1515
Annons

Skatteverket upptaxerar TAT efter Blackberry-affären

Malmöbolaget The Astonishing Tribe, TAT, köptes 2010 av Blackberry för 800 miljoner kronor. Nu upptaxeras två av ägarna, rapporterar Rapidus. 

Jan Barchan, storägare i TAT vid försäljningen till Blackberry, upptaxeras nu av Skatteverket.
Jan Barchan, storägare i TAT vid försäljningen till Blackberry, upptaxeras nu av Skatteverket.

Skatteverket har genomfört en omfattande revision av storaffären 2010 när Blackbery (då RIM) köpte malmöföretaget TAT. 

Ett antal avdrag har fått underkänt och TAT:s kvarvarande ägare Jan BArchan och Johan Lenander upptaxeras därför med 3,2 miljoner kronor, rapporterar nyhetstjänsten Rapidus

Johan Lenander är en aktiv privatinvesterare tillsammans med till exempel Hampus Jakobsson och Luidvig Linge, som båda var med och grundade TAT. Han har till exempel investerat i Trialbee, Aevy och Modcam.

Jan Barchan är också han en aktiv investerare via sitt bolag Briban Invest. Han var fram till 2014 storägare i 3D-skrivarföretaget Arcam men sålde sina aktier för 300 miljoner kronor. I dag är han bland annat största ägare i börsnoterade Studsvik.

Läs mer: Den svenska internetsektorns 20 mäktigaste investerare

I ett mejl till Rapidus skriver Johan Lenander att de fogar sig till Skatteverkets bedömning.

"Vi hade en bra dialog med Skatteverket under de nästan två år som revisionen pågick och accepterar deras bedömning av hur konsultkostnaderna skall tas upp”, skriver han till Rapidus.


Innehåll från AccountorAnnons

Accountor: ”Stark koppling mellan digitalisering och kundnöjdhet”

”Digitalisering är viktigt för fördjupade kundrelationer” menar Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor.
”Digitalisering är viktigt för fördjupade kundrelationer” menar Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor.

Historiskt har redovisning varit ett analogt fält, med papper och pärmar som givna inslag i arbetsprocessen. De senaste åren har det dock skett en snabb förändring med digitalisering som motor. I utvecklingens framkant ligger redovisningsbyrån Accountor, som kan visa på vinster som jämnare kvalitet och nöjdare kunder.

Företag som outsourcar ekonomihanteringen till Accountor krokar arm med en byrå som inte bara hakat på det här med digitalisering, utan som har det som grund för hela verksamheten.

– Jag sa vid något tillfälle att vi ska bli redovisningsbranschens Spotify, vilket har stannat kvar hos många av våra medarbetare. Det jag menade med det påståendet är att Spotify har förändrat och förbättrat musikbranschen i grunden genom digitalisering, och det är just detta vi gör – fast inom redovisning, bokföring och lön, säger Magnus Högvall, vd på Accountor. 

Robotar ger ökad kvalitet

Accountor har varit på väg mot en digitaliserad verksamhet under en längre tid, men det senaste året har företaget tagit stora kliv. I dag är många av processerna kopplade till ekonomihanteringen delvis automatiserade. 

– Våra konsulter använder bland annat robotar för repetitiva arbetsmoment där det finns kvalitetsrisker. Gör man ett visst moment av transaktionskaraktär många gånger kan det ske misstag. När den här processen är automatiserad höjer det kvaliteten och lassar arbetsbörda från konsulterna, som får mer tid för rådgivning, säger Magnus Högvall. 

Digitalisering = nöjdare kunder

Att använda digitalisering som ett verktyg för att fördjupa kundrelationer är ett viktigt inslag i Accountors filosofi, berättar Cecilia Drugge, head of process improvement. 

– Vi ser en stark koppling mellan digitalisering, ökad kvalitet och långsiktiga kundrelationer. Under vår senaste kundundersökning blev detta särskilt tydligt. Sedan vi digitaliserat fler processer i lönearbetet är kunderna mer nöjda och mer benägna att rekommendera oss till affärsbekanta eller vänner, säger Cecilia Drugge. 

Hon beskriver digitaliseringsresan som ett normaltillstånd för Accountor – att digitalisera för att skapa mervärde för kunderna är inte något företaget gör vid ett tillfälle, för att sedan vara redo för framtiden. Magnus Högvall håller med, och pekar på en stark utveckling inom AI och maskinlärning som kommer att kräva nya kliv framåt.

– Vi är uppmärksamma på vad som händer på marknaden och ödmjuka inför att det inte går att förutse exakt hur allting kommer att utvecklas. Men vi tror att det kommer hända mycket som gör det lättare för företag att fokusera på sin kärnverksamhet och driva business. Och där i bakgrunden ska vi finnas och hjälpa till, säger Magnus Högvall.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?