1515

Skatteverket har upptaxerat 20 personer för svart bitcoinhandel

Ett tjugotal svenskar har hittills upptaxerats med miljonbelopp sedan Skatteverket börjat granska innehav av kryptovalutor. Arbetet kommer att fortsätta under året.

Skatteverket granskar bitcoin-transaktioner
Skatteverket granskar bitcoin-transaktionerFoto:TT

Bitcoin har inte bara rönt uppmärksamhet inom finansvärlden, utan även fångat myndigheternas intresse. Hösten 2017 initierade Skatteverket en särskild insats som ska förhindra att kryptovalutan används för penningtvätt och för att finansiera annan kriminalitet.

”Vi har utvecklat våra metoder, hur vi inhämtar information och hur vi kan komma åt de som inte har redovisat. Exakt hur vi gör det är hemligt”, säger Henrik Kisterud rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Utredningsarbetet har nu gett resultat och mynnat ut i drygt 20 beslut som berör bitcoin. Sammantaget har Skatteverket upptaxerat svenskar med cirka 4 miljoner kronor och tillfört straffskatter på sammanlagt 887 000 kronor.

Det handlar till exempel om att privatpersoner undanlåtit att redovisa inkomster från sin valutahandel. Skatteverket klassar kryptovalutor som tillgångar och vinster på sådana affärer ska därmed beskattas med 30 procent. 

Per beslut har de felande bitcoin-handlarna fått en skattesmäll på i genomsnitt 244 350 kronor, enligt Di Digitals beräkningar.

I dagsläget är det enkelt att spåra vilka transaktioner i bitcoin som sker mellan olika virtuella plånböcker. Men vad affären gäller och vilka som står bakom transaktionen syns inte.

”Det finns en utmaning i att granska bitcoin. Det är till exempel anonymiserat, men det finns möjligheter”, säger Henrik Kisterud.

Läs mer: Skatteverket spårar affärer i bitcoin 

Nu hävdar dock Skatteverket att de utvecklat sätt att även identifiera och spåra de personer som gör affärer i bitcoin. 

”Det är ett arbete att hämta in information på olika sätt, både i Sverige och internationellt.”

Det finns ett ärende som är betydligt större än de Skatteverket beslutat om hittills. Kronofogden beslagtog i mars cirka 10 miljoner kronor, för upptaxering och skattetillägg, från en man i Västmanland. Han misstänks ha sålt och tillverkat bitcoin i stor omfattning under flera år, utan att ha upprättat någon bokföring eller startat näringsverksamhet.

Läs mer: Man sålde bitcoin svart – upptaxeras med 10 miljoner 

Henrik Kisterud medger att besluten kring bitcoin hos Skatteverket "fortfarande är få", men understryker att myndighetens ansatser att upptäcka och lagföra felaktigheter fortsätter.

”Vi kommer att lägga kraft och tid på att kontrollera kryptovalutor i stort, även om bitcoin är det som varit på allas läppar”, säger Henrik Kisterud.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?