per Brillioth. Nu plockar bolaget in ytterligare 20 Mkr, enligt Bolagsverkets dokument som Breakit har tagit del av. 

Av uppgifterna framgår det inte vilka som investerar men att befintliga ägare har fått möjligheten att utöka sitt ägande. 

Tiptapp är resultatet av en idé som knäcktes av vännerna och it-entreprenörerna Anders Lövbrand, Tim Bjelkstam, David Höök och Fredric Rylander under senhösten 2015. Grundarna såg ett behov av en handelstjänst som kapitaliserar på varor som människor ”vill bli av med”.

Läs även: Avito-grundarna investerar i app som tar hand om ditt skräp 

Sedan dess har de fått flera tusen användare. Ett exempel på det är affärsängeln Sophia Bendz som använde appen när hon flyttade för ett par veckor sedan. 

Enligt Tim Bjelkstam är det nya kapitalet bara en del av vad bolaget har tänkt ta in.

”Vi kommer att göra en mer rejäl a-runda längre fram, men i det här läget valde våra befintliga investerare att matcha den värdering som vi fick när vi träffade externa investerare”, säger han till Breakit.

Bolaget hade redan i höstas planer att ta Tiptapp utomlands och nämnde då Storbritannien, Schweiz, Belgien och de nordiska länderna som attraktiva marknader. Hittills har Tiptapp fokuserat mest på Stockholmsområdet.

”Vi tittar på marknader som ligger oss kulturellt nära. Där människor har liknande ambitioner som svenskar och vill ha ordning och reda hemma. Vår tjänst är perfekt i storstäder där folk ofta bor trångt och saknar bil”, sa Anders Lövbrand till Di Digital i november. 

Läs även: Här är de hetaste trenderna och bolagen i Sveriges växande delningsekonomi 

Bolaget har redan börjat bredda sitt erbjudande till att exempelvis funger som bud på tunga möbler som kunderna har svårt att få hem från butiken. Nu tittar bolaget även på att bredda sitt erbjudande ytterligare. 

”Våra användare har fått igång den utvecklingen. Vi har haft planer på att bredda vår verksamhet till andra områden inom logistik, men det kan bli så att vi tidigarelägger det”, säger Tim Bjelkstam till Breakit.


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?