Annons

Skatteverket upptaxerar TAT efter Blackberry-affären

Malmöbolaget The Astonishing Tribe, TAT, köptes 2010 av Blackberry för 800 miljoner kronor. Nu upptaxeras två av ägarna, rapporterar Rapidus. 

Jan Barchan, storägare i TAT vid försäljningen till Blackberry, upptaxeras nu av Skatteverket.
Jan Barchan, storägare i TAT vid försäljningen till Blackberry, upptaxeras nu av Skatteverket.

Skatteverket har genomfört en omfattande revision av storaffären 2010 när Blackbery (då RIM) köpte malmöföretaget TAT. 

Ett antal avdrag har fått underkänt och TAT:s kvarvarande ägare Jan BArchan och Johan Lenander upptaxeras därför med 3,2 miljoner kronor, rapporterar nyhetstjänsten Rapidus

Johan Lenander är en aktiv privatinvesterare tillsammans med till exempel Hampus Jakobsson och Luidvig Linge, som båda var med och grundade TAT. Han har till exempel investerat i Trialbee, Aevy och Modcam.

Jan Barchan är också han en aktiv investerare via sitt bolag Briban Invest. Han var fram till 2014 storägare i 3D-skrivarföretaget Arcam men sålde sina aktier för 300 miljoner kronor. I dag är han bland annat största ägare i börsnoterade Studsvik.

Läs mer: Den svenska internetsektorns 20 mäktigaste investerare

I ett mejl till Rapidus skriver Johan Lenander att de fogar sig till Skatteverkets bedömning.

"Vi hade en bra dialog med Skatteverket under de nästan två år som revisionen pågick och accepterar deras bedömning av hur konsultkostnaderna skall tas upp”, skriver han till Rapidus.

Innehåll från Synology IncAnnons

Så kan ditt företag fortsätta utvecklas trots ökade kostnader

Det rådande världsläget i form av bland annat lågkonjunkturen har resulterat i att allt fler företag tvingats lägga stort fokus på ekonomin. En plötslig lågkonjunktur kan skapa en instabilitet som kan vara svår att återhämta sig från och många företag upplever ökade kostnader som kan vara svåra att möta i dessa tuffa tider. 

Samtidigt som arbetslösheten i USA till synes når rekordlåga nivåer ser många företag att deras kostnader fortsätter öka. Att bromsa sitt företags fortsatta utveckling i ett försök att sänka kostnaderna är vanligt, men är enligt Chad Chiang, Managing Director på Synology, vara kontraproduktivt. 

– Även om en lågkonjunktur innebär att projekt läggs på paus, finns det vissa, så som IT- och säkerhetslösningar, som bör expanderas för att säkerställa en fortsatt tillväxt för företagen. 

Att investera i molnbaserade tjänster är relativt vanligt vid en lågkonjunktur, då de ger större kontroll för användaren att antingen skala upp eller ned verksamheten, i samband med hur marknaden ser ut. Chad menar att det viktigaste vid ett eventuellt byte av system bör göras med en långsiktig plan, och med individuella lösningar som faktiskt gynnar verksamheten i längden. 

– Att implementera nya system blir en stor omställning i verksamheten, och bör göras ordentligt och med ett långsiktigt perspektiv som har olika riskfaktorer, såsom lågkonjunktur, i åtanke. Samtidigt bör man göra skiftet gradvis, för att säkerställa både att samtliga delar av verksamheten blir implementerat i det nya systemet och att systemet är byggt för att kunna utvecklas i takt med att tekniken gör det. 

En investering i framtiden

Vikten av att ha en djup förståelse för både kostnads- och värdesystem är vitalt vid en större omställning på en verksamhet – speciellt i åtanke för kostnadsstrukturer som kan påverka hela organisationen. 

– För chefer som ännu inte har kommit på hur de ska skapa transparens och tydlighet kring sina IT-investeringar är det dags att börja. Om detta görs kommer dessa chefer kunna fatta välgrundade beslut som i det långa loppet sänker kostnader, säger Chad. 

Om din organisation ännu inte implementerat och investerat i nya, smidigare processer och system anser Chad att man kan dra nytta av lågkonjunkturen för att påbörja ett kostnadseffektivt system. Genom att ta sig an utvecklingsprogram i en föränderlig marknad finns möjligheten att anpassa system efter de utvecklingsmöjligheter som finns i en föränderlig miljö.

– I utmanande tider bör man öka frekvensen och djupet av antagandet av metoder, stärka anslutnings- och genomförandeförmågan och göra det möjligt för företagen att möta snabbt föränderliga utmaningar, säger Chad och avslutar:

– Det har tidigare visat sig att företag som implementerat denna typ av effektivitetshöjande åtgärder haft möjlighet att minska kostnader för drift och haft möjlighet att automatisera flera projekt som tidigare varit tidskrävande. Så de som oroar sig för konsekvenserna som kommer till följd av en lågkonjunktur bör utveckla nya IT-system som frigör mer tid och minskar kostnader i längden.

Läs mer om Synology här! 

 

Mer från Synology Inc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera