1515

Skattesmäll för Spotify-ägaren

Affärsängeln Felix Hagnö, som tidigt investerade i Spotify, krävs på mångmiljonbelopp av Skatteverket.

Affärsängeln och techinvesteraren Felix Hagnö.
Affärsängeln och techinvesteraren Felix Hagnö.

Enligt besked från Skatteverket ska Felix Hagnö ha lämnat flera jätteutdelningar oredovisade. Myndigheten har granskat miljardärens transaktioner och kommit fram till att han ska betala drygt 29 miljoner kronor i ytterligare skatt, jämte ränta.

Felix Hagnö var en av de första att köpa in sig i Spotify och ska enligt Di Digitals uppgifter tidigt ha fått omkring 10 procent av bolaget för 10 Mkr. Innehavet hade elva år senare spätts ut till 2,5 procent, men var ändå värt 5,6 miljarder kronor efter Spotifys första handelsdag på börsen i april 2018.

Skatteverkets nedslag gäller två uttag, bägge på närmare 50 miljoner kronor, från Felix Hagnös cypriotiska bolag. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Läs mer: Felix Hagnö blev rik på Spotify – så investerar han i dag 

Förfarandet kring en utdelning från 2012 bedömer myndigheten som ”klart skattedrivet”. Vid tidpunkten var han bosatt i Schweiz, där utdelningen inte beskattades.

Pengarna blev disponibla för honom först 2017, enligt Skatteverket, eftersom att de fram till dess varit bundna i Spotify-aktier på andrahandsmarknaden. Då var Felix Hagnö återigen bosatt i Sverige.

”Genom aktuellt förfarande har du därmed sett till att du har utrymme att skattefritt ta ut 30 miljoner euro ur ditt bolag. Någon tanke på att sälja aktierna i Spotify för att frigöra kapital fanns inte enligt dina egna uppgifter”, står att läsa i beslutet.

Vid det andra tillfället, som inträffade 2015, förklarar Felix Hagnö förfarandet som en miss i bolagets redovisning på grund av en ”computer glitch”, som felaktigt visade att beloppet betalats ut. Det är dock en förklaring som Skatteverket inte godtar.

1999 grundade Felix Hagnö annonsföretaget Tradedoubler TRAD -7,12% Dagens utveckling tillsammans med Spotifys medgrundare Martin Lorentzon.

Läs mer: Felix Hagnö var en av Sveriges 41 techmiljardärer 2018


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?