1515

Skatteverkets nota för Airbnb-fuskarna: 15 miljoner kronor

Skatteverket har i flera år granskat oredovisade inkomster hos svenska Airbnb-värdar. Nu står det klart att notan för fusket uppgår till nästan 15 miljoner kronor.

Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.
Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.Foto:Press och Kenny Bengtsson, TT

Nyligen kom förmedlingsplattformen Airbnb överrens med skattemyndigheterna i Danmark om att automatiskt börja rapportera in sina värdars hyresintäkter och uthyrningsdagar. Det är det första avtalet i sitt slag och systemet väntas vara igång om tre år, i syfte att förenkla för användarna att göra rätt för sig i deklarationen.

Även i Sverige forsätter Airnbnb att växa i popularitet. Enligt bolaget självt hyrde 180 000 gäster in sig i lägenheter i Stockholm under 2017, där den genomsnittlige uthyraren fick in 23 000 kronor om året.

Men något avtal med myndigheterna har hittills inte varit på tapeten i Sverige. I stället har Skatteverket sedan hösten 2016 bedrivit en punktinsats för att upptäcka oredovisade inkomster på olika plattformar inom delningsekonomin.

Läs mer: Så ska Airbnb locka en miljard gäster om tio år

Hittills har myndigheten fattat ungefär 350 beslut mot privatpersoner som undvikt att betala rätt skatt på sin uthyrning via Airbnb, kan Di Digital berätta. Fram till mars 2018 har svenskar upptaxerats med totalt 12 miljoner kronor och dessutom påförts straffskatter på ytterligare 2,8 Mkr.

Den särskilda insatsen förväntas fortsätta året ut och troligtvis även över 2019, även om något beslut ännu inte är fattat, enligt Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

”Det är fullt möjligt att behovet av fortsatta kontroller finns, men det är en bedömningsfråga. De allra flesta gör redan rätt för sig. Sedan finns det en okunskap där vissa inte känner till reglerna om att man måste deklarera, liksom en tredje grupp som helt enkelt chansar och hoppas på att inte bli upptäckta”, säger han.

Läs mer: Skatteverket om fusket med Airbnb: "Vi har blivit vassare"  

Förra sommaren var besluten allra flest. Då bötfälldes och upptaxerades 95 Airnbnb-värdar med 4 Mkr på bara fyra månader. Sedan dess har dock takten avtagit något hos Skatteverket.

Mellan augusti i fjol och mars 2018 har myndigheten fått cirka 30 beslut på plats, enligt den senaste statistiken från Skatteverket, där myndigheten höjt skatten och påfört böter om cirka 1 Mkr.

”Men jag skulle rimligtvis tro att vi har minst 50 ytterligare beslut på plats bara sedan i mars, så statistiken är inte helt rättvis. Vi arbetar fortfarande i ett mycket högt tempo med våra kontroller”, säger Henrik Kisterud.

Skatteverket tillåter ett schablonavdrag på 40 000 kronor på inkomster från uthyrning, samt avdrag motsvarande lägenhetens månadsavgift per uthyrningsdag. Belopp över detta beskattas som kapitalinkomst, något som många användare av tjänsten alltså struntar i att redovisa.

Läs mer: Airbnb växer snabbt i Sverige – men betalar ingen bolagsskatt 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?