Annons

Skenande inflation får Tradera att gasa

Svenska Tradera tar sitt koncept till andra sidan Öresund, där bolagets vd Stefan Öberg ser en stor potential.

”Vi har redan fyra miljoner grejer på Tradera, och i Danmark kommer vi ha ett par miljoner saker från dag ett”, säger han. 

Foto:Patrik Olsson

Den största köpsajten i Danmark är Schibstedägda DBA, som grundar sig på landets motsvarighet till Gula Sidorna, Den Blå Avis. Men upplägget skiljer sig från Traderas och går mer att likna vid Blocket. Populärt är även Trendsales, som riktar in sig på kläder och skor. 

Någon riktig motsvarighet till Tradera finns dock inte, menar bolagets vd och huvudägare Stefan Öberg.

”På DBA görs affären upp vid sidan av plattformen, och Trendsales har mode främst för unga. Men det saknas en marknadsplats för alla andra saker – små skickbara föremål där man vill ha en stor marknad. Det rör sig om alltifrån samlarföremål till mobiler och inredning.”

Tradera erbjuder både auktion och fastpris i Sverige. Samma upplägg kommer att gälla i Danmark.

”Det är ungefär 20 procent som är på fast pris. Det finns ofta inget givet pris för småprylar, så det är svårt för en säljare att slå fast var man ska lägga priset. Säljer man på auktion får man alltid marknadspris”, säger Stefan Öberg.

Det kommer vara möjligt att köpa och sälja mellan länderna.

”Det är fördelen för oss när vi går till Danmark. Vi har redan fyra miljoner grejer på Tradera, och i Danmark kommer vi ha ett par miljoner saker från dag ett. Allt som går med spårbar frakt går att skicka internationellt. Det blir ingen skillnad för säljaren var köparen sitter.”

I samband med att Traderas ledning köpte ut bolaget från amerikanska Paypal tog man tillbaka Klarna som betalningsalternativ.  

”Vi kommer inte ha det initialt i Danmark, men det kommer inom kort”, säger Stefan Öberg.

Redan i dag kommer 5 procent av Traderas försäljning från internationella köpare. Di har tidigare under hösten rapporterat om hur asiater dammsuger sajten på svenskt porslin från 1960-talet, med hisnande slutsummor. Någon ytterligare marknad efter Danmark är inte bestämd.

”Vi får se vilket avtryck vi gör i Danmark, det finns nog mycket att lära där. Vilken som kommer näst vet vi inte, men det blir ett större land i Europa.”

Läs mer: Asiater driver på – sex koppar gick för 270.000 kronor

Den ryska invasionen av Ukraina och dess konsekvenser på världsekonomin gör att konsumenter håller hårdare i plånboken. Enligt Svensk Handels e-handelsindikator minskade omsättningen inom e-handeln med 11 procent i augusti, jämfört med samma månad i fjol. 

Det gäller inte för Tradera menar Stefan Öberg, som dock inte vill avslöja hur mycket försäljningen ökat. 

”2022 går över förväntan. Man vill köpa lite billigare, och passar på att sälja av det man inte använder.”

De mest eftersökta produkterna och kategorierna just nu är Iphones, konsolspel, kameror och exklusiva klockor. Men det finns även en uppsjö med udda prylar som vid första anblick kanske inte framstår som givna samlarobjekt. 

Stefan Öberg avslöjar att han själv samlar på reklamhanddukar från OLW.

”Jag har alla, från dillchips till grillchips. Utom ostbågar, som är omöjlig att få tag i. Det är tydligen känt i samlarkretsar. Kommer den ut blir det till ett skyhögt pris.”

Läs mer: Efter storaffären: Traderas ledning ruvar på exitplan 

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend växer så det knakar trots orolig marknad

Den 16 november släppte fintechbolaget SaveLend Group sin delårsrapport för årets tredje kvartal. Trots det osäkra världsläget, elkris och kraftig inflation visar rapporten att bolaget på en närapå fördubblad nettoomsättning jämfört med samma period förra året – från 23,6 miljoner till 40,7 miljoner.

Trots en orolig och rörlig marknad pekar bolagets siffror uppåt. Frågar man Ludwig Pettersson, vd på SaveLend, beror detta till stor del på att krediter som tillgångsslag ofta klarar sig bra även under stormiga tider. 

– För bara ett par månader sedan tog vi en fantastisk milstolpe, då vi nådde en miljard kronor på vår sparplattform – en ökning på 142 procent sen året innan! Sedan dess har tillväxten fortsatt; många har fått upp ögonen för vårt sparerbjudande och att vi levererar en stabil avkastning även under rådande omständigheter. Avkastningen låg också till grund för att vi utsågs till bästa P2P-plattform av Privata Affärer tidigare i år. 

Fördubblat antalet aktiva månadsspar

SaveLend har inte haft en negativ avkastningsmånad sedan 2016, men detta till trots är bolaget något av en doldis på finansmarknaden. Ludwig konstaterar att det finns en hel del att göra vad gäller varumärkeskännedom, men hos de sparare som känner till bolaget finns det inga tveksamheter. Ett bevis på detta är att SaveLend sett en fördubbling i antal aktiva månadsspar jämfört med föregående år, vilket är en snabbare ökning än antalet nya sparare. 

– Det är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg. Vi letar alltid efter tillfällen att accelerera tillväxten och tar chansen när den dyker upp. Detta är en approach som jag bedömer är en stor framgångsfaktor och det är något vi kommer att fortsätta med. Nu, exempelvis, när vi kan konstatera att vår faktureringsplattform Billectahar växt med 48,9 procent med en lönsamhet på 28,6 procent sedan förra året blir det oerhört tydligt att vi bör investera mer i Billecta för att accelerera tillväxten än mer. Där avser vi att trycka på gaspedalen ordentligt – utan att tumma på resultatet i den delen av vår affär. 

Har attraherat nya ägare

Skalbarheten i plattformarna blir allt tydligare när det kan konstateras att kostnadsbasen inte växer i samma takt som intäkterna. Ytterligare ett viktigt framsteg under kvartalet är att SaveLend har kunnat säkra 10 miljoner kronor i utestående optionsprogram. Det sammantaget gör att bolaget fortsatt bedömer sig ha tillräckliga resurser för att bli kassaflödespositiva.

– Ett annat resultat av denna transaktion är att vi i samband med detta har attraherat nya långsiktiga ägare till bolaget som sedan tidigare var investerare på sparplattformen, säger Ludwig.

”Visade sin kollektiva styrka”

Med tanke på omvärldsläget betonar Ludwig att det är svårare att sia om framtiden än i normala fall, men han känner ändå trygghet såväl i bolagets plattformar och leveranssäkerhet som deras förmåga att anpassa sina investeringar efter behov. Hans attityd grundas bland annat i att bolaget under det senaste kvartalet kunde godkänna det hittills största lånet någonsin till en av sina låntagare. 

– Våra sparare visade sin kollektiva styrka genom att möjliggöra ett lån på 60 miljoner till en av våra återkommande låntagare. Det visar på styrkan i vår modell och att våra sparare har förtroende för vår leverans inför framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer och investera i SaveLends sparplattform här 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera