1515

Skattesmäll mot Spotify-veteran

Spotify-chefen Oskar Stål var en av de med högst inkomst i Sverige 2018. Nu upptaxeras han av Skatteverket med över 38 miljoner kronor.

Spotify-chefen Oskar Stål har blivit upptaxerad av Skatteverket.
Spotify-chefen Oskar Stål har blivit upptaxerad av Skatteverket.

Oskar Stål började programmera redan som 12-åring och blev teknisk chef på Spotify SPOT +0,12% Dagens utveckling redan 2009. Efter elva år som anställd hos streamingjätten kan han räknas till en av veteranerna och sedan tre år tillbaka är han chef för personalisering på bolaget.

När Dagens Nyheter räknade samman svenskarna med högst inkomster för 2018 hamnade Oskar Stål i den absoluta toppen. Hans inkomst av tjänst landande då på 105 miljoner kronor. 

Det beror på att han liksom andra chefer, och anställda, haft möjligheten att varje år teckna nya optioner i Spotify. Optioner innebär att man får rätten att köpa ett visst antal aktier i ett bolag till ett förutbestämt och i regel lågt pris. Om bolaget sedan utvecklas positivt och stiger i värde kan optionerna innebära ett rejält klipp för medarbetaren när de väl löses in till aktier.

Precis detta har hänt sedan Spotifys notering på New York-börsen. Hela Spotify värderades till 223 miljarder kronor vid stängning under sin allra första handelsdag den 4 april 2018. I torsdagens handel låg Spotifys börsvärde på motsvarande 509 miljarder kronor.

Skatteverket har nu beslutat att upptaxera Oskar Stål med över 38 miljoner kronor och kräver även in ett skattetillägg på 4,4 miljoner, rapporterar nyhetsbyrån Siren. En kapitalvinst från en aktieförsäljning 2018 som inte redovisats korrekt ligger bakom huvuddelen av höjningen, enligt myndighetens beslut. 

Enligt handlingarna har Oskar Stål uppgett att en missuppfattning skett efter att hans arbetsgivare gett fel uppgifter vid beräkningen av förmånen för personaloptioner. Detta ska ha gjort att han lämnat fel information i sin tidigare deklaration. Skatteverket skriver dock att den rättelse som Oskar Stål lämnat in kom då en utredning redan inletts och därför inte kan leda till en annan bedömning.

Läs mer: Så tjänar 100 tech-chefer: Inkomster upp till 330 miljoner

 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?