1515

Skatteverket om fusket med Airbnb: ”Vi har blivit vassare”

Nära 100 personer som hyrt ut sina bostäder via Airbnb har upptaxerats sedan i april. Det kan bli hundratals fler innan året är slut. ”Vi har blivit vassare”, säger Henrik Kisterud på Skatteverket.

Foto:TT

Att svenskar hyr ut sina boenden via tjänster som Airbnb utan att redovisa och skatta för inkomsterna har inte gått Skatteverket förbi.

I fjol granskade myndigheten 250 fall av intäktsredovisning inom den så kallade delningsekonomin. I 150 fall hade inkomsterna redovisats på ett felaktigt sätt eller inte alls.

Ny rapport: Så fuskar svenskarna med Airbnb-skatten 

Nu har myndigheten inlett en granskning som fokuserar helt och hållet på uthyrning av bostäder. Mellan april och juli i år upptaxerades 95 personer, enligt Skatteverkets siffror.

De allra flesta har hyrt ut sina bostäder via Airbnb.

Vi kommer att genomföra hundratals kontroller till

”Det här är en kontroll som pågår det här året och en bit in i nästa. Det ser jag framför mig”, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Hittills har myndigheten hittat drygt 10 miljoner kronor i intäkter från Airbnb som inte redovisats. Det har lett till 3 miljoner kronor i höjd skatt och böter på sammanlagt 1 miljon kronor.

I snitt har Airbnb-fuskarna låtit bli att redovisa 106 000 kronor i sidoinkomster. Det är cirka dubbelt så högt som under kontrollerna i fjol.

”Vi går aldrig in på vilka metoder vi använder. Vi har blivit vassare, kan vi väl konstatera”, säger Henrik Kisterud.

Läs mer: ”Välkommen in i folkhemmet, Airbnb!” 

Han tror att granskningen kommer att fortsätta året ut.

”Det är ingen förminskad takt jämfört med det vi har gjort hittills. Vi kommer att genomföra hundratals kontroller till.”

Skatteverket tillåter ett schablonavdrag på 40 000 kronor på inkomster från uthyrning, samt avdrag motsvarande lägenhetens månadsavgift per uthyrningsdag. Belopp över detta beskattas som kapitalinkomst, något som många användare av tjänsten struntar i.

Tidigare har Skatteverket gjort en liknande granskning av personer som inte betalat skatt för sina inkomster från att ha kört för den numera nedlagda tjänsten Uber Pop, vilket Di Digital rapporterade i fjol.

Läs mer: Hundratals svenska Uber-förare åker dit i skattegranskning 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?