1515

Skatteverket har upptaxerat 20 personer för svart bitcoinhandel

Ett tjugotal svenskar har hittills upptaxerats med miljonbelopp sedan Skatteverket börjat granska innehav av kryptovalutor. Arbetet kommer att fortsätta under året.

Skatteverket granskar bitcoin-transaktioner
Skatteverket granskar bitcoin-transaktionerFoto:TT

Bitcoin har inte bara rönt uppmärksamhet inom finansvärlden, utan även fångat myndigheternas intresse. Hösten 2017 initierade Skatteverket en särskild insats som ska förhindra att kryptovalutan används för penningtvätt och för att finansiera annan kriminalitet.

”Vi har utvecklat våra metoder, hur vi inhämtar information och hur vi kan komma åt de som inte har redovisat. Exakt hur vi gör det är hemligt”, säger Henrik Kisterud rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Utredningsarbetet har nu gett resultat och mynnat ut i drygt 20 beslut som berör bitcoin. Sammantaget har Skatteverket upptaxerat svenskar med cirka 4 miljoner kronor och tillfört straffskatter på sammanlagt 887 000 kronor.

Det handlar till exempel om att privatpersoner undanlåtit att redovisa inkomster från sin valutahandel. Skatteverket klassar kryptovalutor som tillgångar och vinster på sådana affärer ska därmed beskattas med 30 procent. 

Per beslut har de felande bitcoin-handlarna fått en skattesmäll på i genomsnitt 244 350 kronor, enligt Di Digitals beräkningar.

I dagsläget är det enkelt att spåra vilka transaktioner i bitcoin som sker mellan olika virtuella plånböcker. Men vad affären gäller och vilka som står bakom transaktionen syns inte.

”Det finns en utmaning i att granska bitcoin. Det är till exempel anonymiserat, men det finns möjligheter”, säger Henrik Kisterud.

Läs mer: Skatteverket spårar affärer i bitcoin 

Nu hävdar dock Skatteverket att de utvecklat sätt att även identifiera och spåra de personer som gör affärer i bitcoin. 

”Det är ett arbete att hämta in information på olika sätt, både i Sverige och internationellt.”

Det finns ett ärende som är betydligt större än de Skatteverket beslutat om hittills. Kronofogden beslagtog i mars cirka 10 miljoner kronor, för upptaxering och skattetillägg, från en man i Västmanland. Han misstänks ha sålt och tillverkat bitcoin i stor omfattning under flera år, utan att ha upprättat någon bokföring eller startat näringsverksamhet.

Läs mer: Man sålde bitcoin svart – upptaxeras med 10 miljoner 

Henrik Kisterud medger att besluten kring bitcoin hos Skatteverket "fortfarande är få", men understryker att myndighetens ansatser att upptäcka och lagföra felaktigheter fortsätter.

”Vi kommer att lägga kraft och tid på att kontrollera kryptovalutor i stort, även om bitcoin är det som varit på allas läppar”, säger Henrik Kisterud.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?