Det har gått ett år sedan Nils Olsson tog över vd-rollen på Lime Technologies LIME -0,94% Dagens utveckling . Sedan dess har bolaget nyanställt 100 personer och nu bryter man ut den digitala produkten Lime Go till ett eget affärsområde. Tanken är att utvecklingen av den ska fungera som en testfabrik för att driva tillväxt.
Lime Technologies jobbar med det som kallas CRM-system – customer relationship management, det vill säga digitala system för kundvård. Man riktar sig mot små och medelstora företag i Norden, Nederländerna och Tyskland.
Lime Go har fokus på lite mindre bolag och har översatts för att lanseras och marknadsföras i Danmark, Norge och snart Finland. Ansvarig för det nya affärsområdet blir Max Nyman, som har jobbat två och ett halvt år på Lime Technologies och kom direkt från universitet.
”Jag tycker det är häftigt att vi som noterat bolag på Mid Cap-listan vågar låta unga medarbetare axla en sån här roll”, säger Nils Olsson.
Max Nyman ska utveckla Lime Go med ett team på fem personer som ska bli tio innan årets slut.
”Lime Go fungerar lite som Spotify och Netflix. Den rekommenderar förslag på kunder utifrån tidigare beteenden, vilket underlättar för våra kunder som sparar tid och lyckas med sin försäljning snabbare”, säger Max Nyman.
Kort och gott handlar det om att kunna ta datadrivna beslut för att tjäna mer pengar.
”Det ska först och främst vara enkelt och användarvänligt. Vi har märkt att komplexa system låter bra på kravspec-stadiet, men i slutändan måste man kunna använda det också”, säger Max Nyman.
Läs också: Börs-vd:n slutade efter succéår – blir riskkapitalist
En licens för Lime Go kostar 399 kronor i månaden och produkten stod för blygsamma 4 procent av omsättningen i fjol som uppgick till nära 404 miljoner kronor. Men Nils Olsson tror att den har mer potential än så.
”När saker och ting inte blir som man förväntar sig är vi beredda på att testa något annat. Att bryta ut den till ett eget affärsområde tror vi kan ge ett större engagemang”, säger Nils Olsson.
Lime Go är en del av tillväxtstrategin för att utöka till fler marknader i Europa. Samtidigt menar Nils Olsson att styrkan i Lime Technologies produkter ligger i närheten till kunderna, till skillnad från stora internationella spelare som Microsoft och Salesforce.
”Vi konkurrerar med de globala bolagen, men är ett lokalt Lundabolag. Det går att ringa oss för att få support och de som ringer in får ofta hjälp vid första kontakt”, säger Nils Olsson.
Lime Technologies startades 1990 och noterades på Stockholmsbörsen 2018. Under första kvartalet i år ökade bolagets omsättning med 26 procent och lönsamheten lika mycket. Det har däremot inte räck för att övertyga marknaden, aktien är ned med drygt 18 procent sedan årsskiftet och Lime har i dag ett börsvärde om 3,7 miljarder kronor. Räknat på tre år har dock aktien sett en uppgång på nära 120 procent.
Förutom i Lund har Lime Technologies kontor i Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Det är ett ungt bolag sett till medelåldern på 31 år och runt 34 procent av de runt 350 anställda är kvinnor. I ledningen är motsvarande siffra i dag 25 procent och målet är att den minst ska avspegla fördelningen i bolaget.
”Vi har ett ansvar för att få in fler kvinnor i techbranschen. Därför är vi bland annat engagerade i olika konferenser som Women in tech, Datatjej, omvänt mentorskap och inkluderande rekryteringsprocesser. Både sälj och teknik är mansdominerande branscher”, säger Nils Olsson.