1515

Skogsindustrin tar tekniksprång med AI – helautomatisering i siktet

Självkörande lastbilar och virkeslager som inventeras av drönare. Det är spaningar i en ny trendrapport om skogsnäringens effektivisering. ”Om tio år ska Skogssverige kunna snurra på dygnet runt, oavsett plats”, säger Tanja Keisu från Biometria Labs.

Tanja Keisu är verksamhetschef för Biometria Labs där utvecklingen av digitala verktyg för skogsindustrin testas. Den tunna gula ramen runt virket till vänster är AI-tjänsten Aidas mätning av volymen av lasten.
Tanja Keisu är verksamhetschef för Biometria Labs där utvecklingen av digitala verktyg för skogsindustrin testas. Den tunna gula ramen runt virket till vänster är AI-tjänsten Aidas mätning av volymen av lasten.

Skogen står i dag för omkring 10 procent av svensk export och vi är en av världens största exportörer av massa, papper och sågade trävaror. 

En mer effektiv verksamhet från början till slut skulle därmed kunna göra stor skillnad för att stärka landets möjligheter i den internationella konkurrensen.

Det, bland mycket annat, slås fast i en ny trendrapport som konstaterar att 5g, med sina korta svarstider, och artificiell intelligens tillsammans kan automatisera och effektivisera mycket av det som är krävande i dag.

Vi har testat möjligheten att göra inventeringar med drönare

”Det är klart att enskilda skogsbolag har egna digitala satsningar, men det vi gör ska gagna hela industrin”, säger verksamhetschefen på Biometria Labs, Tanja Keisu.

Biometria har under sitt första år på egna ben blivit navet i digitaliseringen av skogsindustrin. 

Organisationen bildades i januari 2019 och är en sammanslagning av Sveriges tidigare föreningar för virkesmätning och Skogsbrukets Datacentral, SDC. De har också ärvt det drygt hundra år gamla uppdraget att, oberoende inför skogsägarna och industrierna, mäta volym och bedöma kvalitet på avverkad skog. 

Av tradition är Biometria därför redan en knutpunkt av information mellan skogsbolagen och marknaden.

Läs mer: Test: Det här behöver du för att få 5g – och så snabbt är det

Att mäta virkesvolym på lastbilar görs redan i dag med hjälp av en AI, artificiell intelligens, som tränats med bilder och maskininlärning.

Lastfordon fotograferas ute i landet och bilderna skickas till en av tre fjärrmätningsstationer i Sverige. Väl där analyserar datorn hur mycket som ligger i varje trave, men än så länge kontrolleras AI-mätningen av en människa.

”Vid varje månadsskifte brukar man också vilja göra inventeringar i råvarulager, både på terminaler och ute på industrierna. En terminal är en mellanlagring kan man säga, innan virket skickas ut till industrin. Det är viktigt att ha koll på hur mycket som finns där och det görs i dag till fots. Vi har testat möjligheten att göra det med drönare istället och hoppas inom kort kunna leverera sådana tjänster till branschen”, säger Tanja Keisu.

Läs mer: Speleliten samlas i Norrland – vill konkurrera med den klassiska industrin

I rapporten från Biometria Labs står också att läsa att klimatförändringar påverkar skogsindustrin negativt och Tanja Keisu förklarar att de vill vara med och bidra till mer förståelse även inom det området framöver.

”Klimatförändringar påverkar skadedjur och därmed skogsskador. Det är något branschen kan analysera och försöka hindra med AI. På miljöområdet kan man också tänka sig att göra analyser av skogsskötsel så att vi kan nyttja skogen på bästa sätt”, säger hon vidare.

Vårt perspektiv är 1-2 år framåt. Det vi gör ska ha en branschnytta i närtid.

Hon pratar om ”internet of things” – som ofta skrivs ut som ”IoT” eller Sakernas internet – och är ett samlingsbegrepp för uppkopplade prylar som inte tidigare varit uppkopplade. Exempelvis sensorer i skogsmaskinerna som kommer att kunna ge skogsindustrins aktörer bättre information om träden som avverkas.

Tanja Keisu pekar ut Ryssland, Finland och Chile som tre andra länder i världen som också försöker effektivisera sina respektive skogsnäringar med digitala verktyg. Sverige har nämligen som mål att stå starka i konkurrensen internationellt, säger hon.

”Vårt perspektiv på Biometria Labs är alltid 1-2 år framåt. Det vi gör ska ha en branschnytta i närtid. Vi vet inte när vi kan se autonoma fordon, det är lite längre fram”, säger hon men konstaterar att det ändå är en trendspaning för framtiden.

”Om tio år tror jag vi har en helautomatiserad mätning och lastbilar som lossas och lastas fjärrstyrt. Då kan Skogssverige snurra dygnet runt oavsett plats.”

Läs mer: Ikea och Amazon i samarbete: Så blev tech lika viktigt som kök och sovrum

 


Innehåll från BlueBarricadeAnnons

Digitalt ID blir globalt teknologiskt genombrott för blockchain- och AI-bolaget BlueBarricade

Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och
med skapande av PurpletokenID.
Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och med skapande av PurpletokenID.

Med hjälp av BlueBarricade-teknologi, samutvecklad med IBM globalt, utvecklas en banbrytande digital identifieringshandling. 

Med tokenisering skapas en unik identitet, PurpleTokenID. Ett globalt ”Bank-ID” om man så vill, men med skillnaden att det används i en digital e-wallet inom många olika områden, såsom banktransaktioner, varor, tjänster, logistikkedjor, företagsprocesser och digitala tillgångar för hela världens befolkning. 

Nu är IT-arkitekten, entreprenören och innovatören Mikael Bramstedt redo för miljardexpansion med sitt svenska Fintech-team. 

Samtidigt har moderskeppet BlueBarricade Blockchain & AI Technology AB i en pågående nyemission emitterat 487 000 aktier á 20,50 EUR styck.

Mikael Bramstedt har tidigare brutit ny mark med bland annat den populära Swish-appen, grundandet av Netgiro som såldes till Digital River Inc. (NASDAQ:DRIV), samt lanserat en banblockchainprodukt på IBM-plattform som i dokumenterade testresultat klarat upp till blixtsnabba 1400 transaktioner per sekund. Han har över 35 års erfarenhet av banksystem och kreditkortsbolag i stordatorer i samarbete med IBM. 

Redo för miljardexpansion med svenskt Fintech-team

Den nya bolagsskapelsen har kapacitet att bli nästa miljardbolag, då marknaden är oändlig för PurpleTokenID med tillhörande e-wallet. Innovationen bygger på befintlig infrastruktur i IBM Mainframe som redan idag används av 95 procent av världens banker, finansinstitut och kreditkortsutgivare. PurpleTokenID kombinerar BlueBarricades blockchainprodukt 1400TPS med IBM:s globala säkerhetssystem. PurpleTokenID kommer att vara tillgänglig globalt via Fortune 500/500 då den säljs och implementeras av HCL Technologies och IBM på redan befintliga IBM-kunder. 

PurpleTokenID – ”global Swish” för alla i världen

Till skillnad från system för företagsidentiteter kan PurpleTokenID också appliceras på privatpersoner för att spåra banktransaktioner, stödja alla logistikkedjor och följa alla industriprocesser samt både skapa och skydda digitala tillgångar, med full transparens och spårbarhet samt automatiserad clearing och settlement.

– PurpleTokenID i form av identifiering och e-wallet används bland annat för att skapa en global version av Swish till jordens fattigaste som inte ens har tillgång till normala bankkonton. Vi vill med vår teknik, tillsammans med HCL och IBM, sätta ett footprint på den globala marknaden för humanitär och socialt rättvis teknik för alla, samtidigt som vi bygger framtidens säkerhets- och identifieringssystem för alla banker med deras redan tagna investering i bagaget, säger Mikael Bramstedt.   

BlueBarricade – världens snabbaste blockchain

Den kapacitet och teknologi som krävs för att skapa ett modernt IT-system för identifiering, spårning och avstämning som lever upp till lagar och regler finns nu tillgänglig i och med BlueBarricades blockchain-produkt 1400TPS. Analysföretaget Gartner har uppskattat det totala marknadsvärdet för blockchain till 3,1 triljoner dollar vid utgången av år 2030.

– Inom företagsvärlden finns direkt affärskritiska processer som kräver hög transaktionshastighet och central lagring i speciella säkerhetszoner. När vi använder oss av central stordatorkapacitet på 1400 blockchaintransaktioner per sekund, eller 120 miljoner transaktioner per dygn, ändras premisserna och gör blockchain tillgänglig för exempelvis bank och finans eller tillverkande industri, säger Mikael Bramstedt.

Läs mer om BlueBarricade här  

 

Mer från BlueBarricade

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlueBarricade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?