1515

SKR: Fler regioner ser över ersättningen till nätläkarna

Politikerna i Västra Götalandsregionen är inte de enda som har invändningar mot hur nätläkarna ersätts. Redan nu pågår ett regiongemensamt arbete för att se över systemet. 

Patrik Sundström, digital chef på SKR.
Patrik Sundström, digital chef på SKR.Foto:TT/Pressbild

Ersättningssystemet i primärvården bygger på att vanliga vårdcentraler får en klumpsumma baserat på hur många patienter de har. Det ska enligt Patrik Sundström, digital chef på SKR, stimulera nya smarta arbetssätt och att man hjälper sina patienter att hålla sig friska. 

”Ersättningssystemet för utomlänsvården bygger inte på den typen av kapitering som det heter. Den handlar om att man får betalt per besök, vilket ger en annan incitamentsstruktur”, säger han. 

Läs mer: Västra Götaland drar in ersättning till nätläkare: ”Hämmar möjligheterna”

Det finns enligt honom ett behov av att tydligare integrera det digitala utbudet in den traditionella sjukvården. På så sätt ska patienterna få större kontinuitet i vården oavsett om besöken sker fysiskt eller om de sker digitalt. 

”Det är väldigt viktigt att hela hälso- och sjukvårdssystemet utvecklas inom digitaliseringen.”

Grundutmaningen handlar enligt honom om hur nya tekniker och nya arbetssätt kan integreras i befintliga strukturer. 

”Vi måste göra det på ett sätt som gör att vi kan värna principer om att vård ska ges efter behov och att den ska vara kostnadseffektiv och kunna kvalitetssäkras och utvecklas.”

Hur ser du på möjligheterna för Västra Götalandsregionerna att sluta betala ersättning för digital utomlänsvård?

”Alla regioner är överrens om att dagens situation inte är ändamålsenlig. Det görs redan ett regiongemensamt arbete inom ramen för SKR för att mejsla ut ett långsiktigt hållbart alternativ, där den digitala vården integreras med övrig hälso- och sjukvård. I det arbetet ingår att se över hur utomlänsersättning skulle kunna utformas i framtiden.”

Beslutet från VGR ändrar enligt, Patrik Sundström, inte inriktningen för det arbetet. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?